maandag 29 juni 2020

NS verkent mogelijkheden financiële maatregelen, NS-top levert salaris in

NS heeft verkennende gesprekken gevoerd met vakbonden en de Centrale Ondernemingsraad (COR) over een maatregelenpakket voor een financieel gezond NS dat is ingericht op een samenleving na corona.

Eerder werd bekend dat NS verwacht over 5 jaar 4,7 miljard euro aan inkomsten mis te lopen als gevolg van de coronacrisis. NS verwacht, door ander reisgedrag en economische krimp, dat pas na 2024 de reizigersaantallen weer op het niveau van 2019 zijn.
Ingrijpende maatregelen zijn noodzakelijk om het bedrijf hier op in te richten en weer financieel gezond te krijgen.

Tot 2025 verwacht NS 1,4 miljard euro te moeten besparen. Dat is noodzakelijk om het treinkaartje ook in de toekomst betaalbaar te houden en noodzakelijke investeringen te kunnen blijven doen voor de reiziger.

NS houdt er rekening mee dat er tot 2025 ongeveer 2.300 arbeidsplaatsen verloren zullen gaan. In diezelfde periode (2020 - 2025) gaan ongeveer 2.500 NS’ers met pensioen. Deze functies kan men niet één op één uitwisselen, omdat er verschillen zijn tussen de functies die vrij komen en de functies die zullen verminderen.

Advies over internationale bereikbaarheid per spoor

Op 1 juli 2020 brengt de raad zijn advies uit ‘Verzet de wissel: naar beter internationaal reizigersverkeer per trein’. In het advies, gericht aan de staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat, worden aanbevelingen gegeven waarmee het internationale treinverkeer kan worden gestimuleerd.

De raad constateert dat het internationale reizigersverkeer per spoor minder sterk is gegroeid dan het auto- en vliegverkeer. Reizen met de trein is echter vergeleken met andere vervoerswijzen veiliger en beter voor milieu en klimaat.

Dit was aanleiding voor de raad om te onderzoeken hoe de overheid het internationale reizigersverkeer kan stimuleren. De Rli heeft voor zijn advies een analyse gemaakt van de vele knelpunten die een betere internationale bereikbaarheid per spoor in de weg staan. Daarbij is nadrukkelijk gekeken naar de barrières die de internationale treinreiziger ervaart. De raad geeft elf aanbevelingen.

Een betere internationale spoorbereikbaarheid vergt ook een goede samenwerking tussen landen. In dat licht heeft de raad samen met een aantal andere Europese adviesraden een brief geschreven aan de Europese Commissie ‘Improving International Passenger rail’. Deze brief brengt de Rli op 1 juli uit tegelijk met het advies.

zondag 28 juni 2020

Meer duidelijkheid over planning project Vernieuwing Regionale Tramlijn

De werkzaamheden voor de vernieuwing van de regionale tramlijn tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein zijn sinds 30 mei in Nieuwegein en IJsselstein in volle gang.

Eerder werd bekend gemaakt dat de werkzaamheden die tot en met 21 augustus gepland stonden minimaal vier weken langer zullen duren. De vertraging wordt grotendeels veroorzaakt door corona gerelateerde maatregelen.

De vernieuwing van de tramlijn op het traject Jaarbeursplein – Nieuwegein Zuid is volgens de nieuwe planning gereed op 21 september. De tramlijn op het traject St. Antonius – IJsselstein Zuid wordt volgens de huidige prognose per 25 oktober in gebruik genomen. Er zullen daarom ook langer vervangende bussen rijden, met name op het tracé van en naar IJsselstein.

vrijdag 26 juni 2020

Intentieovereenkomst fietspaden Texel ondertekend

Begin juni hebben wethouder Kooiman namens de gemeente Texel en hoofd Staatsbosbeheer Noord-Holland Rina Tienkamp de intentieovereenkomst voor de fietspaden getekend.

Met deze overeenkomst bevestigen partijen nogmaals dat de gemeente het beheer en onderhoud van de fietspaden van Staatsbosbeheer op Texel gaat overnemen.

