woensdag 26 december 2012

'15.000 OV-chipkaarten kwijt per maand'

Het is officieel niet bekend hoeveel mensen hun OV-chipkaart kwijtraken, maar Clemente Valli, directeur van TotalOV schat dat het er minstens 15.000 per maand zijn. 'Geen van de vervoersbedrijven probeert de kaarten bij de eigenaar terug te brengen', vertelt Valli. 'Wij doen dat wel sinds dit jaar en met succes.'

Het concept is simpel: Busbedrijven, Rijkswaterstaat, de NS en particulieren sturen gevonden kaarten op naar OVKwijt.nl, onderdeel van TotalOV. De kaarten worden in een digitale database geplaatst en iemand die zijn kaart kwijt is, kan opzoeken of zijn kaart gevonden is. Voor 3,50 euro stuurt TotalOV de kaart binnen drie dagen naar de rechtmatige eigenaar. Per week ontvangt de onafhankelijke organisatie tussen de 350 en 1.100 gevonden OV-chipkaarten.

Wie een OV-chipkaart van de NS kwijt raakt, moet eerst bellen met een betaald 0900-nummer om de kaart te blokkeren. Vervolgens 11 euro betalen en vier tot zes weken wachten op een nieuwe kaart. De extra reiskosten zonder het abonnement zijn voor eigen zak. De NS heeft geen digitaal verzamelpunt voor gevonden kaarten.

Valli kan zich er druk over maken: 'Een nieuwe anonieme kaart kost slechts 7,50 euro, een kaart bij een nieuw NS-abonnement is zelfs gratis. Maar ben je een ov-kaart kwijt, dan betaal je opeens 11 euro en moet je weken wachten. Wij hopen dat onze site meer bekendheid krijgt, zodat meer mensen zo snel mogelijk hun kaart terugkrijgen. Op die manier hebben reizigers minder kosten en rompslomp.'

maandag 24 december 2012

Extra stop voor trein naar Stadskanaal

Treinreizigers kunnen na het doortrekken van de spoorlijn Groningen-Veendam naar Stadskanaal gebruikmaken van een extra station.

Provincie, Arriva en ProRail willen de trein in 2019 ook laten stoppen in Wildervank. Volgens de provincie is dat te danken aan het succes van en de verdere groeiverwachtingen op het regionale spoor in Groningen.

vrijdag 21 december 2012

ProRail bouwt twee nieuwe liften op station Overvecht

De toegankelijkheid van station Overvecht verbetert aanzienlijk met de bouw van twee nieuwe liften. De bouw start in januari. Als de liften klaar zijn kunnen mensen met een functiebeperking makkelijker zelfstandig reizen. De aanleg is onderdeel van het programma Toegankelijkheid van ProRail en NS.

Eén lift komt aan de kant van Overvecht, op de plek waar de hellingbaan eindigt, de tweede lift komt aan de kant van Tuindorp. De hellingbaan aan de kant van Tuindorp wordt verwijderd: daar komt een nieuwe liftschacht. De werkzaamheden bestaan uit het het wegbreken en storten van beton, het plaatsen van de liften en de afwerking. Dat gebeurt altijd overdag, en helaas is enige bouwhinder rond het station onvermijdelijk. De werkzaamheden hebben geen gevolgen voor het treinverkeer. Na de zomer zijn de liften klaar.

woensdag 19 december 2012

Drie wagons komen los van rijdende trein

Vanochtend zijn de drie laatste wagons van de trein tussen Gent en Brussel losgekomen van de rest van de trein. Dat gebeurde ter hoote van het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem. Er vielen geen gewonden maar de trein stond wel twee uur stil. "De reizigers in die drie laatste wagons zijn geëvacueerd naar het voorste deel van de trein, en wat ons betreft was alles klaar om de eerste zes wagons van die trein te laten vertrekken", legt NMBS-woordvoerder Bart Crols uit.


Mogelijk ten onrechte saldo afgeschreven bij GVB

Wie vanaf maandag 17 december met een sterabonnement of een GVB zone abonnement heeft gereisd met GVB tram en bus, moet controleren of er onterecht saldo van de OV-chipkaart is afgeschreven. Dat maakte de vervoerder gisteren zelf bekend. Bij het opnieuw installeren van software is iets misgegaan. Hierdoor ontbreekt bij een aantal trams en bussen een zonetabel in de systemen waardoor de kaartlezer in tram en bus uw abonnement niet herkent.

zondag 16 december 2012

Record aan klachten over trein Almere Buiten

Reizigersorganisatie Rover heeft in de nog geen week tijd dat de nieuwe dienstregeling van de NS van kracht is al ruim 2500 klachten binnen gekregen van reizigers. Helemaal bovenaan de lijst van meest voorkomende klachten staat Almere Buiten, waar de Intercity is verdwenen en reizigers te maken met overvolle stoptreinen.

