woensdag 30 april 2014

Flinke verbetering assistentieverlening trein

Rover is zeer tevreden met de aangekondigde verbetering in de assistentieverlening voor NS-reizigers. Reizigers die niet zelfstandig in de trein kunnen in- en uitstappen, bijvoorbeeld vanwege rolstoelgebruik, hoeven vanaf volgend jaar niet langer uren vooraf assistentie aan te vragen.
Pas na 2030 zal het voor iedereen mogelijk zijn om zelfstandig gebruik te maken van de trein. Dan zijn de hoogtes van perrons en treinvloeren op elkaar afgestemd en is verouderd materieel buiten dienst gesteld. Tot die tijd zijn reizigers met een functiebeperking aangewezen op assistentie bij het in- en uitstappen. Dat kan op 112 van de ca. 400 stations in Nederland. Wie hiervan gebruik wil maken moet zijn of haar reis wel erg goed plannen: assistentieverlening moet maar liefst 3 uur voor vertrek worden aangevraagd.
Vanaf 1 januari 2015 wordt de aanmeldtijd voor deze service teruggebracht van 3 uur tot één uur. Assistentie bij reizen tussen de grootste stations kan straks zelfs tot één kwartier vooraf worden aangevraagd. Dat betekent dat deze groep reizigers straks in principe bijna gewoon kan kiezen voor een reis met de eerstvolgende trein. Mocht een afspraak ooit uitlopen, dan levert de terugreis geen problemen meer op.


dinsdag 29 april 2014

Nieuwe bustijden in regio IJsselmond

Vanaf zondag 4 mei 2014 gaat de nieuwe dienstregeling in voor de bussen in de regio IJsselmond. Met het aanpassen van de bustijden en enkele busroutes sluiten de provincies Overijssel en Flevoland en de vervoerder OV Regio IJsselmond aan bij verzoeken van reizigers. Hiermee verbeteren de aansluitingen tussen bussen en treinen en sluiten zij beter aan op de lestijden van scholen.
Een overzicht van de grootste wijzingen ten opzichte van de huidige dienstregeling.


Lijn 75 (Marknesse - Blokzijl - Steenwijk)

De vertrektijden verschuiven met een half uur. Daardoor sluiten de bussen beter aan op de lestijden van scholieren. Voor de aansluitingen op lijn 71 in Marknesse heeft dit geen gevolgen. Reizigers die van lijn 75 op lijn 76 willen overstappen doen dit voortaan niet meer in Marknesse, maar in Steenwijk. De vertrektijden worden iets aangepast.

Lijn 143 (Kampen - Dronten)

Op deze lijn wijzigt de vertrektijd met ongeveer een kwartier. In Dronten geeft lijn 143 aansluiting op de lijnen 145 en 147, leerlingen uit Swifterbant en Biddinghuizen die in Kampen op school zitten hebben zo een aanzienlijk snellere verbinding. De aansluiting van lijn 143 op de trein en op de buslijnen in Kampen vervalt. Treinreizigers met een bestemming in Kampen kunnen gebruik maken van lijn 11.

Lijn 146 (Emmeloord - Nagele - Swifterbant)

Voortaan rijdt lijn 146 in één richting door Swifterbant heen. Komende vanuit Emmeloord rijdt de bus via de Dronterringweg en de Biddingringweg naar de halte Industrieweg. Vanaf daar rijdt de bus door het dorp, via de haltes Bloemenwijk en Lange Streek, weer terug naar Emmeloord. Hierdoor vervalt de halte Blazoen.

Lijn 148 (Lelystad - Harderwijk)

De ritten uit Harderwijk met vertrektijd 10:14, 11:14, 12:14 en 13:14 uur vertrekken voortaan een half uur eerder, om 9:44, 10:44, 11:44 en 12:44 uur. Hierdoor geven deze ritten in Lelystad aansluiting op lijn 345 naar Emmeloord.
De busmaatschappij OV Regio IJsselmond rijdt in opdracht van de provincies Overijssel en Flevoland. Het vervoersgebied bestaat uit het streekbusvervoer in het gebied Noordwest-Overijssel (Kampen, Genemuiden en Steenwijk) en Flevoland (Noordoostpolder, Urk, Oost Flevoland en Zeewolde).

maandag 28 april 2014

Ruim zeven kilometer spoorvernieuwing in en boven Groningen

ProRail vernieuwt van 1 tot en met 4 mei het spoor op het traject Groningen-Roodeschool/Delfzijl. Er wordt daar dit jaar ruim 20 kilometer spoor vernieuwd, waarvan ruim zeven kilometer komende vakantieperiode. Zo houden we het spoor betrouwbaar en veilig.
Het spoor is er door slijtage door de jaren heen, toe aan een vernieuwingsslag. De aannemer, die in opdracht van ProRail het werk uitvoert, zal daarvoor een speciale 800 meter lange robottrein inzetten. Deze vernieuwt in vier dagen tijd in totaal circa 4,8 kilometer aan spoorstaven, dwarsliggers en deels ook ballast (spoorgrind).
Naast gebruik van de robottrein wordt ook gewerkt met kleiner materieel zoals kraanwagens. Zo wordt nog eens ruim 2,2 kilometer aan nieuw spoor gelegd. Tegelijk worden overwegen en wissels vernieuwd.
Vanwege de veiligheid voor spoorwerkers en omwonenden, worden enkele overwegen tijdelijk afgesloten. Er kunnen werktreinen langskomen en andere materieel. Ook worden overwegen vernieuwd. Via brieven is de omgeving daarover geinformeerd.

vrijdag 25 april 2014

Fietsvandalisme op stations: kun je schade verhalen?

fietsenstalling kleinst
We kennen het allemaal: je komt na een dag werken of school terug  op het station en loopt naar je fiets. Op de plaats van stalling aangekomen zie je je fiets niet staan. Je vraagt je af of je de fiets dan ergens anders had neergezet. Na drie rondjes door de stalling te hebben gelopen, kom je tot de conclusie dat het niet vergeetachtigheid is, maar dat je fiets is gestolen. Of dat het fietsframe, op de plaats waar jouw fiets stond, toch echt jouw fiets blijkt te zijn. Hoe voorkom je dat dit je nog eens overkomt? En wat zijn je rechten als het gaat om het verhalen van de schade?
ARAG, de juridische partner van Rover geeft antwoord. ‘Om te voorkomen dat dit gebeurt, adviseer ik altijd om je fiets in een bewaakte fietsenstalling te plaatsen. Dat geeft de meeste zekerheid en mocht er iets met je fiets gebeuren dan kan de schade mogelijk worden verhaald. Als het gaat om een gratis bewaakte of onbewaakte fietsenstalling, dan is er geen overeenkomst van bewaarneming ontstaan en kan de schade niet worden verhaald op de stallinghouder’, aldus Mariska Verstegen, juriste bij ARAG.
Bij het stallen van de fiets in een betaalde fietsenstalling is het soort overeenkomst dat gesloten is van belang. Huur je een stallingsruimte (fietskluisje) voor je fiets, dan is er sprake van een huurovereenkomst. In dat geval hangt het van de voorwaarden van de overeenkomst af of de verhuurder eventuele schade moet vergoeden. De verhuurder kan aansprakelijkheid voor dergelijke schade namelijk in beginsel uitsluiten. Gaat het om een bewaakte fietsenstalling, dan wordt op het moment dat je betaalt en je fiets stalt, een overeenkomst van bewaarneming gesloten. In dat geval heeft de stallinghouder de plicht om de zorg als goed bewaarnemer op zich te nemen. Dit houdt in dat hij de fiets in dezelfde staat terug dient te geven als waarin hij hem heeft ontvangen.
Als je gedoe wilt voorkomen en graag het zekere voor het onzekere neemt, stal dan je fiets in een bewaakte fietsenstalling en neem een foto van hoe de fiets de stalling ingaat. Mocht je fiets aan het einde van de dag dan toch niet de stalling uitkomen zoals hij erin is gegaan, dan heb je meteen bewijs. Als er een discussie komt over het verhalen van de schade, dan staat ARAG de leden van Rover gratis bij met telefonisch juridisch advies. Met een foto en kennis van je rechten op zak, is de kans groot dat je de schade kunt verhalen.

donderdag 24 april 2014

Busvervoer Bevrijdingsfestival Zwolle

Ervaar het gemak van reizen met het openbaar vervoer op maandag 5 mei. Dan vindt in Zwolle het Bevrijdingsfestival plaats. Op deze dag is er een speciaal evenementenkaartje te koop, die geldig is op alle buslijnen van vervoerder Syntus in, van en naar Zwolle. Dit evenementenkaartje kost € 5,-- en is ook geldig als retourticket. De OV-studentenweekkaart is niet te gebruiken op 5 mei.