Het streven is om deze winter de eerste reconstructie van fietspad de Zanddijk uit te voeren. Het gehele 7,5 kilometer fietspad dat door de Eierlandse duinen van De Koog tot De Cocksdorp loopt, wordt van beton en verbreed tot 3,5 meter. In de daarop volgende jaren wordt steeds een totaal van 6-8 kilometer op deze wijze gereconstrueerd.

donderdag 25 juni 2020

Nieuwe internationale Intercity naar Aken kan rijden in 2025

Een nieuwe internationale Intercity naar Aken kan er komen vanaf 2025. Deze trein kan dan gaan rijden op de route van Den Haag via Rotterdam en Eindhoven en dan via Heerlen de grens over. Dat blijkt uit een inventarisatie door NS.

Wel moet eerst aan een aantal voorwaarden worden voldaan op het gebied van financiering en infrastructuur, waarover NS in gesprek wil met het ministerie van I&W, de regio’s en ProRail.

Ook voor binnenlandse reizigers op het traject tussen Den Haag en Limburg betekent de rechtstreekse verbinding reistijdwinst en minder overstappen.

In de Nederlands-Duitse grensregio is een betere verbinding met de Randstad een langgekoesterde wens. Een plan om de Intercity Heerlen-Amsterdam door te trekken naar Aken viel eerder af, vanwege de nadelige gevolgen voor een grote groep binnenlandse reizigers in ‘de tienminutentrein’ tussen Eindhoven en Amsterdam.

Voor de nieuwe verbinding met Aken wil NS gebruik maken van de nieuwe Intercity ICNG, die geschikt kan worden gemaakt voor inzet in Duitsland. Door het hoge comfort en een reistijd van drie uur tussen Den Haag en Aken is de trein een goede concurrent voor de auto. En met aansluitingen in Aken op Thalys en ICE, ook een alternatief voor vliegen binnen Europa.

woensdag 24 juni 2020

Regels voor openbaar vervoer worden versoepeld

In het openbaar vervoer is het dragen van niet-medisch mondkapje per 1 juli nog steeds verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn vanaf die datum beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.

Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje is verplicht.

In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.

Ubert start Uber Green in Nederland

Uber start vandaag in Nederland met Uber Green. Klanten kunnen met een druk op de knop een elektrische auto bestellen voor hun rit. Nederland is het eerste land waar Uber Green landelijk wordt uitgerold.

Wanneer je als passagier de Uber Green optie selecteert in de Uber app krijg je de optie om direct een volledig elektrisch voertuig te boeken. Ritten gemaakt via Uber Green zijn wel duurder dan met UberX.

De introductie van Uber Green is een belangrijke stap in het vergroenen van de ritten via het platform en het behalen van de doelen om in onder meer Amsterdam alle ritten groen aan te bieden in 2025.

Vandebron biedt alle partnerchauffeurs die elektrisch rijden op het Uber platform een laadpas met duizend gratis groene kilometers 'ter aanmoediging'.

Uber Green is per direct beschikbaar in Amsterdam en Rotterdam en wordt landelijk uitgerold naar alle steden in Nederland waar Uber actief is.

Renovatie perronkappen in Leeuwarden en Harlingen gestart

Deze maand is ProRail gestart met twee grote renovatieprojecten. De perronkappen op de stations Leeuwarden en Harlingen worden weer in ere hersteld. We renoveren met de winkel open; de treinen blijven tijdens de werkzaamheden zo veel mogelijk rijden.

De stations Leeuwarden en Harlingen zijn beide in 1863 geopend en hebben een monumentale status. Het station van Leeuwarden is in de loop der tijd een aantal keer verbouwd, station Harlingen is nagenoeg gelijk gebleven. De perronkap van Leeuwarden dateert uit 1891, dus staat er al bijna 130 jaar. De perronkappen van Harlingen dateren uit 1863. Beide perronkappen zijn toe aan een grondige opknapbeurt.

In 2016 bleek dat de perronkappen op station Leeuwarden niet langer bestand waren tegen sterke wind. Daarom is toen besloten het dakbeschot van een deel van de perronkappen te verwijderen. De ijzeren delen en fundering worden ook aangepakt.

De bedoeling is dat perronkappen na de renovatie weer tot honderd jaar mee kunnen. De perronkappen voldoen dan weer aan de eisen van de huidige tijd. Op station Harlingen zijn de werkzaamheden in de eerste helft van 2021 afgerond. In Leeuwarden zijn we iets langer aan het werk. De renovatie zal daar tot de zomer van 2022 duren.

dinsdag 23 juni 2020

Tentoonstelling over eten en drinken op het spoor in Spoorwegmuseum


Een kopje koffie in de trein, een tosti in de stationsrestauratie of een luxe diner met truffels in de Oriënt Express. Het Spoorwegmuseum brengt alle verhalen over eten en drinken in de trein bij elkaar in de tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen.