De NS herkent de problemen en werkt aan een oplossing, laat woordvoerder Nico de Bruine weten. 'We hebben van de week een dag op Station Poort gestaan om te kijken hoe vol de treinen waren die daar stopten. Ik moet erkennen dat die inderdaad behoorlijk vol waren.' Daarom worden de treinen op de Flevolijn verlengd.

zaterdag 15 december 2012

Zonder reserveren toch met de Fyra

NS Hispeed en de Belgische NMBS introduceren een speciaal treinkaartje, waarmee reizigers zonder reservering met de Fyra tussen Amsterdam en Brussel kunnen rijden. Dat hebben de organisaties bekendgemaakt na overleg over de opstartproblemen van de Fyra. Dit 'Jump-on ticket' is met 39 euro wel duurder dan het actietarief van 25 euro voor boekingen tot op de dag voor het vertrek.

vrijdag 14 december 2012

Milieuvriendelijk taxibedrijf van start in Eindhoven

Sinds kort kunnen inwoners van Eindhoven en omstreken gebruik maken van het milieuvriendelijke taxibedrijf GreenGo Taxi. Er wordt gebruik gemaakt van de Toyota Prius met LPG installatie. Hierdoor blijft de uitstoot van broeikasgassen beperkt en bedragen de kosten per honderd kilometer slechts €3,75.
'Ideaal als taxi dus.' volgens ondernemer John van der Horst. 'Met alleen maar stijgende brandstofprijzen en een teruglopende markt worden ondernemers weer aan het denken gezet'. Voorop daarin loopt GreenGo Taxi, een uiterst modern taxibedrijfje, dat inspeelt op de laatste ontwikkelingen. Zo is de taxi live te volgen via GPS op de website, en ook digitaal te bestellen via  o.a. Whatsapp, Skype en Facebook.
'In het vervoer zou het milieu veel meer aan moeten slaan. Minder brandstofverbruik vertaalt zich tenslotte direct uit in meer winst.' aldus eigenaar John van der Horst.

donderdag 13 december 2012

'Klachtenregen over nieuwe dienstregeling NS'

Nog nooit werd er zo veel geklaagd over een nieuwe dienstregeling van NS als nu. Al duizenden mensen hebben geklaagd over overvolle treinen en vertragingen. Dat heeft alles te maken met de nieuwe dienstregeling die afgelopen zondag is ingegaan en die volgens de NS de meest ingrijpende verandering van de afgelopen 5 jaar is. Op Twitter regent het klachten en ook reizigersorganisaties krijgen veel commentaar. Zij ontvingen al meer dan 2000 klachten, meldt RTL Nieuws.

woensdag 12 december 2012

Problemen bus- en treinvervoer Arriva houden aan

De problemen met bussen en treinen van vervoerder Arriva hielden ook dinsdag nog aan. Op de stations van Leiden Centraal en Gouda was extra personeel ingezet om busreizigers te informeren. Op het spoor ontstonden vertragingen. Het extra personeel zal naar verwachting de hele week nog aanwezig blijven op de stations van Leiden en Gouda. Het vervoer in Leiden, Gouda en de Bollenstreek is zondag door Arriva overgenomen van Connexxion.

NS wil naar een 100% groene trein

De trein is gemiddeld al 75 procent schoner dan een gemiddelde auto en wordt steeds zuiniger (ca. vijf procent per jaar). Toch wil NS meer om Nederland blijvend te verduurzamen. “Om te onderzoeken onder welke voorwaarden de trein mogelijk helemaal klimaatneutraal kan rijden is NS deze week een marktconsultatie gestart onder energiebedrijven,” aldus Michiel van Roozendaal die binnen de NS-directie verantwoordelijk is voor duurzaamheid.

“Als één van de grootste en voorspelbare afnemers van elektriciteit in ons land willen wij het initiatief nemen om een beweging in de markt voor groene stroom te creëren die Nederland echt vooruit helpt. Opwekking van de extra groene stroom zou bij voorkeur zo veel mogelijk moeten gebeuren in Nederland indien technisch mogelijk. Dat maakt echt verschil voor een duurzamer Nederland en duurzame mobiliteit”, aldus Van Roozendaal.