De laatste bussen vanuit Zwolle gaan op m aandag 5 mei naar:
 
Busvervoer vanaf Bevrijdingsfestival
 Plaats Buslijn Laatste 2 ritten
 Stadshagen lijn 1 23.17/23.47 uur
 Dedemsvaart lijn 29** 23.05/23.35 uur
 Elburg lijn 100* 23.32/00.02 uur
 Epe/Apeldoorn lijn 203 23.18/00.18 uur
 Steenwijk/Meppel lijn 40** 19.20/19.50 uur

*   Stopt na 22.32 uur niet in Doornspijk/Nunspeet
** Opstaphalte Molenweg

woensdag 23 april 2014

Scherpere eisen aan NS en ProRail

Latere (nacht)treinen in het weekend, meer en betere reisinformatie en genoeg ruimte in treinen voor reizigers. Binnen 60 minuten vervangend vervoer bij verstoringen, betere aansluitingen op stads- en streekvervoer en meer service. Aan die voorwaarden moeten de Nederlandse Spoorwegen onder meer voldoen volgens het contract dat staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) dit jaar afsluit met de vervoerder. In deze vervoerconcessie staan de eisen die het Rijk tussen 2015 en 2025 aan de vervoerder stelt. Die moeten leiden tot grotere tevredenheid bij treinreizigers.
Ook met spoorbeheerder ProRail legt Mansveld afspraken vast voor de jaren 2015-2025 die moeten leiden tot een verbetering van de prestaties. In deze beheerconcessie stelt zij dat ProRail verstoringen op het spoor sneller moet oplossen, zodat reizigers en goederenvervoerders hier zo min mogelijk hinder van ondervinden. De beheerder houdt bij het inplannen van onderhoud meer rekening met reizigers en bewoners langs het spoor. Ook zorgt ProRail er voortaan voor dat goederenvervoerders voor capaciteitsaanvragen, capaciteitsverdeling en gebruiksvergoeding op het spoor in Nederland bij één loket terecht kunnen.
NS en ProRail moeten op grond van de contracten beter en minder vrijblijvend met elkaar én andere partijen in de spoorsector gaan samenwerken. Er zijn gezamenlijke verbeterprogramma’s vastgesteld, die ProRail en NS samen moeten gaan uitvoeren, zoals de aanpak van winterweer en de invoering van ERTMS. Ook worden eisen waaraan Prorail en NS moeten voldoen beter op elkaar en op regionale concessies afgestemd. Verder moeten NS en ProRail verplicht deelnemen aan landelijke en regionale overlegtafels met decentrale overheden en aan overleg met de goederensector.
Mansveld legt haar eisen aan NS en ProRail voortaan jaarlijks vast in een beleidsprioriteitenbrief. Hiermee geeft de staatssecretaris ProRail en NS specifieke prioriteiten mee die zij nader uitwerken in de jaarlijkse beheer- en vervoerplannen. Mansveld vindt dat NS en ProRail zich meer moeten richten op de publieke belangen. Daarom heeft het kabinet ervoor gekozen NS en ProRail steviger te gaan aansturen op deze maatschappelijke verantwoordelijkheid.
De concessies bevatten prikkels om de prestaties te verbeteren in het belang van de reizigers. Als NS en ProRail niet voldoen aan de afspraken die jaarlijks worden vastgelegd, kunnen zij een boete krijgen. De maximale boete voor NS gaat omhoog van 2,75 miljoen euro naar 6,5 miljoen euro per jaar en wordt direct opeisbaar. Voor ProRail blijft de maximale boete 2,75 miljoen euro, wel wordt deze direct opeisbaar. Mansveld onderzoekt hoe de boetes meer ten goede kunnen komen aan de reizigers. Ook beziet zij met de minister van Financiën of de boetes worden gekoppeld aan het beloningsbeleid bij NS en ProRail. Wanneer de organisaties een boete krijgen, dan hebben hun bestuurders geen recht meer op een bonus. 
De concessies voor NS en ProRail vormen de uitwerking van de Lange Termijn Spooragenda die Mansveld twee weken geleden presenteerde. Consumentenorganisaties, decentrale overheden,  (goederen)vervoerders, verladers, ProRail en stakeholders kunnen de komende periode reageren op de ontwerpconcessies die de staatssecretaris vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Op basis van deze adviesronde en de reactie van de Tweede Kamer bereidt Mansveld een aanpassing van de afzonderlijke concessies voor. De staatssecretaris wil de aangepaste concessies voor het zomerreces in het kabinet bespreken, zodat de concessies daarna aan de Tweede en Eerste Kamer gezonden kunnen worden voor de formele voorhangprocedure. Op 1 januari 2015 moeten de nieuwe afspraken uit de concessies van kracht worden.

Treinkaartje in de spits duurder

De NS wil de tarieven van treinkaartjes in de spits opschroeven. Dat blijkt uit nieuwe vervoersafspraken met staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor), die in bezit zijn van het AD. Voor een enkeltje kan de verkoopprijs maximaal 10 procent stijgen. Een trajectkaart mag 6 procent duurder worden. Momenteel werkt de NS een voorstel uit voor de invoering van de zogeheten tariefdifferentiatie. Consumentenorganisaties mogen nog advies uitbrengen over het plan. De bedoeling is ook dat in de daluren goedkoper kan worden gereisd

Gemeente en provincie: geen poortjes op station Zwolle

Burgemeester en Wethouders van Zwolle en Gedeputeerde Staten van Overijssel verzoeken staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu om ProRail en NS opdracht te geven te stoppen met de voorbereidingen voor de poortjes in de nieuwe reizigerstunnel op station Zwolle en met de gemeente in gesprek te gaan. De poortjes vormen een belemmering voor voetgangers die van de ene naar de andere kant van het station willen.
De staatssecretaris zegde begin april na een motie van de Tweede Kamer toe dat de afsluiting van stations met poortjes maatwerk moet zijn en dat de gemeenteraad daarover beslist.
Ook in de Spoorzone Zwolle is de problematiek van de poortjes actueel. ProRail werkt op dit moment in opdracht van het ministerie van IenM aan de verbreding van de reizigerstunnel onder het station.
De ruwbouwwerkzaamheden aan de tunnel zijn inmiddels afgerond en de voorbereidingen voor de afwerking en inrichting zijn in volle gang. De plaatsing van de poortjes in de reizigerstunnel wordt daarbij door NS en ProRail min of meer als een vaststaand gegeven beschouwd, dat voortvloeit uit de opdracht voor de verbreding van de reizigerstunnel. Daarmee wordt volgens de overheden echter geen recht gedaan aan de oproep van de Tweede Kamer om lokaal maatwerk te leveren.
Ze pleiten daarom in hun brief voor een open gesprek met alle betrokkenen en dringen er bij de staatssecretaris op aan de NS en ProRail met klem te vragen te stoppen met de verdere (voorbereidingen voor de) aanleg. Daarmee willen ze voorkomen dat er later kosten moeten worden gemaakt om de poortjes weg te halen of dat alsnog een voetgangerstraverse aan de westkant van het station moet worden aangelegd om tegemoet te komen aan de wens van Provinciale Staten voor een 24-uurs toegankelijke voetgangersverbinding.
De gemeente en provincie gaan samen met het ministerie, NS en ProRail de komende jaren 101 miljoen investeren in het stationsgebied. Deze investering moet leiden tot een goed werkend knooppunt voor alle vormen van vervoer als motor voor de verdere ontwikkeling van de Spoorzone. Voor deze ontwikkeling is het belangrijk de verbinding tussen de stadsdelen aan de noord- en zuidkant van het station te verbeteren.
Bij de besluitvorming over de Spoorzone is het belang van een 24 uur per dag toegankelijke voetgangersverbinding zowel door Provinciale Staten van Overijssel als de Zwolse gemeenteraad onderstreept in een amendement respectievelijk een motie.