In de tentoonstelling toont het museum een collectie, waaronder een aantal internationale restauratierijtuigen, serviezen, menukaarten, perron karren, affiches, foto’s en nog veel meer. De tentoonstelling is aangepast aan de eisen van de 1,5 meter samenleving en te zien van 23 juni t/m 15 november 2020.

maandag 22 juni 2020

‘Missie NS’ op tv

Maandag 22 juni om 20.00 uur bij NPO2 is de documentaire ‘Missie NS’ voor het eerst op tv te zien.

Regisseur Catherine van Campen volgde met camera ruim een jaar NS medewerkers dwars door het hele bedrijf. De beelden vormen een groot contrast met de huidige situatie.

Niet eerder kreeg een filmploeg de volledige vrijheid om binnen NS te filmen. NS had geen invloed op de inhoud. De documentaire geeft een kijkje achter de schermen.

Missie NS is een film van regisseur Catherine van Campen die eerder genomineerd werd voor een Gouden Kalf voor Garage 2.0 en Kids & Docs – Drona & ik. De documentaire Missie NS werd geproduceerd door Witfilm in samenwerking met KRO-NCRV.


donderdag 18 juni 2020

Rover: Niet mijden maar spreiden!

Reizigers worden al maanden opgeroepen het OV te mijden. In de Rotterdamse tramhaltes hangen posters waarop de reiziger wordt opgeroepen vooral niet in de tram te stappen. Nu is het al zover dat het CDA pleit voor het versoberen van de dienstregeling nu de reizigers toch wegblijven. Want het rijden van lege treinen kost veel geld. Wellicht is het CDA even vergeten dat die lege treinen juist bedoeld zijn om de anderhalve meter afstand te kunnen realiseren, schrijft Rover. 'Eén bus of trein minder, betekent minder afstand houden voor de reiziger. De reiziger wordt gestraft voor zijn eigen goede gedrag.'

OV-knooppunten langs Gooicorridor worden verbeterd

Overheden, NS en ProRail gaan samen aan de slag om de OV-knooppunten langs de zogeheten Gooicorridor (stations gelegen tussen Amsterdam en Utrecht/Amersfoort) te verbeteren.

Op 5 juni 2020 is tijdens een online bestuurlijk overleg de ambitie vastgelegd om intensiever samen te werken om stationsgebieden en de deur-tot-deurreis te verbeteren.

Bij veel (bus)stations, onder andere bij Naarden-Bussum, Huizen, Hilversum, Amersfoort Centraal, Amersfoort Vathorst, staan al nieuwe woningen gepland. Gemeente Weesp kijkt hoe kantoorgebouwen op het Van Houten Industriepark omgebouwd kunnen worden tot woningen. Daarnaast kan station Bussum-Zuid dienen als buitenpoort; een toegangspoort naar de dichtbij gelegen natuur. Onderzocht wordt of ook andere stations ingericht kunnen worden als buitenpoort.

woensdag 17 juni 2020

Gestolen fiets met Nano Tracker direct op te sporen

Fris Nederland introduceert vandaag het eerste trackingsysteem waarmee het direct na diefstal de opsporing al kan inzetten. Via de app krijgt de fietseigenaar een alarmsignaal binnen zodra de fiets beweegt en binnen tien minuten is die melding doorgegeven aan het dichtstbijzijnde opsporingsteam van Fris.

Ook is de locatiebepaling zo nauwkeurig dat de zender op de fiets tot binnen in gebouwen traceerbaar is. Door samenwerking met verzekeraars, fabrikanten en rijwielzaken kan de Nano Tracker bijdragen aan het terugdringen van fietsdiefstal in Nederland.

Jaarlijks worden in Nederland meer dan 550.000 fietsen gestolen. Per dag ongeveer 1.500. In 2018 zijn er van de ruim 68.000 geregistreerde fietsdiefstallen (via aangifte bij de politie) maar zo'n 2.500 opgehelderd, blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS.

dinsdag 16 juni 2020

Test aanmeldservice krijgt vervolg

NS gaat voorlopig door met het testen van een aanmeldservice. De afgelopen vijf weken onderzocht NS of zo’n dienst kan helpen om reizigers voor vertrek inzicht te geven in welke trein druk is en welke niet. Door beter te spreiden en pieken te voorkomen, kunnen meer reizigers op een verantwoorde manier gebruikmaken van de trein.