Als al het elektriciteitsverbruik van NS groen gaat worden opgewekt betekent dit ongeveer een kwart extra groene stroomproductie. Momenteel is er in Nederland namelijk slechts ca. 4 TWh groene stroom beschikbaar (nb. terwijl de vraag nu al vele malen groter is). Met een verbruik van meer dan 1 TWh in 2016 heeft NS -ondanks een bovengemiddelde energiebesparing per jaar en nu al een afname van 10% groene stroom- wel een dermate grote hoeveelheid groene stroom nodig dat tal van praktische vragen om de hoek komen kijken.

dinsdag 11 december 2012

Geen treinen tussen Meppel en Zwolle door aanrijding

Tussen Zwolle en Meppel hebben vanmorgen een tijd lang geen treinen gereden door een aanrijding. Ook tussen Zwolle en Dalfsen reden lange tijd geen treinen door een aanrijding.

De vertraging voor sommige reizigers liep op tot meer dan een uur.

De aanrijding bij Meppel gebeurde rond negen uur vanmorgen op een spoorwegovergang net voorbij het station van Meppel. Het treinverkeer tussen Zwolle en Meppel werd daardoor stilgelegd.

Weer pech met de Fyra

Ook op de derde dag dat de Fyra rijdt tussen Amsterdam en Brussel, heeft de hogesnelheidslijn weer te kampen met een defect. De Fyra van 07.40 uur van Amsterdam naar Brussel viel uit, meldde een woordvoerder van de spoorwegen in België. De NS liet weten de oorzaak te gaan onderzoeken. In Breda moeten reizigers dinsdagochtend op een bus naar Antwerpen stappen.

ZoRobusbaan is geopend

Maandag is de ZoRobusbaan geopend. Daarmee heeft Lansingerland een snelle en frequente verbinding met Zoetermeer en met het metrostation Rodenrijs, vanwaar reizigers snel naar Rotterdam en Den Haag kunnen reizen. Door de komst van de ZoRobus wijzigen alle de busroutes in Lansingerland. Zo rijdt buslijn 170 over de busbaan van Zoetermeer naar Rodenrijs. Buslijn 173 verbindt Bleiswijk en Bergschenhoek en maakt voor een deel gebruik van de vrijliggende busbaan. Beide buslijnen zijn nu sneller en hebben een betere aansluiting op de Randstadrail. Met de komst van de ZoRobusbaan is het laatste onderdeel van het Randstadrailproject afgerond. Dankzij dit project zijn Den Haag en Rotterdam met elkaar verbonden via een lightrailverbinding. Per dag maken gemiddeld 27 duizend reizigers gebruik van deze verbinding. Door de komst van de ZoRobaan worden dit er in de toekomst nog meer. RET verwacht dat dagelijks 4300 reizigers gebruik gaan maken van de ZoRobusbaan.
Het traject van de ZoRo-busbaan in de regio Rotterdam is zo’n 7,5 kilometer lang, waarvan ongeveer 5 kilometer bestaat uit een vrije busbaan.  De RET realiseert het project RandstadRail in opdracht van stadsregio Rotterdam en de gemeente Rotterdam. Voor de realisatie van de ZoRo-busbaan werd intensief samengewerkt met de gemeente Lansingerland. Ook was er afstemming met het Stadsgewest Haaglanden en de gemeente Zoetermeer. Dit integrale karakter van het project draagt bij aan de bereikbaarheid van Metropoolregio.


Bijna half miljoen Vlamingen betalen rit met GSM

De Lijn heeft dit jaar al 5 miljoen sms-tickets verkocht, dat is 82 procent of 2,2 miljoen sms-tickets meer dan de eerste elf maanden van vorig jaar. Betalen met de gsm spreekt meer en meer mensen aan: sinds begin dit jaar heeft bijna een half miljoen Vlamingen zijn bus- of tramrit met de gsm betaald. Met het sms-ticket wil De Lijn haar reizigers een goedkoper alternatief bieden voor een biljet bij de chauffeur en stipter kunnen rijden.