dinsdag 22 april 2014

Proef met schonere treinen in Groningen

De treinen in de provincie Groningen gaan in de toekomst mogelijk rijden op elektriciteit of op gas. De provincie heeft onderzoek laten doen hoe de treinen op schonere energie kunnen gaan rijden. Uit het onderzoek komen hiervoor twee mogelijkheden naar voren: elektriciteit (treinen met bovenleidingen) en vloeibaar gas, zogenaamd 'bio-LNG'. Binnenkort wil de provincie al een proef gaan uitvoeren met beide vormen van energie.
De provincie Groningen vindt een schoner en efficiënter gebruik van brandstof belangrijk. De huidige treinen in de provincie rijden op diesel. Jaarlijks verbruiken de treinen in Groningen en Friesland ongeveer acht miljoen liter diesel. Gas en elektriciteit zijn schonere vormen van energie. De meest duurzame vorm voor de trein zou het gebruik van elektriciteit zijn maar dat vraagt ook een grote investering in één keer. Wel is de verwachting dat  de exploitatiekosten voor een elektrische trein lager zijn dan van een dieseltrein.
Het voordeel van een trein die op gas rijdt is dat er nog de mogelijkheid bestaat om later over te stappen op een andere vorm van brandstof. Voor bio-LNG moet wel veel lokale bio-energie opgewekt worden. De vraag is of er daar in Groningen voldoende capaciteit voor is. Nader onderzoek moet ook uitwijzen of een combinatie van elektrificeren (al dan niet gedeeltelijk) én (bio)-LNG een oplossing is.
Een keuze voor bio-LNG als mogelijkheid om treinen duurzamer te maken zou goed aansluiten bij de ambitie van Noord-Nederland om LNG als duurzame transportbrandstof in het Noorden te introduceren. Daarbij gaat het om treinen, scheepvaart en zwaar wegverkeer. Daarvoor is de taskforce LNG Noord-Nederland ingericht. Deze begeleidt samen met het Nationaal Platform LNG de introductie van (bio-)LNG als brandstof. Dit gebeurt door de kennis op het gebied van LNG te bevorderen en de aanvraag van vergunningen gemakkelijker te maken.

vrijdag 18 april 2014

Aanpassingen busbaan Kanaaldijk en Het Schouw

De provincie Noord-Holland gaat de verkeerssituatie bij de bushaltes langs de spitsbusbaan op de Kanaaldijk (N235) en het kruispunt bij Het Schouw (N235/N247) in Watergang veiliger maken.  Een aantal aanpassingen is nodig waaronder het plaatsen van spiegels en het verbeteren van de markeringen op de weg.
Eind 2013 heeft de provincie Noord-Holland het eerste deel van het programma Bereikbaarheid Waterland opgeleverd. Na evaluatie bleek dat er nog enkele kleine aanpassingen nodig zijn.
In de huidige situatie passeren alle bussen in de ochtendspits, wegens veiligheid, de haltes aan de linkerzijde van de halte waar passagiers in- en uitstappen. Hierdoor komt het voor dat bussen soms onnodig op elkaar moeten wachten. De provincie start samen met Stadsregio Amsterdam een pilot van zes maanden om de doorstroming en veiligheid van het openbaar vervoer te verbeteren. Door het plaatsen van verkeersspiegels kunnen chauffeurs die wegrijden van de halte elkaar beter waarnemen. Ook is het mogelijk dat de doorgaande bussen niet meer verplicht aan de linkerzijde van dehalte rijden maar deze aan de rechterzijde kunnen passeren Dit komt de reistijd en het comfort ten goede.
De markering bij de bushalte op de N235 komend vanuit Purmerend, net voor het kruispunt richting Amsterdam, is verwarrend. Weg-gebruikers volgen soms de doorgetrokken kantstreep en komen uit op de nieuwe busbaan. Om deze verwarring te voorkomen is een aanpassing van de markering wenselijk. Dit vindt in mei 2014 plaats.
Het programma Bereikbaarheid Waterland is een samenwerkingsverband van provincie Noord-Holland, Stadsregio Amsterdam en de gemeenten Amsterdam (stadsdeel Noord), Edam-Volendam, Purmerend en Waterland.

donderdag 17 april 2014

NS-baas schroeft ambities fors op

NS gaat zich, onder leiding van de nieuwe topman Timo Huges, vooral richten op het Nederlandse hoofdrailnet. In de nieuwe strategie komt de treinreiziger op nummer één, twee en drie, zo hield de NS-baas deze week de 35 hoogste NS’ers voor. De Spoorwegen erkennen dat ze het niet altijd goed hebben gedaan. De cijfers die de klanten aan de NS geven zijn redelijk, maar als er mensen ontevreden zijn moet er iets veranderen, vindt Huges. „Gemiddeld is niet goed genoeg meer. De reputatie van de NS moet beter. Er moeten minder overvolle treinen zijn, op sommige trajecten moet de punctualiteit omhoog en ook is het nodig het financieel rendement te verhogen.” De NS wil zo nodig per lijn bekijken wat er verbeterd moet worden