Een kleine 5000 reizigers namen deel aan de test. In totaal maakten zij bijna 150.000 treinreizen, die vooraf werden aangemeld.

Zestig van de testers vindt de service makkelijk in gebruik, tegen 23 procent die het daarmee oneens is. Eveneens 60 procent van de testers noemt het waarschijnlijk dat ze de dienst aan zouden raden aan anderen.

NS wil onderzoeken of het mogelijk is om fietsen in de trein weer toe te staan, wanneer deze vooraf worden aangemeld. Ook wil NS kijken of de aanmeldservice kan bijdragen aan het verruimen van de reis- en collegetijden van studenten. Over deze en andere mogelijke toepassingen gaat NS in gesprek met reizigersorganisaties, overheid en andere vervoerders.

maandag 15 juni 2020

In juli beperkt treinverkeer rond station Amsterdam-Amstel

Door werkzaamheden rond het Amstelstation in Amsterdam zullen reizigers volgende maand behoorlijk last krijgen van vertraging. Van 14 tot en met 30 juli is het station dicht. Tussen Amstel en Van der Madeweg rijdt die periode helemaal geen metro.

Van 14 tot 30 juli is er geen treinverkeer mogelijk tussen de stations Bijlmer ArenA en CS.

In de periode wordt aan verschillende projecten gewerkt.
Op de Amstelstroomlaan, bij metro Spaklerweg, komt een tunnel onder twee treinsporen en zeven metrosporen.

Station Amsterdam Amstel krijgt een nieuwe trap waardoor meer reizigers sneller de trein in en uit kunnen stappen.

Bij station Amsterdam Muiderpoort worden nieuwe seinen en enkele nieuwe wissels aangelegd.

(Foto Canadian Lover)

zondag 14 juni 2020

Meer elektrische deelscooters in Amsterdam

Vanaf maandag krijgen Felyx en Check een stadsbrede vergunning om ieder maximaal 350 elektrische deelscooters te verhuren in Amsterdam.

De elektrische deelscooter is volgens de gemeente een goed alternatief voor de auto. Daarnaast kan de deelscooter heel goed gebruikt worden voor de eerste of laatste kilometers van een reis die je grotendeels met het openbaar vervoer maakt.

De vergunning is voor twee jaar afgegeven met een mogelijkheid tot een jaar verlenging. De gemeente wil deze deze periode gebruiken om meer te weten te komen over hoe de elektrische deelscooters en andere deelvervoermiddelen bijdragen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad.

vrijdag 12 juni 2020

Concessie voor het hoofdrailnet ook na 2024 bij NS

Treinreizigers zijn ook na 2024 verzekerd van vervoer met NS. Het kabinet heeft besloten de concessie voor het hoofdrailnet ook na 2024 aan NS toe te kennen, wanneer de huidige concessie afloopt.

Het kabinet is van plan om de sprinterdienst Zwolle – Leeuwarden in 2025 van het hoofdrailnet te snijden. De sprinters tussen Groningen en Zwolle blijven voorlopig in handen van de Nederlandse Spoorwegen,

Arriva, dat het regionale treinverkeer in Groningen en Friesland verzorgt, was geïnteresseerd in het uitvoeren van de sprinterdienst tussen Groningen en Zwolle.

De lijnen Zwolle – Groningen en Apeldoorn – Enschede gaan mogelijk in een later stadium wel op in bestaande regionale concessies, als dit een verbetering voor de reiziger oplevert. Voor de verbinding Dordrecht – Breda is al duidelijk dat die meerwaarde er niet is. Deze lijn wordt dan ook niet gedecentraliseerd.

Daarnaast wil het kabinet meer marktwerking voor internationale verbindingen. Bedrijven kunnen dan gebruikmaken van de vrije ruimte op het spoor en rijden zonder concessie. De komende periode wordt nader onderzocht welke internationale verbindingen zo tot stand kunnen komen. Het binnenlands vervoer over de HSL-Zuid blijft onderdeel van het hoofdrailnet.

