dinsdag 30 april 2013

Verkeer het Gooi gestremd

Tussen Naarden-Bussum en Weesp rijden vanochtend geen treinen door een aanrijding met een persoon.
De extra reistijd is meer dan 60 minuten. De verstoring is naar verwachting rond 9:00 uur verholpen.
Reisadvies. Reizigers tussen Almere C en Utrecht Centraal moeten reizen via Amsterdam Zuid. Reizigers tussen Amersfoort en Amsterdam C/Schiphol reizen via Utrecht Centraal.

De Oranjedienstregeling

In verband met Koninginnedag rijden de treinen op maandagavond 29 en dinsdag 30 april volgens de Oranjedienstregeling. Op een aantal trajecten rijden extra treinen, vanaf Amsterdam Centraal rijden in de nacht van 30 april op 1 mei extra nachttreinen, sommige treinen vertrekken van een ander spoor op andere tijden of hebben een andere bestemming en in een aantal gevallen moet u extra overstappen
NS verwacht veel drukte en veel treinreizigers naar Amsterdam en Eindhoven. Er zijn op deze stations een aantal zaken anders geregeld dan anders. Lees vooraf onze specifieke reisinformatie over Amsterdam of Eindhoven zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Vanwege de drukte in Eindhoven raden wij doorgaande reizigers aan niet over te stappen op station Eindhoven. Wij adviseren u over te stappen in ’s-Hertogenbosch/Utrecht, Weert of Tilburg. Op onderstaand kaartje ziet u onze reisadviezen (of klik hier voor een grotere versie).

Op een aantal stations zijn de bagagekluizen uit veiligheidsoverweging gesloten. Hieronder ziet u de stations en de tijden.
Amsterdam Centraal: van maandag 29 april 19.00 uur tot woensdag 1 mei 7.00 uur
Amsterdam Amstel, Haarlem en Alkmaar: van vrijdag 26 april 7.00 uur tot woensdag 1 mei 7.00 uur
Eindhoven: van maandag 29 april 8.00 uur tot woensdag 1 mei 8.00 uur
Utrecht: van maandag 29 april tot woensdag 1 mei 7.00 uur

maandag 29 april 2013

Koninklijk onderweg met de gouden RET bus

Deze Kroningsdag brengt een gouden RET bus reizigers gratis naar de leukste Kroningsdagfeestjes. De bus rijdt tussen 11.00 uur en 20.00 uur door de Rotterdamse binnenstad en vervoert feestgangers op Koninklijke wijze. Reizigers die op deze dag de bus langs zien rijden, stappen bij de halte in en rijden vervolgens gratis mee naar het volgende oranjefeest. De route voor de gouden bus op Kroningsdag wordt: Blaak – Coolsingel – CS – Blijdorp – Mathenesserlaan – Dijkzigt – Rochussenstraat – Westblaak – Met de inzet van deze ludieke bus wil de RET haar reizigers ook tijdens Kroningsdag aardig onderweg helpe

Documentaires Spoorwegmuseum bij RTV Utrecht

RTV Utrecht zendt in mei twee documentaires uit die tot stand zijn gekomen in samenwerking met Het Spoorwegmuseum. Op 3 mei de DocU ‘Beladen Treinen’ over het lot van de Utrechtse Joden in de Tweede Wereldoorlog. Op 26 mei gevolgd door ‘Sporen naar het front’, een indrukwekkend document over het spoor in oorlogstijd. Het Spoorwegmuseum opende vorige maand de tentoonstelling ‘Sporen naar het front’ over de rol van de trein in oorlogstijd. Onlosmakelijk onderdeel hiervan zijn de Jodentransporten per trein naar de vernietigingskampen. Dit onderwerp wordt uitgelicht in de permanente expositie ‘Beladen treinen’. 