Met 563 138 sms-tickets is de maand oktober goed voor het verkoopsrecord sinds de lancering in september 2007. Met 24 721 sms-tickets was 5 oktober tot nu toe de topdag van het jaar. Sinds die dag kondigt De Lijn controles van vervoerbewijzen ook aan op Twitter (http://www.twitter.com/delijn). De meeste sms-tickets worden aangevraagd op vrijdag. Op weekdagen piekt de verkoop tijdens de avondspits tussen 16 en 17 uur.

maandag 10 december 2012

Eerste ochtendspits nieuwe dienstregeling RET soepel verlopen

Reizigers in de regio Rotterdam hebben tijdens de eerste ochtendspits weinig hinder ondervonden van het ingaan van de nieuwe dienstregeling. Grootste verandering is dat de RET busconcessiehouder is geworden in de regio Rotterdam. Dat betekent dat de RET nu ook de buslijnen naar Maassluis, Ridderkerk, Krimpen aan de IJssel, Lansingerland en Barendrecht rijdt. Daarnaast is ook de ZoRobusbaan in gebruik genomen. Deze vrije busbaan zorgt voor een snelle busverbinding tussen Rodenrijs en Zoetermeer. De komende periode werkt de RET hard aan het inbouwen van systemen die zorgen voor actuele reisinformatie en wifi in alle RET-bussen. Ander goed nieuws voor busreizigers uit regio Rotterdam is dat op woensdagmiddagen en zondagen kinderen tot 11 jaar gratis  met hen mee mogen reizen. Ook plaatst de RET 13 servicezuilen als aanvulling op de bestaande servicepunten. Deze servicezuilen bieden behalve actuele reisinformatie die geprint kan worden, de mogelijkheid om tijdens kantooruren een vraag te stellen aan medewerkers van de RET.

 

Buslijnen richting Zwolle en Lelystad worden node gemist

Bij veel inwoners uit de gemeente Dronten is de vreugde over de komst van de Hanzelijn behoorlijk getemperd, zo niet als sneeuw voor de zon verdwenen. Door de nieuwe spoorverbinding is er fors geschrapt in de (rechtstreekse) buslijnen richting Zwolle en Lelystad. Mede daarom heeft de provincie, die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer, een speciale informatielijn geopend.

zondag 9 december 2012

Groot aantal nieuwe NS stations geopend

NS neemt vandaag een groot aantal nieuwe stations in gebruik:

Station Hengelo Gezondheidspark is een nieuw spoorwegstation in het Overijsselse Hengelo aan het trajectgedeelte Hengelo - Delden van de lijn Oldenzaal - Zutphen. Door het nieuwe station hebben de wijken Tuindorp en Nijverheid ten zuiden, en ziekenhuis ZGT Hengelo ten noorden van het nieuwe station een betere aansluiting op het openbaar vervoer gekregen..

Station Hoevelaken is een station aan de Valleilijn (de treindienst tussen Amersfoort en Ede-Wageningen) dat samenloopt met de spoorlijn Amersfoort–Apeldoorn.

Station Groningen Europapark is gelegen naast het nieuwe gemeentehuis van Groningen en voetbalstadion van FC Groningen.

Station Almere Poort is een spoorwegstation in Almere aan de Flevolijn voor het nieuwe stadsdeel Almere Poort. Het is het toekomstige centrumgebied van het stadsdeel.

Station Halfweg is een voormalig spoorwegstation in Halfweg aan de 'Oude Lijn' tussen Amsterdam en Haarlem. Er is nu een nieuwe variant die eerst vorig jaar al geopend zou worden.

Station Dronten ligt aan de nieuwe Hanzelijn, tussen station Lelystad Centrum en station Kampen Zuid.

Station Kampen Zuid ligt even buiten de stad Kampen aan de Hanzelijn tussen station Dronten en station Zwolle. De binnenstad is nog steeds vanuit Zwolle via de oude spoorlijn te bereiken.

Station Hoevelaken is open


Zondagmorgen stopt de tweede trein op station Hoevelaken, maar de eerste in de nieuwe dienstregeling. Zaterdagmiddag stopte er ook een trein. Deze trein vormde een onderdeel van de opening van dat station.

Nieuwe dienstregeling RET

Vanaf 9 december start de RET met een nieuwe dienstregeling. Belangrijkste wijziging is dat RET vanaf deze datum busconcessiehouder is in de regio Rotterdam. Dat betekent dat de RET na 9 december ook op de buslijnen naar Maassluis, Lansingerland, Krimpen aan den IJssel, Ridderkerk en Barendrecht rijdt. Grootste verandering in dit nieuwe busgebied is de komst van de ZoRobusbaan. Dankzij deze vrije busbaan rijden bussen sneller en frequenter tussen station Rodenrijs en Zoetermeer. Daarnaast is er een aantal aanpassingen op de tramlijnen. Op drukke trajecten wordt het aantal trams per uur verhoogd, terwijl door rustigere gebieden minder trams gaan rijden. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd op de tramlijnen 20, 21, 23 en 25. Daarnaast komt er een nieuwe tramlijn met lijnnummer 24. Voor metroreizigers zijn er nauwelijks wijzigingen. 