Stations worden samen met ProRail, NS en de sector verder verbeterd door middel van een Stationsagenda. Het besluit over de ordening op het spoor is omvangrijk en kent wat NS betreft een aantal aandachtspunten.

donderdag 11 juni 2020

'Verbind internationale spoorplannen'

Nederland als Duitsland werken aan nieuwe nationale spoorplannen. Diverse provincies roepen de beide regeringen op om die spoorplannen goed op elkaar af te stemmen, zodat grenzeloos reizen tussen beide landen verbetert.

Zo rijdt bijvoorbeeld tussen Arnhem en Düsseldorf sinds 2018 reeds de RE 19 als pilot. Deze trein dient een vaste plek in beide plannen te krijgen. Ook een kaartje voor bewoners in de grensstreek moet eenvoudiger; op dit moment is een Nederlandse OV-kaart hiervoor niet te gebruiken als je de grens over wilt. Provincie Limburg voert een pilot uit met een speciale studentenkaart. De studenten kunnen met die studentenkaart makkelijk tussen Nederland en Duitsland reizen.

Ook vraagt men aandacht voor de nieuwe hogesnelheidsverbinding Amsterdam-Berlijn (Berlijnlijn). Nederland onderzoekt voor het ‘Toekomstbeeld Openbaar Vervoer 2040’ zijn mogelijke routes voor deze verbinding. Naast de variant via Arnhem en het Ruhrgebied gaat het om de route via Zwolle.

woensdag 10 juni 2020

Rover: Vervang spoorwegovergang Roermond door passerelle

Er moet een voetgangersbrug komen bij de Robert Regoutstraat in Roermond, zodat de spoorwegovergang gesloten kan worden. Hiervoor pleit Rover. Een passerelle voor fietsers en voetgangers zou het spoor niet alleen veiliger maken, maar ook ruimte bieden voor groei van het aantal reizigerstreinen.

De spoorwegovergang aan de Robert Regoutstraat is de allerlaatste spoorwegovergang in Nederland die niet automatisch wordt bediend. De spoorbomen worden vanaf afstand handmatig gesloten door de verkeersleiding in Maastricht, wat de wachttijd voor overstekend verkeer niet ten goede komt.

Er wordt momenteel gewerkt aan plannen voor aanpassing van het emplacement van Roermond. Een goede gelegenheid om de spoorwegovergang aan te pakken, vindt Rover. Het ministerie is bereid financieel bij te dragen aan het opheffen van dit soort gevaarlijke overwegen. Daarnaast ziet Rover een rol voor ProRail en gemeente Roermond om de verdere kosten te dragen van een nieuwe tunnel of brug.

OV-app Citymapper nu in heel Nederland te gebruiken

OV-app Citymapper is in Nederland flink uitgebreid. Daardoor kun je een reis plannen van Groningen naar Maastricht of van Middelburg naar Leeuwarden. De app toont informatie van de NS, maar ook lokale busvervoerders en -haltes. Citymapper werkt ook samen me taxidiensten als Uber en toont deelfietsen en -scooters van Mobike en felyx.

dinsdag 9 juni 2020

Citylinebussen Assen rijden weer

De Cityline in Assen gaat weer volgens dienstregeling rijden. De stadsbusjes reden sinds 22 maart niet meer vanwege het coronavirus.

Net als overal in het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Er zit een afscheidingsscherm tussen de passagiers en de chauffeur en mensen kunnen alleen contactloos betalen met hun pinpas.

De gemeente Assen heeft verder een nieuwe halte aan de dienstregeling toegevoegd. Voortaan kunnen mensen ook instappen in de wijk Diepstroeten, vlakbij café Lombok.

maandag 8 juni 2020

Financiële regeling voor OV-bedrijven

De coronacrisis heeft grote impact op het openbaar vervoer. Reizigersaantallen zijn fors gedaald en ov-bedrijven maken juist extra kosten omdat het materieel, stations en haltes moesten worden aangepast. Het openbaar vervoer is een vitale sector, die Nederland de afgelopen maanden mede draaiend heeft gehouden en die voor veel mensen onmisbaar is.

Het kabinet maakt daarom tot eind 2020 zo’n 1,5 miljard euro vrij om te zorgen dat het ov kan blijven rijden en mensen veilig kunnen reizen.