Vrijdag 3 mei - DocU: Beladen Treinen 
De Tweede Wereldoorlog heeft ook in Utrecht diepe sporen achtergelaten. Tussen 1942 en 1945 werden 1200 Utrechtse Joden per trein op transport gesteld naar kampen in Vught en Westerbork. Deze treinen vertrokken vanaf het Maliebaanstation, de plek waar het huidige Spoorwegmuseum is gevestigd. In de permanente expositie ‘Beladen Treinen’ gaat het museum in op deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van het spoor en de rol die de Nederlandse Spoorwegen hierin speelden. RTV Utrecht maakte de DocU ‘Beladen treinen’ over het lot van de Utrechtse Joden. Daarin ook het verhaal van de ruim zeventig Joodse kinderen en hun tien begeleiders die afgevoerd werden uit het Centraal Israëlitisch Weeshuis aan de Utrechtse Nieuwegracht. Zeer vroeg in de ochtend, zodat niemand het merkte, werden zij naar het Maliebaanstation gebracht en op transport gesteld. Zij kwamen niet meer terug. RTV Utrecht maakte de DocU ‘Beladen treinen’ in samenwerking met Het Spoorwegmuseum. De uitzending is vrijdag 3 mei vanaf 07.10 uur op RTV Utrecht, daarna ieder uur opnieuw.

Zondag 26 mei – DocU: Sporen naar het front
Toen de spoorwegen zich in de 19e eeuw gingen ontwikkelen, had dat grote veranderingen tot gevolg. Het vervoer van mensen en goederen werd sneller en gemakkelijker en daarmee veranderde ook de oorlogsvoering drastisch. De tentoonstelling ‘Sporen naar het front’ in Het Spoorwegmuseum laat zien welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van oorlogsvoeren en hoe de verschillende treinen werden ingezet bij gewapende conflicten. De expositie omvat een groot aantal internationale bruiklenen, waaronder enkele oorlogslocomotieven, leger- en pantsertreinen en indrukwekkend spoorgeschut. Aan de hand van archiefbeelden en interviews met ooggetuigen en deskundigen geeft de documentaire ‘Sporen naar het front’ een kijk op de invloed die het spoor heeft gehad tijdens oorlogen in het verleden. De DocU ‘Sporen naar het front’ wordt op 26 mei vanaf 7.10 uur uitgezonden bij RTV Utrecht, daarna ieder uur opnieuw.

vrijdag 26 april 2013

Eerste elektrische busdienst van Europa rijdt op Schiermonnikoog

Het openbaar vervoer op Schiermonnikoog is vandaag overgeschakeld op elektriciteit. Zes elektrische bussen van Chinese makelij vervoeren de busreizigers over het eiland. De provincie Fryslan heeft de bussen gekocht om Schiermonnikoog de komende 15 jaar schoner en stiller openbaar vervoer te geven.
Gedeputeerde Johannes Kramer: "Het is voor het eerst in Europa dat een busdienst volledig op elektriciteit rijdt. Fryslan loopt voorop. Goed voor de mensen die in nationaal park Schiermonnikoog wonen en de toeristen die ervan genieten."
Zo'n 100 gasten uit binnen- en buitenland met expertise op het gebied van OV en duurzaamheid vierden deze primeur vandaag op het eiland. Zij gingen hiervoor zelf aan de slag in een actiecongres. De activiteiten varieerden van een kijkje onder de motorkap tot rondetafelgesprekken over innovaties in de techniek. Het duurzame openbaar vervoer van de toekomst stond centraal.

Na een zeereis van zes weken kwamen de bussen vorige week aan op Schiermonnikoog. De Chinese fabrikant BYD (Build Your Dreams) uit Shenzhen, Guangdong heeft ze gebouwd. De bussen zijn qua grootte vergelijkbaar met de bussen die hiervoor op Schiermonnikoog reden. Ze zijn 12 meter lang, zijn iets zwaarder dan de vorige bussen en voldoen aan alle wettelijke eisen.

donderdag 25 april 2013

ProRail werkt aan spoor in Alphen aan den Rijn

Komende periode werkt ProRail ondermeer in Alphen aan den Rijn aan de vervanging van het Electroluxspoor langs de J.M. den Uylsingel. Er wordt een nieuw rangeerspoor met wissels geplaatst. Daarnaast vinden op het traject Alphen - Bodegraven onderhoudswerkzaamheden plaats. Op locaties van voormalige overwegen worden stukken spoor vervangen, waardoor een egaler spoor ontstaat. Treinen zijn hierdoor stiller voor omwonenden.
De werkzaamheden langs de Den Uylsingel vinden rond komend weekend plaats: van vrijdagochtend 07.00 tot maandagmiddag 17.00 uur. Tussen de Laan der Continenten en de Evenaar wordt gewerkt van aanstaande zondag 23.00 tot maandagochtend 07.00 uur.
De overige werkzaamheden, op het traject Alphen - Bodegraven, vinden plaats in de nachten van 18 op 19 mei, van 8 op 9 juni, van 15 op 16 juni en van 22 op 23 juni.
Omwonenden van het spoor hebben een brief ontvangen over de werkzaamheden.
Station Alphen aan den Rijn is komend weekend alleen in de nachten buiten dienst. Overdag is er gewoon treinverkeer mogelijk tussen Gouda, Bodegraven, Leiden en Alphen a/d Rijn.