Wijzigingen per tramlijn

-Naast tramlijn 21 die rijdt van Woudhoek naar De Esch komt er een nieuwe tramlijn bij.
- Tramlijn 24 gaat rijden tussen Holy en De Esch.
-Tramlijn 23 wordt ingekort tot het traject Beverwaard – Marconiplein en gaat vaker rijden:overdag iedere 7,5 minuut, ’s avonds ieder kwartier.
- Tramlijn 21 naar Woudhoek en tramlijn 24 naar Holy rijden beiden overdag ieder kwartier. Tussen Rotterdam De Esch en Schiedam Bachplein bieden deze lijnen samen een 7,5-minutendienst overdag.
- Tussen Rotterdam Centraal en het Marconiplein rijdt iedere 3 a 4 minuten een tram met lijn 21, 23 en 24.
- Tramlijn 21 rijdt alleen overdag tot circa 19.00 uur. Reizigers die ‘s avonds naar Woudhoek reizen nemen tramlijn 24 tot de halte Hof van Spaland, en stappen daar over in een pendelbus die elk kwartier rijdt.
- Tramlijn 20 (Rotterdam Centraal – Lombardijen) gaat in de spits vaker rijden en buiten de spits minder vaak. Op zondag rijdt lijn 20 niet. Reizigers van en naar Lombardijen kunnen dan reizen met lijn 2 en of 25.
- In de spitsuren met tramlijn 20, 23 en 25 iedere 2 a 3 minuten een tram van en naar het Wilhelminaplein en de Laan op Zuid.

Wijzigingen buslijnen in Lansingerland

- Opening vrije busbaan tussen station Rodenrijs en Zoetermeer. In Lansingerland zijn er haltes bij o.a. de Boterdorpseweg, Berkelseweg en Offenbachplantsoen.
- Nieuwe route buslijn 170: vanaf station Rodenrijs over de nieuwe busbaan naar Zoetermeer Lansinghage, station NS en Centrum West.
- Nieuwe route buslijn 173: vanaf station Rodenrijs over de nieuwe busbaan tot de Berkelseweweg, daarna door Bergschenhoek centrum naar Bleiswijk.
- Buslijn 174 rijdt voortaan vanuit Delft via Westpolder, Berkel-noord, Bergschenhoek naar NS-station Rotterdam Noord.
- Buslijn 170 en buslijn 173 rijden met een hoge frequentie: in de spits iedere 10 minuten, overdag iedere 20 minuten en ’s avonds ieder halfuur. De lijnen sluiten goed aan op metro lijn E van en naar Rotterdam.
- Tussen Bleiswijk en Zoetermeer rijdt buslijn 173, in de spits ieder halfuur en daarbuiten ieder uur.
- Vanaf metrostation Rodenrijs rijdt tevens taxibuslijn 172 naar Bergschenhoek (gemeentehuis) en de polikliniek in Berkel.
- Let op: Door dit nieuwe netwerk komen lijnen 171 (Westpolder – Noord), 270 (Zoetermeer - Westpolder), 273 (Bleiswijk-Westpolder) en 274 (Zoetermeer-Bleiswijk) te vervallen.

Alles nieuw aan Vechtdaltrein

Eigenlijk is alles nieuw aan de trein die vanaf vandaag tussen Emmen en Zwolle rijdt. Een nieuwe vervoerder, een nieuwe, comfortabele trein, nieuwe kleuren, nieuwe tijden - je vraagt je bij voorbaat of er nog iets mis kan gaan. "Nou", zegt Arriva-directeur Anne Hettinga, gezeten in een van de nieuwe treinen. "We kunnen niet toveren." Maar de testritten tot dusverre zijn goed verlopen en zijn tevreden blik verraadt dat hij niet kan wachten om morgen de diensten van NS over te nemen. Omgekeerd is NS zelf waarschijnlijk net zo blij dat het eindelijk van de lijn af is.

zaterdag 8 december 2012

Oproep: Gebruik de gratis bus naar de stille tocht

Connexxion zet zondag vanaf 14.30 uur extra bussen in voor de stille tocht in Almere. Alle MAXX Stadslijnen zijn dan gratis. Dat heeft Connexxion bekend gemaakt. Burgemeester Annemarie Jorritsma zei eerder vandaag zo'n 20.000 belangstellenden te verwachten. De start van de stille tocht ter nagedachtenis aan grensrechter Richard Nieuwenhuizen is om 17.00 uur vanaf het Fanny Blankers Koen park. De tocht eindigt om 19.00 uur bij voetbalvereniging Buitenboys.