Kabinet kiest voor Europees treinbeveiligingssysteem

Het Nederlandse spoor en de treinen worden voorzien van het Europese beveiligingssysteem ERTMS (European Rail Traffic Management System). De bestaande treinbeveiliging wordt daarmee vervangen en verbeterd. Het systeem moet in 2022 in alle treinen zijn ingebouwd. In 2030 moeten de drukst bereden spoorlijnen van ERTMS zijn voorzien. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Tot en met 2028 is 2,5 miljard euro beschikbaar voor de inbouw en het onderhoud van dit beveiligingssysteem.
Met ERTMS hebben treinen speciale apparatuur aan boord die automatisch communiceert met het spoor en de verkeersleiding. Zo ziet de machinist op zijn scherm hoe hard hij op een bepaald traject mag rijden. Ook grijpt ERTMS in door de snelheid van een trein aan te passen of deze tot stilstand te brengen. Voorwaarde is dat zowel de trein als het spoor zijn uitgerust met ERTMS.
De meerwaarde van het Europese beveiligingssysteem is het grootst op de drukst bereden spoorlijnen, omdat daar de meeste reizigers en goederen worden vervoerd. Daarom kiest het kabinet voor invoering van ERTMS op grote delen van het spoor in de Randstad en op spoorlijnen richting Arnhem, Almelo en Vlissingen (zie kaartje). Hiermee worden ook de internationale (goederen)spoorlijnen van het systeem voorzien. Treinen kunnen dan eenvoudig van land naar land rijden zonder van veiligheidssysteem te wisselen. In Nederland zijn de Betuweroute, HSL, Hanzelijn en het spoor tussen Amsterdam en Utrecht al voorzien van ERTMS. Ook is ongeveer 20% van de treinen uitgerust met het systeem. De komende jaren worden alle treinen omgebouwd, zodat deze flexibel kunnen worden ingezet op het spoor dat van ERTMS is voorzien.
ERTMS verbetert de veiligheid, maakt het mogelijk de landsgrens gemakkelijker te passeren en met hogere snelheden te rijden, bijvoorbeeld op de Hanzelijn. Het kabinet kiest voor de invoering van ERTMS level 2. De technologie van deze variant van het beveiligingssysteem is elders in Europa al beproefd, zoals in Zwitserland, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Bovendien maakt level 2 het mogelijk de huidige capaciteit van het spoor beter te benutten.
Met het besluit wordt uitvoering gegeven aan het regeerakkoord. Hierin is vastgelegd dat ERTMS vanaf 2016 gefaseerd wordt ingevoerd. De invoering duurt minimaal 10 jaar. Zorgvuldigheid bij de invoering van ERTMS gaat boven tempo, benadrukt staatssecretaris Mansveld. Daarom is eind 2013 besloten om alle seinen in Nederland die nog niet zijn voorzien van het beveiligingssysteem ATB-Verbeterde versie (ATB-Vv) hier alsnog mee uit te rusten, met uitzondering van die trajecten waar op korte termijn volledig onder ERTMS gereden kan worden. Met ATB-Vv komen treinen ook automatisch tot stilstand wanneer ze langzamer dan 40 km/u rijden als ze een rood sein dreigen te passeren. Op deze wijze wordt de veiligheid op het spoor op korte termijn verder verbeterd.


woensdag 16 april 2014

Nieuw P+R-terrein bij wijk Reitdiep

Er komt een nieuw Park+Ride-terrein (P+R) bij de wijk Reitdiep in Groningen. Dit verrijst in de buurt van het Reitdiepplein aan de provinciale weg N355. De nieuwe P+R-locatie is naar verwachting begin 2016 klaar voor gebruik. Het terrein biedt plaats aan 300 auto’s. Met dit terrein heeft de stad P+R voorzieningen langs hoofdwegen in alle windrichtingen. Wie hier parkeert, kan met snel openbaar vervoer of de fiets de binnenstad bereiken.
P+R-terreinen blijken een succesvol alternatief voor reizen met de auto tot in het hart van de stad. Ze dragen bij aan een betere bereikbaarheid. Dat is welkom, ook al omdat automobilisten gevolgen gaan ondervinden van de werkzaamheden bij de ombouw van de Zuidelijke Ringweg. P+R-voorzieningen zorgen volgens B&W voor minder auto’s en meer leefbaarheid.
Het nieuwe P+R-terrein Reitdiep kent na de aanleg een OV-halte en fietsenstallingen. Locatieonderzoek wijst uit dat een nieuw P+R-terrein het beste in Reitdiep kan komen vanwege de goede bereikbaarheid vanuit het gebied ten noorden van de stad. Op de plek waar het terrein komt, staat nu nog een bedrijventerrein gepland.
Met de ingebruikname van het nieuwe terrein verdwijnt de huidige P+R-locatie Zernike. Die telt nu 100 parkeerplaatsen aan de Professor Uilkensweg. Dit terrein ligt niet aan de hoofdwegen. Bovendien zou uitbreiding hiervan gevaren opleveren voor de verkeersveiligheid.

dinsdag 15 april 2014

Hinder voor reizigers door werk aan nieuwe onderdoorgangen

Een deel van de reizigers op de spoorlijn Arnhem-Winterswijk krijgt van 27 april tot en met 8 mei te maken met hinder op het spoor. Vanwege de bouw van twee nieuwe onderdoorgangen, breekt ProRail het spoor tijdelijk op in Didam en Doetinchem.
Tussen Arnhem en Zevenaar blijven de treinen rijden. Maar voor wie verder reist, is het traject tussen Zevenaar en Wehl alleen per bus bereikbaar. Tussen Wehl en Winterwijk rijden meestentijds ook treinen. Reizigers wordt geadviseerd vooraf goed te informeren naar de gevolgen voor hun reis en rekening te houden met extra reistijd.
Deze week starten vervoerders Arriva en Breng met een informatiecampagne onder de reizigers. Er is een uitgebreid pakket met alternatief vervoer ontwikkeld voor de op handen zijnde 12-daagse spoorvernieuwing. Zie daarvoor ook de bijlage.

-27 april t/m 2 mei en 5 mei t/m 8 mei

• Treinen Arnhem-Zevenaar en Wehl-Winterswijk rijden
volgens dienstregeling (tussen Wehl en Doetinchem
elk half uur een trein).
• Snelbussen tussen Zevenaar en Doetinchem
(op maandag t/m vrijdag tot 20.00 uur).
• Stopbussen tussen Zevenaar en Wehl.
• Nachttreinen van 26 op 27 april van Arnhem tot Zevenaar,
verder naar Doetinchem per bus.

-3 mei en 4 mei

• Treinen Arnhem-Zevenaar rijden volgens dienstregeling.
• Snelbussen tussen Zevenaar en Doetinchem.
• Stopbussen tussen Zevenaar en Wehl.
• Stopbussen tussen Zevenaar en Winterswijk.
• Reist u vanuit Aalten of Winterswijk naar Arnhem? U kunt dan sneller via Zutphen reizen.

-Goed om te weten

• De bussen vertrekken van de voorpleinen van de stations.
• U dient op de stations in en uit te checken.
• Mindervaliden kunnen tot 24 uur voor de reis alternatief
vervoer aanvragen via de klantenservice (026-2142140).
• Fietsen meenemen in de bus is niet mogelijk.
• Laatste aansluitingen kunnen niet gegarandeerd
worden, ga voor de zekerheid eerder op reis

Onderdoorgang Didam

Een nieuwe randweg, een nieuwe wijk, én een nieuwe school in de buurt van het spoor in Didam. Dat brengt een flinke groei van het verkeer met zich mee. En dus meer drukte op de kruising met het spoor bij de Kerkwijkweg. Om de kruising veiliger te maken, vervangen we de spoorwegovergang door een onderdoorgang. Dat is veiliger én betrouwbaarder.

Uitzonderlijk

De onderdoorgang wordt 120 meter lang en 21 meter breed. Om de onderdoorgang onder het spoor te krijgen en goed te kunnen aansluiten op het wegennet, verhogen we een gedeelte van het spoor over een lengte van circa 700 meter. Normaal gesproken wordt een onderdoorgang in een weekeinde op zijn plek gezet. Maar door de noodzakelijke verhoging van het spoor heeft ProRail in Didam meer tijd nodig.

Onderdoorgang Doetinchem

In Doetinchem legt de gemeente een nieuwe oostelijke randweg aan. Daarmee is straks het centrum beter bereikbaar. En kan het doorgaand verkeer van en naar de A18 sneller en veiliger doorstromen. Dat verkeer moet de spoorlijn wel veilig kunnen kruisen. Daarom komt er een onderdoorgang voor gemotoriseerd verkeer zoals auto's en vrachtwagens.