De beschikbaarheidsvergoeding is bestemd voor al het openbaar vervoer onder een concessie (gebiedsconcessies, lijnconcessies en lijnovereenkomsten) in Nederland en loopt van 1 maart tot het einde van dit jaar. Daarbij is afgesproken dat de decentrale overheden en het ministerie van OCW de bijdragen vanuit de huidige concessieafspraken en OV-studentenkaart doorbetalen. Het kabinet hecht eraan dat NS, het stads- en streekvervoer en de Friese Waddenveren zelf ook een passende bijdrage leveren. Deze is vastgesteld op maximaal 7% van de kosten.

Sterke groei voor E-bike to go

E-bike to go, de grootste aanbieder van e-bike abonnementen van Nederland, maakte in 2019 een indrukwekkende groei door. De omzet groeide met maar liefst 250 procent naar 1,15 miljoen en het bedrijf draaide voor het eerst break-even.

E-bike to go bedient duizenden consumenten en zakelijke gebruikers die een elektrische fiets rijden door middel van een maandelijks opzegbaar abonnement, waar ook onderhoud en service bij is inbegrepen. De marktleider kan onder andere multinationals en foodbedrijven tot de klantenkring rekenen.

Er werd in 2019 een recordaantal van 420.000 elektrische fietsen verkocht in Nederland, waarmee 70 procent van de totale omzet in de fietsenmarkt van de verkoop van e-bikes komt. Om aan deze grote vraag van consumenten te kunnen voldoen richt e-bike to go zich dit jaar op uitbreiding van de distributie door meer fysieke winkels en pick-up points te openen.

E-bike to go opent de komende tijd dan ook meer fysieke pick-up points, waar abonnementen kunnen worden afgesloten en klanten terecht kunnen voor reparaties en het ophalen van hun fiets

zondag 7 juni 2020

NMBS brandt maatregel voor gratis Rail Pass af

Het plan om iedere Belg een Rail Pass van de NMBS te geven, geldig voor tien ritten tussen 1 juli en 31 december, is bij de NMBS zelf niet goed gevallen. Het is ook niet doorgesproken en veroorzaakt veiligheidsproblemen, zegt CEO Sophie Dutordoir.

De CEO vreest dat de veiligheid van personeel en reizigers in het gedrang komt door de maatregel. Het risico op overbezette treinen en perrons dreigt, net als allerlei logistieke problemen. En dat wil de vervoersmaatschappij niet zomaar laten gebeuren.

vrijdag 5 juni 2020

'Samen houden we Rotterdam bereikbaar’

De RET, gemeente Rotterdam, Rotterdam Ahoy en de deelvervoerders Check, Donkey Republic, felyx en GO Sharing werken vanaf vandaag samen om Rotterdam bereikbaar te houden. OV-reizigers in Rotterdam worden door de RET en Ahoy actief gewezen op het gebruik van deelvervoer: fietsen, e-bikes en elektrische scooters. De deelvervoerders stemmen het aanbod af op drukke punten in het OV.

Op drukke punten in het openbaar vervoer is door de gemeente ruimte gemaakt voor extra aanbod van deelvervoer. De vier deelvervoerders zorgen hier voor voldoende aanbod van hun fietsen en e-bikes (Donkey Republic) en elektrische scooters (Check, felyx en GO Sharing).

De RET wijst reizigers er actief op: maak eens gebruik van ander deelvervoer, om je reis te vervolgen. Dit doet de RET onder meer via pictogrammen op de grotere metrostations, digitale schermen, social media en www.ret.nl/bereikbaar. Ook Rotterdam Ahoy communiceert actief over ParknBike: voor vier euro parkeer je een dag je auto en heb je de beschikking over een deelfiets/e-bike of elektrische scooter om je weg te vervolgen.

donderdag 4 juni 2020

Drie dagen bus in plaats van trein van of naar Zwolle

In het weekend van 5 tot en met 7 juni werkt ProRail aan het spoor in Zwolle. Aan de westzijde worden nieuwe sporen aangesloten op het compleet vernieuwde opstelterrein vlakbij Windesheim. Aan de oostzijde van Zwolle werkt ProRail aan de bovenleiding en de energievoorziening. Allemaal werk dat onderdeel is van de verbetering van spoorknooppunt Zwolle en dat met aanpassingen ondanks de coronacrisis toch doorgang vindt.