zondag 21 april 2013

Tijdelijk busstation Hoogeveen

Vanaf maandag begint de gemeente Hoogeveen aan werkzaamheden die uiteindelijk leiden tot een nieuw busstation in Hoogeveen. Om dit werk uit te kunnen voeren, nemen we maandag een tijdelijk busstation in gebruik. Vanaf het station wordt u middels borden verwezen naar het tijdelijke busstation. Vandaag worden de bushokjes van het oude naar het tijdelijke busstation verplaatst. Er zal daarom gedurende enkele uren geen vertrekinformatie beschikbaar zijn op de haltes. Wij vragen hiervoor uw begrip en verzoeken u vooraf via internet uw reis te plannen. Vanaf maandag 21 april vindt u de vertrekinformatie in de bushokjes waarvan op bijgevoegd kaartje een informatie-logo staat.

donderdag 18 april 2013

Aangepaste dienstregeling Arriva rondom Bloemencorso

In verband met het Bloemencorso worden verschillende wegen in de Bollenstreek afgesloten. Reizigers moeten daarom op 19 en 20 april rekening houden met aangepaste routes en vertrektijden van de bussen. Ook de Keukenhof Express rijdt op de dag zelf volgens een aangepaste dienstregeling.




 

maandag 15 april 2013

Busabonnement voor 16- en 17-jarigen

16- en 17-jarigen kunnen voortaan met een speciaal abonnement op werkdagen voordelig reizen in de Brabantse bussen van Arriva, Veolia Transport en Hermes. Dit nieuwe reisproduct is op verzoek van Provinciale Staten ontwikkeld voor mbo-studenten die nog geen recht hebben op een OV-studentenkaart en dagelijks een flinke afstand reizen met de bus.
Het abonnement ‘Brabant Vrij 16- en 17-jarigen’ kost € 40,85 per maand en is uitsluitend te gebruiken in combinatie met een Persoonlijke OV-chipkaart. Het is o.a. te koop via de webshop van Arriva en bij de Arriva Stores (Veghel en ’s-Hertogenbosch), de Servicepunten van Veolia Transport (Breda en Tilburg) en de Hermeswinkel (Eindhoven).
Statenlid Stijn Smeulders (PvdA) is er als initiatiefnemer van de motie die heeft geleid tot dit abonnement content mee dat Brabantse jongeren nu relatief goedkoop met de bus kunnen reizen. "Vooral voor minderjarige MBO'ers is de regeling van belang. Zij hebben in tegenstelling tot minderjarige studenten in het hoger onderwijs namelijk geen recht op een ov-studentenkaart. Met dit abonnement wordt het voor hen een stuk betaalbaarder om naar school te reizen."


donderdag 4 april 2013

ProRail vernieuwt spoor in Arnemuiden

ProRail vernieuwt de komende weken het spoor in Arnemuiden. Dat is nodig om het spoor in goede conditie te houden en te zorgen dat treinen er soepel en veilig overheen kunnen blijven rijden. De grootschalige werkzaamheden zijn verdeeld over drie weekenden. NS zet (snel)bussen in en adviseert reizigers zich van te voren goed te informeren over de reismogelijkheden. ProRail vernieuwt over een lengte van drieënhalve kilometer het volledige spoor tussen de kanaalweg en de Beatrixstraat in Arnemuiden. Dat betekent nieuwe spoorstaven, ballast (spoorgrind) en dwarsliggers. Ook wordt de overweg Doeleweg vernieuwd.

dinsdag 2 april 2013

Ov-chip wordt portemonnee op NS Stations

Straks kan met de ov-chipkaart in alle winkels op de NS-stations worden betaald, van Hema tot AH to Go, van Rituals tot Burgerking, van Smullers tot Sissy Boy. NS-dochter Servex, die alle winkels op de stations exploiteert en daardoor één van de grootste retailers van ons land is, werkt samen met de Rabobank om dit betaalsysteem in het najaar te introduceren.