Prijs treinkaartjes niet omhoog door duurdere diesel

Gedeputeerde Staten van Friesland hebben besloten om treinvervoerder Arriva te compenseren met maximaal 600.000 euro. De vervoerder heeft te maken met hogere brandstofkosten doordat het Rijk het belastingvoordeel op rode diesel in 2013 afschafte. Doorbelasting naar de klant zou leiden tot duurdere Friese treinkaartjes (tot 30%). De provincie Fryslân voorkomt met deze compensatie dat reizen met de trein duurder wordt.
OV-gedeputeerde Johannes Kramer: "De provinsje is drok dwaande om har treintsjinst mear út te wreidzjen troch mear treinen ride te litten. In foarbield hjirfan is de ekstra sneltrein fan Ljouwert nei Grins dy’t fanôf 2017 rydt. It skrassen fan ritten om op dy wize yn ‘e kosten te minderjen stiet heaks op dizze ambysje.”
De provincie staat garant voor een vergoeding van 80% van de extra dieselkosten, met een maximum van 600.000 euro. Dit geldt voor 2013 en 2014. Voor de resterende 20% moet Arriva zelf een oplossing zoeken. Het Rijk kijkt momenteel naar de mogelijkheden voor compensatie. Wanneer het Rijk een compensatiebedrag beschikbaar stelt vermindert de provincie haar bijdrage.

maandag 14 april 2014

Staatssecretaris Mansveld maakt afspraken over spoor in Limburg

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag een bezoek gebracht aan Limburg. In Limburg tekende zij een convenant voor de decentralisatie van de stoptreinen op het spoor tussen Roermond en Maastricht Randwyck en tussen Heerlen en Sittard. Daarnaast verrichtte de staatssecretaris de starthandeling voor de elektrificatie van het spoor tussen Landgraaf en Herzogenrath.
Vanochtend bracht Mansveld een bezoek aan bedrijventerrein Tradeport Noord in Venlo en de toekomstige plaats van de nieuwe railterminal. Hier maakte ze met gedeputeerde Beurskens en wethouder Stephan Satijn van Venlo afspraken over de aansluiting van het hoofdspoor op de terminal. Daarna stapte ze in de trein en reisde ze over de Maaslijn naar Roermond.
Rijk en Provincie hechten veel belang aan goede openbaar vervoersverbindingen tussen Nederland en het buitenland. De verbindingen met de regio Aken zijn van groot belang voor een sterkere economie in Zuid Limburg en binnen de regio Parkstad Limburg en tussen de technologische topregio’s Zuid-Oost Nederland en Aken. Het is de bedoeling dat vanaf december 2017 een nieuwe,rechtstreekse sneltrein van Maastricht, via Heerlen en Herzogenrath naar Aken rijdt binnen de nieuwe vervoersconcessie van de Provincie Limburg. Het spoor van Landgraaf naar de grens bijHerzogenrath wordt geëlektrificeerd, waardoor er elektrische treinen kunnen rijden in plaats van dieseltreinen.
Mansveld verrichtte bij station Landgraaf de starthandeling voor deze elektrificatie in aanwezigheid van de Limburgs gedeputeerde Patrick van der Broeck, Parkstad Limburg-bestuurder Richard de Boer, Karl Schultheis van de Duitse vervoersautoriteit Nahverkehr Rheinland en burgemeesters en wethouders van de betrokken Nederlandse en Duitse gemeenten, onder wie Marcel Philipp van Aken.
Limburg was al verantwoordelijk voor de Maaslijn (Roermond-Nijmegen) en Heuvellandlijn (Maastricht-Heerlen-Kerkrade). Daar komen straks de gedecentraliseerde lijnen Roermond-Maastricht Randwyck en Heerlen-Sittard bij. Op dit moment verzorgt de NS nog het treinverkeer op beide lijnen. Na een aanbesteding door de provincie kunnen er straks stoptreinen van een andere vervoerder rijden. NS blijft verantwoordelijk voor het reizigersvervoer met intercity’s. De overgang naar decentralisatie bekrachtigde de staatssecretaris door de ondertekening van een convenantmet gedeputeerde Van der Broeck.

Pilot met 15 elektrische bussen in Brabant

VDL Bus & Coach, de provincie Noord-Brabant en de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) starten een pilotproject waarbij 15 elektrische bussen worden ingezet. De pilot maakt onderdeel uit van de landelijke aanpak door stichting Zero Emissie Busvervoer om versnelde transitie naar betaalbaar schoon, stil OV te realiseren.
Tijdens het project wordt de VDL Citea Electric ingezet: een volledig elektrische bus met een lengte van 12 meter, die in Nederland en België wordt geproduceerd door VDL Bus & Coach. Vanaf begin 2015 wordt de eerste bus in Helmond getest. Het doel is om in alle gebieden van Noord-Brabant ervaring op te doen met de inzet van zero emissie openbaar vervoer. De pilot past in de groeistrategie van de provincie om vervoerders en industrie de ruimte te geven elektrisch vervoer mogelijk te maken.
De provincie Noord-Brabant, de BOM en VDL Bus & Coach zien een toekomst weggelegd voor grootstedelijk elektrisch busvervoer. Ze willen samen bijdragen aan een schoner milieu, een lager energieverbruik en een stillere en gezondere leefomgeving. De pilot levert waardevolle informatie over het gebruik van elektrische bussystemen, wat economische mogelijkheden biedt voor het Brabantse MKB en de automotive sector in Nederland. De kennis en ervaring die alle betrokken partijen met deze pilot opdoen, vormt de basis voor de ontwikkeling van zero emissie openbaar vervoer in Noord-Brabant en daarbuiten.
Vanuit de pilot wordt een innovatieplatform gevormd dat zich richt op de doorontwikkeling van elektrische aandrijfsystemen, componenten en de bijbehorende infrastructuur voor laadenergie. De ervaringen van chauffeurs en passagiers, de opdrachtgevers, de vervoerders, de verkeerscentrales en de onderhoudswerkplaatsen zijn cruciaal voor een succesvolle introductie van elektrisch busvervoer.

vrijdag 11 april 2014

Veel bushaltes in Groningen aangepakt

In 2014 en 2015 wordt een groot aantal bushaltes in de stad aangepakt, voornamelijk de HOV-haltes voor de Qlink-bussen. Het gaat om een ophoging, verlenging, verplaatsing of upgrading van de haltes. De grootschalige aanpak heeft alles te maken met de verbetering van het (hoogwaardige) openbaar vervoer-netwerk in en om de stad Groningen. De kosten zijn begroot op € 5 miljoen.
In totaal gaat het om 279 haltes, verspreid over de gehele stad. In veel gevallen gaat het om relatief kleine ingrepen, zoals verhoging, plaatsing van DRIS-palen, abri’s en prullenbakken. En omdat er steeds meer langere bussen rijden, worden op tal van locaties de haltes verlengd of deels verplaatst. Circa 35 haltes zijn in de huidige dienstregeling niet meer in gebruik. Zij worden verwijderd.
Op een aantal plekken in de stad zijn weer andere maatregelen nodig. Zo zijn er voor het Damsterdiep plannen in de maak die enerzijds moeten zorgen voor een snelle doorstroming van het busverkeer en anderzijds voor veiligheid en een prettige leefomgeving. Ook zal binnenkort een begin worden gemaakt met de planontwikkeling van het nieuwe HOV-knooppunt aan de noordzijde van het UMCG ter hoogte van de Bloemsingel.
De plannen komen voort uit de nieuwe bereikbaarheidsvisie, de netwerkanalyse Groningen – Assen, die de gemeenteraad op 30 oktober 2013 heeft vastgesteld. Onderdeel van de visie is een integraal samenhangend pakket aan maatregelen voor openbaar vervoer. Hoofddoel is het in stand houden en het verder verbeteren van het (hoogwaardige) openbaar vervoer-netwerk in de stad Groningen en de omliggende regio. Nieuwe snelle buslijnen (Qlink), gerichte investeringen in infrastructuur en ontwikkeling van nieuwe knooppunten als het UMCG Noord maken hier deel van uit. Net als het verbeteren van een fors deel van de bushaltes in de stad Groningen. Op de meeste Qlink-haltes komt actuele digitale reizigersinformatie (DRIS). Veel haltes worden voor minder validen toegankelijker gemaakt, verlengd of in sommige gevallen deels verlegd.