Geen treinverkeer
NS
- Vrijdag 5 juni tot en met zaterdag 6 juni 17.00 uur rijdt NS bussen tussen Zwolle en ’t Harde, Zwolle en Kampen Zuid, Zwolle en Meppel en tussen Zwolle en Olst
- Zaterdag 6 juni vanaf 17.00 uur tot en met zondag 7 juni rijdt NS bussen tussen Zwolle en ’t Harde en tussen Zwolle en Kampen Zuid.

Blauwnet
- Vrijdag 5 juni en zaterdag 6 juni rijden er ook geen treinen tussen Zwolle-Kampen, Zwolle-Emmen en Zwolle-Raalte. Blauwnet zet bussen in
- Zondag 7 juni rijden er geen treinen tussen Zwolle en Kampen en tussen Ommen en Emmen. Blauwnet zet bussen in.
- Zaterdag 6 en zondag 7 juni rijden er geen treinen tussen Mariënberg en Almelo. Blauwnet rijdt hier bussen.

Reistijd
Reizigers wordt geadviseerd rekening te houden met een langere reistijd en de reis kort van te voren te plannen. Dit kan via de reisplanner in de NS-app of Arriva-app en/of via de websites van NS, Arriva en Keolis.

woensdag 3 juni 2020

Rover lanceert corona-meldpunt openbaar vervoer

Rover lanceert een meldpunt ‘corona en openbaar vervoer’. Met het meldpunt wil de reizigersvereniging monitoren hoe het de reiziger in het OV vergaat.

Rover merkt dat er veel vragen en zorgen leven bij reizigers. Zo maken reizigers zich zorgen om het langdurig moeten dragen van een mondkapje, over een mogelijk tekort aan zitplaatsen en over de mogelijkheid een boete op te lopen wanneer de regels niet goed gevolgd worden.

Reizigers kunnen een klacht, een compliment, een suggestie voor verbetering of een vraag achterlaten in het meldpunt. Ook de reiziger die graag zijn of haar reiservaring in coronatijden wil delen, is welkom een reactie in het meldpunt achter te laten.

Het meldpunt is te vinden via www.meldpunt-corona.nl.

dinsdag 2 juni 2020

Thalys rijdt weer naar Parijs

De Thalys rijdt vanaf dinsdag 9 juni weer twee keer per dag van en naar Parijs. In een later stadium gaan ze vijf keer per dag tussen Amsterdam en Parijs rijden.

Voor corona reden er dagelijks tien rechtstreekse treinen tussen beide steden.

Alleen de treinen naar Gare du Nord gaan weer rijden. De rechtstreekse verbinding naar Disneyland Paris en de luchthaven Parijs-Charles de Gaulle wordt nog niet hervat.

Vrij zicht op het IJ

In het IJ komt onder water een fietsenstalling met plek voor 4.000 fietsen. De bouw start in het voorjaar van 2021. Dit najaar gaan de eerste proefpalen de bodem van het IJ in.
Bovenop de stalling komt een 6.000 vierkante meter groot verblijfsgebied. De huidige drijvende fietsenstalling en dekschuiten gaan weg. Daardoor is er straks vrij zicht op het IJ.

Het IJpleinveer krijgt een nieuwe aanlanding aan de oostzijde van de De Ruijterkade. Eind dit jaar start de bouw. Men begint met de uitbreiding van de kade. Hierdoor legt de veerpont straks een kortere route af en kan hij vaker varen. En kunnen er dus meer reizigers worden vervoerd van en naar Noord. De nieuwe aanlegplaats wordt medio 2022 in gebruik genomen.

Nieuwe stationshal Rotterdam Alexander op 2 juni open

Dinsdag 2 juni gaat de nieuwe stationshal van Rotterdam Alexander open. Reizigers lopen dan via de hal van en naar de treinperrons. Ook metroperron Oost – de metro richting Binnenhof/Nesselande – is direct vanuit de stationshal bereikbaar.

De nieuwe toegang naar metroperron West – de metro richting Schiedam – en de loopbrug over de metrosporen worden een maand later in gebruik genomen.

Het oude station voldeed niet meer aan de huidige wensen van de reizigers. Het nieuwe station Rotterdam Alexander heeft straks een herkenbare, moderne en open uitstraling en biedt reizigers meer gemak en comfort. In de directe nabijheid van een regionaal busstation en diverse ketenvoorzieningen als fietsparkeren en een P+R-terrein is dit OV-knooppunt met de nieuwe stationshal klaar voor de verwachte toename in het aantal OV-reizigers voor de komende jaren.