donderdag 10 april 2014

Treinconcessie Alphen-Gouda naar NS

De treinconcessie Alphen aan den Rijn - Gouda wordt vanaf 11 december 2016 voor 15 jaar uitgevoerd door NS (NS ReizigersB.V. in combinatie met dochteronderneming Abellio Rail NRW GmbH). Dat is het resultaat van een openbare Europese aanbesteding die de provincie Zuid-Holland heeft uitgevoerd. NS bestelt 6 nieuwe, zeer stille en comfortabele treinen met onder meer een gelijkvloerse instap en een rolstoeltoegankelijk toilet. Daarnaast biedt NS een stijging met 55% aan van het aantal ritten tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. De huidige halfuursdienst wordt op werkdagen tot 19:00 uur een kwartierdienst. Dit is de eerste treinverbinding die deel zal gaan uitmaken van R-net.
Arriva en NS waren de 2 partijen die een bieding hadden uitgebracht voor de treinverbinding tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. De provincie heeft de biedingen beoordeeld op basis van diverse kwaliteitscriteria, zoals het omzetten van de halfuursdienst naar een kwartierdienst, de kwaliteit en duurzaamheid van de treinen en het productassortiment (kortingsproducten, etc.).
NS behaalde de hoogste eindscore op deze criteria. De aanbestedingsprocedure gaat leiden tot sterk verbeterde kwaliteit van de treindienst vanaf december 2016, voor een gelijkblijvende exploitatiebijdrage van de provincie van ruim € 3 miljoen per jaar.
NS biedt op werkdagen een kwartierdienst gedurende de hele dag tot 19:00 uur. De kwartierdienst zal volledig van start gaan vanaf het moment waarop de railinfrastructuur hiervoor geschikt is gemaakt. Daarnaast worden tijdens de nieuwe contractduur de 2 nieuwe treinstations Boskoop Snijdelwijk en Waddinxveen-Zuid geopend. Tijdens de daluren en in de maanden juli en augustus de gehele dag, kunnen fietsen en grote huisdieren gratis mee.
De treinen die NS gaat inzetten zijn nieuw en zijn de eerste treinen die uitgevoerd gaan worden in de R-net huisstijl. De treinen zijn comfortabel en beschikken over een rolstoeltoegankelijke toiletruimte met een babytafel. De treinen beschikken daarnaast over onder meer een gelijkvloerse instap met het perron, gratis WiFi, stopcontacten, USB-aansluitingen en draadloos opladen van smartphones. Tevens zijn de treinen voorzien van een 1e klas compartiment.
De treindienst is een relatief kleine maar belangrijke schakel in de openbaar vervoerketen in de provincie Zuid-Holland. Op een gemiddelde werkdag kent de verbinding nu ruim 5000 instappers. De nieuwe concessie voor de treindienst loopt van 11 december 2016 tot en met 14 december 2031.

woensdag 9 april 2014

Spoorwerk loopt minder vaak uit

Reizigers lopen minder kans op vertraging door uitloop van spoorwerk in weekeinden en vakanties. Het aantal keer dat het vernieuwingswerk uitliep, is nagenoeg gehalveerd in vijf jaar tijd, zo blijkt uit cijfers van ProRail.
In 2009 kwam het nog 44 keer voor dat de eerste treinen niet direct konden rijden na geplande  werkzaamheden. In 2013 kwam dit 23 keer voor. Een daling van circa 48 procent. En dat terwijl het aantal vernieuwingswerken met buitendienststelling van spoor in die tijd juist steeg. Ook komende drie maanden vindt er weer flink wat spoorvernieuwing plaats. Zie daarvoor de tabel.
Reden van de daling van de uitloop is een uitgebreid pakket van maatregelen geweest dat vanaf 2006 werd ingevoerd. Als het werk tegenzit, wordt er nu sneller voor gekozen het werk op een ander moment af te ronden. Soms is dan een paar uur ergens in de nacht al genoeg. Alles is er op gericht om onverwachte hinder te voorkomen voor reizigers, verladers en vervoerders.
Ook de wijze van bouw- en projectmanagement bij ProRail werd de afgelopen jaren vernieuwd en verder geprofessionaliseerd. In samenwerking met aannemers wordt nu strakker gestuurd op voorkomen van uitloop van vernieuwingswerk, onder andere met financiële prikkels. Zo wordt ieder kwartaal de procesprestaties van de aannemers beoordeeld. Eén van de onderdelen daarvan is de mate waarin de aannemer aandacht heeft voor het voorkomen van uitloop van de werkzaamheden.
Ook komende jaren wil ProRail de dalende trend voortzetten. Zo loopt er een project om alle kaartmateriaal voor kabels- en leidingen te vernieuwen. Het voorkomt schade en hinder door graafwerkzaamheden.
ProRail heeft momenteel circa 800 projecten  in verschillende stadia van uitvoering. Soms kunnen er geen treinen rijden omdat ProRail meerdere sporen nodig heeft om het werk goed en veilig te kunnen uitvoeren. Ook in april, mei en juni kan dat voor hinder zorgen voor reizigers en verladers. Zo wordt rond Schiphol, Utrecht (Bilthoven), Zutphen en Moordrecht het spoor vernieuwd, evenals tussen Zwolle en Emmen, Groningen en Sauwerd en Haarlem en Halfweg. Zie daarvoor de tabel.

Concessie West-Brabant gegund aan Arriva

Vandaag heeft de provincie Noord-Brabant bekend gemaakt ook de concessie West-Brabant te gunnen aan Arriva. De eerdere gunning van Oost-Brabant blijft gehandhaafd. Beide concessies gaan vanaf 14 december 2014 in voor een periode van 10 jaar. Arriva Nederland maakt deel uit van de Arriva Groep, waar Deutsche Bahn eigenaar van is. In Nederland is Arriva met circa 4.000 medewerkers actief in de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Overijssel en Zuid-Holland en vervoert dagelijks rond de 60.000 reizigers.

Provincie: geen lege bussen meer in Gelderland

Het openbaar vervoer in Gelderland moet op de schop. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in de OV-visie, die 2 april is vastgesteld. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Hierdoor rijden er teveel lege bussen in de regio, terwijl veel bussen en treinen naar de stad overvol zitten. Gedeputeerde Staten willen de komende jaren drukke lijnen versterken en minder drukke lijnen vervangen door flexibel vervoer: slimme combinaties van trein, bus, taxi en fiets. Gedeputeerde Conny Bieze: 'Het openbaar vervoer is niet meer van deze tijd. De vraag van de reiziger is veranderd. Daar moeten we beter op inspelen als we Gelderland bereikbaar willen houden.'
In de OV-visie worden drie vormen van openbaar vervoer geïntroduceerd waarbij de reiziger centraal staat: Stadsnet, Vastnet en Flexnet. De komende jaren zet de verstedelijking in Gelderland voort, waardoor het OV in en tussen de steden steeds drukker wordt. Conny Bieze: 'Wij zetten in op versterking van de infrastructuur om dit sneller, betrouwbaarder en duurzamer te maken. Gezien de korte afstanden heeft comfort hier geen prioriteit.
In de regio’s waar het aantal reizigers afneemt zet men in op flexibel vervoer. Men noemt dit Flexnet, een mix van verschillende vormen van vervoer die aansluiten op de vraag van de reiziger. Het OV vangnet zoals nu door de regiotaxi wordt ingevuld maakt hier deel van uit.
Men wil het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk houden. Regionale Mobiliteits Centra gaan de verschillende vervoerstromen op elkaar afstemmen. Tegelijkertijd gaan we bezig met de ontwikkeling van een Mobiliteitsbuddy (via app, maar ook telefonisch) om de reizigers wegwijs te maken in het Flexnet en reizigers verschillende vervoersopties toont, boekt en afrekent.'
Provinciale Staten besluiten in juni 2014 over de OV-visie. Het is de bedoeling dat de OV-visie stapsgewijs wordt uitgerold, te beginnen met de oprichting van de Regionale Mobiliteitscentra en de nieuwe OV-concessies die in 2016 ingaan.

dinsdag 8 april 2014

'Goed OV in dunbevolkte gebieden'

De Statencommissie Verkeer en Milieu wil dat openbaar vervoer ook in de dunbevolkte gebieden van de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee goed is. De commissie besprak op 2 april 2014 het beleidskader en de Nota van Uitgangspunten voor de Openbaar Vervoer (OV)-concessie Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. De commissie stelt voor dat als de nieuwe concessie in december 2015 ingaat, het openbaar vervoer in de dunbevolkte gebieden beter moet aansluiten op de vervoersvraag.
De fracties zijn positief over het idee om op een creatieve manier openbaar vervoer te verzorgen. Uitgangspunt is dat het openbaar vervoer goed is op de drukbezette lijnen en spitstijden. Maar ook dat er op maat openbaar vervoer wordt georganiseerd dat minder frequent wordt gebruikt.
De commissieleden stelden de meeste vragen over de knip die in het budget is voorgesteld. Daarbij gaat 80% van het budget naar de drukbezette dienstregelingen en 20% naar minder gebruikte diensten. De commissieleden zijn bang dat door deze knip het OV op maat niet goed gerealiseerd kan worden. Ook benadrukte een aantal fracties dat de kosten voor het OV echt niet mogen stijgen. De Statenleden spreken in de vergadering van Provinciale Staten op 23 april 2014 hier verder over.
Naar aanleiding van een eerder ingediende motie wilde de commissie weten of er geen verslechtering van de leefbaarheid is opgetreden rondom het vliegveld in Rotterdam, in vergelijking met referentiejaar 2007. Ondanks een groot aantal vragen over het onderzoek vonden de meeste fracties dat met dit onderzoek de motie kon worden afgedaan. De commissie spreekt in november 2014 verder over dit onderwerp wanneer de provincie een zienswijze mag indienen op het luchthavenbesluit van het Rijk.

maandag 7 april 2014

Veilig bellen op fiets of motor

In Nederland, het land met het hoogst gemiddelde fietsbezit per hoofd van de bevolking; 13,5 miljoen (84 procent) heeft een of meer fietsen, brengt BTG Trading International BV een gepatenteerd veiligheidsbevestigingssysteem voor alle smartphones op de Nederlandse markt.
BTG Trading International BV in Dongen is nu distributeur in Nederland van het gerenommeerde Engelse merk Ultimate Addons. Ultimate Addons is al ruim 10 jaar marktleider in Engeland met een groot assortiment accessoires voor tablets en smartphones. Deze accessoires waarborgen de veiligheid tijdens het fietsen of motorrijden bij gebruik van een smartphone.
De accessoires zijn vooral gericht op gebruik tijdens het fietsen - motorrijden - golfen - autorijden om te navigeren met smartphones. Ook zijn de accessoires geschikt voor o.a. Apple iPhone 3-4-5-5c-5s - Samsung Galaxy S2-S3-S4. Het opladen van mobiele telefoons tijdens het motorrijden is nu ook mogelijk. Er is een complete set verkrijgbaar die geschikt is om aan te sluiten op de accu van een motor. Voorzien van een veiligheidszekering en met een aan/uit schakelaar, de ideale oplossing om een smartphone op te laden tijdens het navigeren. Leverbaar voor iPhone - Samsung Galaxy S2 en S3 - TomTom Rider.

vrijdag 4 april 2014

Veolia test nieuw loyaliteitsprogramma en volgt reizigers per GPS

Veolia lanceert volgende week met de provincie Noord-Brabant een loyaliteitsprogramma voor reizigers in de Brabantliners. Anders dan bij de OV-Miles van de RET zijn de spaarpunten niet gekoppeld aan de OV-chipkaart, maar aan een mobiele telefoon. Reizigers worden daarvoor gevolgd met GPS. Dat meldt Veolia tegenover het vakblad OV-Magazine. “Wij willen een stap vooruit maken en voorsorteren op de OV-chip 2.0, en dus kiezen wij voor de smartphone

donderdag 3 april 2014

Bezuinigingsplannen NS regio Haarlem uitgesteld

NS zal komend jaar niet gaan bezuinigen op de treindiensten tussen Alkmaar, Haarlem en Amsterdam. Dat heeft Rover van NS te horen gekregen bij het aanbieden van een petitie tegen de plannen. NS wil met regionale overheden en consumentenorganisaties op korte termijn in gesprek gaan met als doel tot een gezamenlijk en breed gedragen alternatief te komen voor de bediening van de regio. Rover is blij dat de acties succes hebben gehad en opgelucht dat de voornemens van NS vooralsnog van de baan zijn.
De voornemens van NS om de intercity Alkmaar – Haarlem te degraderen tot stoptrein en de sprinter Amsterdam – Uitgeest in de daluren te schrappen, viel bij Rover niet in goede aarde. Samen met de andere consumentenorganisaties in het Locov bracht Rover een negatief advies uit. Rover-afdeling Haarlem lanceerde een petitie en kwam in actie met steun van vele lokale politieke partijen.
De acties van Rover en de argumenten in het Locov-advies hebben succes gehad: de bezuinigingsplannen gaan vooralsnog niet door. “Uw duidelijke zorgen en uiteindelijke advies nemen wij heel serieus. Daarom stelt NS dit voornemen uit en zal de huidige opzet (dienstregeling 2014) gehandhaafd worden in dienstregeling 2015, conform uw advies”, laat NS in een schriftelijk besluit aan Rover weten.
NS laat wel weten dat indien niet tot een gezamenlijk alternatief kan worden gekomen, de plannen alsnog op de rol staan voor dienstregeling 2016. Rover gaat komend jaar graag met de betrokken partijen om tafel om tot een meer klantvriendelijke oplossing te komen.

GS trekken meer geld uit voor de aanbesteding OV Haarlem/IJmond

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben besloten om voor de aanbesteding van het busvervoer in het concessiegebied Haarlem/IJmond € 18 miljoen extra beschikbaar te stellen. Het benodigde bedrag wordt gezocht binnen het bestaande OV-budget.
Als gevolg van een aantal maatregelen van het Rijk en een stijging van de kostprijs, stelt de aanbesteding van de concessie Haarlem/IJmond de provincie Noord-Holland voor een uitdaging op financieel gebied. Het huidige aanbod in Haarlem/IJmond bestaat voor circa 90% uit druk bezette lijnen (stroomlijnen). Door bij de aanbesteding van de concessie Haarlem/IJmond in te zetten op de economisch meer rendabele lijnen en de druk bezette lijnen (stroomlijnen) waaronder R-net is de verwachting dat het aanbod niet al te veel vermindert. Als de provincie geen extra geld beschikbaar zou stellen, zouden er flink minder bussen rijden.
De provincie streeft naar een zo rendabel mogelijk openbaar vervoersysteem dat aansluit op de vraag. Een gezond OV systeem is aantrekkelijk voor vervoerders bij een aanbesteding. Het openbaar vervoer ontsluit belangrijke functies in de provincie en is gericht op grote stromen reizigers. De focus van OV ligt daar waar voldoende vraag is, zodat bussen goed gevuld rijden. Samen met de huidige vervoerder worden al maatregelen genomen om het OV te verbeteren: de bussen rijden steeds beter op tijd en vallen minder vaak uit. Ook wordt er – samen met gemeenten - gewerkt aan het verbeteren van de infrastructuur (aanpassen verkeerslichten, kruispunten, aanleg van busstroken/vrije busbanen) om de bus zo snel mogelijk door het verkeer te loodsen. Dit komt ten goede aan de betrouwbaarheid en bespaart op kostprijs.
De provincie ontvangt jaarlijks een bedrag voor het openbaar vervoer uit een subsidieprogramma van het Rijk. Vanaf 2014 indexeert het Rijk dit programma op een andere manier waardoor er voor de concessie Haarlem-IJmond een tekort zou kunnen ontstaan. Ook de voorgenomen afschaffing van de Studenten Openbaarvervoerkaart (SOV) met ingang van 2017 brengt een verlies met zich mee. Per ingang van 2014 worden de opbrengsten van de SOV al herverdeeld. Daarnaast kan de afschaffing van deze kaart voor de vervoerder inkomsten schelen. Verder is er sprake van een hogere kostprijs per dienstregelingsuur dan waar nu mee wordt gerekend.

Gratis busvervoer naar Palmzondag voor jongeren

Uit verschillende hoeken van het bisdom Rotterdam rijden op 13 april 2014 gratis bussen naar de jongerenbijeenkomst van Palmzondag in de Marthakerk, Hoefkade te Den Haag.
Op Palmzondag wordt wereldwijd de 29ste Wereldjongerendag gevierd. In het bisdom Rotterdam is er die dag voor alle jongeren van 15 tot en met 30 jaar een 'extended version' van Tour of Faith, om kennis te maken met andere jongeren uit het bisdom, veel gezelligheid te beleven en om samen het geloof te vieren. Het programma is samengesteld door jongeren uit Den Haag.
Om 10.30 uur start de dag met de Palmzondagviering met bisschop Van den Hende als hoofdcelebrant. Het jongerenkoor Heaven's Touch zal samen met het Engelse parochiekoor Immaculate Conception de viering opluisteren.
Na de lunch houdt de bisschop een korte catechese over het thema 'Zalig de armen van geest, want aan hen behoort het rijk der hemelen'(Mat 5,3). In kleine groepen gaan ze in gesprek over 'wat betekent armoede voor jou?'en 'hoe kun je er zijn voor mensen die met armoede te maken hebben?'
Daarna zijn er diverse workshops, waaronder bijvoorbeeld rozenkrans knopen en ook een activiteit rond M25. De jongeren sorteren samen kleding die via de Christelijke hulporganisatie Dorcas naar de allerarmsten in Oost-Europa en Afrika gaat. We vragen de jongeren dan ook door hun kledingkast te gaan om te kijken wat ze kunnen missen en dit mee te nemen naar de Marthakerk! Voor wie meer wil leren over geloof, bijvoorbeeld over de Goede Week, worden ook workshops georganiseerd.

woensdag 2 april 2014

Arriva verwerkt regionaal tarief in prijs papieren treinkaartje

Met ingang van 2 april 2014 worden de regionale tarieven die gelden voor het reizen met Arriva, verwerkt in de prijs van het papieren treinkaartje. De lange-afstandskorting blijft bestaan. Legt u een gedeelte of de totale reis af met Arriva, dan bent u, afhankelijk van het totale traject dat u aflegt, per 2 april iets duurder of iets goedkoper uit dan voorheen.
De regionale prijzen die gehanteerd worden in de provincies Groningen en Fryslân en voor de Vechtdallijnen (Zwolle-Emmen en Almelo-Mariënberg) zijn hetzelfde als het NS-tarief. Reist u met deze trajecten, dan merkt u geen prijsverschil of bent u iets goedkoper uit.
Vanaf 2 april zijn de regionale prijzen van het papieren kaartje dezelfde prijzen zoals die nu al gelden voor reizen op saldo met een OV-chipkaart. Afhankelijk van het traject en de afstand die u aflegt, betaalt u enkele centen meer of minder voor uw treinreis dan u voorheen deed met het papieren treinkaartje.
Lange-afstandskorting is een korting op de prijs per kilometer. Hoe langer de reis, hoe lager de prijs.  Lange-afstandskorting treedt in werking vanaf 40 kilometer. Maakt u de reis met meerdere treinvervoerders (bijvoorbeeld combinatie Arriva en NS), dan ontstaat er veelal een prijsverschil tussen de heen- en de terugreis. Dit komt doordat de lange-afstandskorting over het laatste deel van een reis wordt berekend en de tarieven van Arriva en NS in sommige regio’s verschillend zijn.
De lange-afstandskorting geldt nog niet voor reizen op saldo met de OV-chipkaart wanneer u reist met meerdere vervoerders. Dit wordt in de zomer van 2014 ingevoerd.

dinsdag 1 april 2014

OV-klantenbarometer: klantwaardering RET opnieuw gestegen

Reizigers van de RET geven het openbaar vervoerbedrijf gemiddeld een 7,5. In 2012 was dat nog een 7,4. De klantwaardering voor de RET is daarmee voor het vijfde jaar op rij gestegen. Reizigers van de RET geven de bus en metro 7,5 en de tram zelfs 7,6! Dat blijkt uit de landelijke OV-klantenbarometer 2013 dat het Kennisplatform Verkeer en Vervoer vandaag presenteert. De waardering voor de RET laat al een aantal jaren een stijgende lijn zien, wat duidt op structurele verbeteringen. Pedro Peters, algemeen directeur van de RET:  “Het zijn prachtige cijfers! Ik ben trots op meer dan 3000 RET-collega's op straat en achter de schermen! Dit cijfer is vooral voor hen de beloning van hun inzet! Deze cijfers blijken geen eenmalige toevalstreffer, maar het resultaat van onze jarenlange inzet.”
De tram scoort dit jaar een 7,6 voor de totale rit. Dit is een stijging van maar liefst 0,3 punten. Dit jaar zijn er diverse verbeteringen geweest aan het spoor en de haltes. Bijvoorbeeld bij Rotterdam CS en de tramhalte Beurs. Het lijkt er op dat de reiziger de verbeteringen aan het spoor en de haltes waarderen. Daarnaast is het reizigersoordeel over de veiligheid en het gemak van de OV-chipkaart  gestegen. Reizigers waarderen ook de vriendelijkheid van het RET-personeel; niet alleen bij de tram, maar ook bij de metro en de bus. Pedro Peters: ”Klanttevredenheid is in ons businessplan een belangrijke doelstelling. Met alle collega's op straat werken we samen om de service steeds meer te verbeteren.”
Het reizigersoordeel over de metro is gestegen naar een 7,5. Evenals vorig jaar wordt vooral de toegankelijkheid door de gelijkvloerse instap en de hoge frequenties van de metro door de reizigers gewaardeerd. Bijna 85% van de reizigers geeft een score van een 7 of hoger.
De waardering voor de bus is dit jaar met 0,2 punten gestegen naar een 7,5. Eén op de vijf reiziger geeft een 9 of een 10.  Naast het algemene oordeel, wordt er ook gevraagd naar aspecten zoals de rijstijl, de stiptheid, het geven van informatie en de vriendelijkheid van het personeel. Op alle punten is het reizigersoordeel gestegen. Peters: ”Het lijkt erop dat de soepel verlopen overgang naar de nieuwe concessie waardering krijgt. De reizigers geven de bus voor punctualiteit zelfs een 7,3. Dat is 0,2 hoger dan het landelijk gemiddelde.”



Grote steden

Van de grote steden krijgt RET de hoogste waardering van d