vrijdag 30 april 2021

Hinder door werkzaamheden heuvel Kijfhoek

Strukton werkt van 1 tot en met 11 mei in opdracht van ProRail aan het onderhoud van een van de twee hoofdrailremmen die deel uitmaken van het heuvelsysteem op goederenemplacement Kijfhoek. Als gevolg van de werkzaamheden is de heuvelcapaciteit in deze periode tijdelijk zo'n vijftig procent.

Tijdens de werkzaamheden wordt de hoofdrailrem volledig uit elkaar gehaald, het frame vervangen en weer in elkaar gezet.

De werkzaamheden hebben gevolgen voor het wagenladingvervoer van DB Cargo. De heuvelcapaciteit neemt tijdelijk voor ongeveer de helft af. Om zijn opdrachtgevers in het wagenladingnetwerk ook in deze periode van dienst te kunnen zijn, treft DB Cargo daarom een groot aantal maatregelen. De maatregelen omvatten onder meer het uitvoeren van sorteeractiviteiten elders. Ook staat er extra personeel paraat om wagens op de vertreksporen te plaatsen, zonder gebruik te maken van de rangeerheuvel. Desondanks kunnen er vertragingen ontstaan in het wagenladingvervoer van, naar en in Nederland.

donderdag 29 april 2021

Gazelle opent eerste E-bike Experience Center van Denemarken


In Nederland en Duitsland heeft Gazelle goede ervaringen opgedaan met Experience Centers. In deze filialen met regionale functie vinden consumenten de complete e-bikecollectie van Gazelle. Alle modellen zijn in de diverse maten uitgebreid te testen.

In Denemarken zag Gazelle dat de belangstelling voor e-bikes ook sterk groeit.

Het E-bike Experience Center in Kopenhagen beschikt over een grote indoor testbaan, zodat het testen altijd kan doorgaan, weer of geen weer. Zodra consumenten een keuze hebben gemaakt, kunnen zij de e-bike aanschaffen bij één van de 125 Gazelle-dealers in het land.

woensdag 28 april 2021

VanMoof maakt opladen makkelijker

VanMoof lanceert een uitneembare PowerBank die riders tot wel 100 kilometer extra bereik geeft op hun VanMoof S3 of X3. Als uitneembaar accessoire, dat gemakkelijk binnenshuis kan worden opgeladen, verlengt de PowerBank niet alleen je rit, maar maakt deze het ook makkelijker voor fietsers om hun fiets op te laden.

De accessoire maakt VanMoofs e-bikes nu nog toegankelijker, omdat je voor lange ritten naar werk nu maar één keer hoeft op te laden. Het brengt het bereik van de VanMoof S3 & X3 daarnaast dichter bij het bereik van de gemiddelde elektrische auto, wat het e-bike merk nog aantrekkelijk maakt als vervanger van de auto.

De PowerBank kan de hoofdaccu van de fiets zowel tijdens stilstand als tijdens het rijden opladen, en biedt een enorme upgrade aan bereik – de accucapaciteit van de fiets wordt bijna verdubbeld.

dinsdag 27 april 2021

FNV-acties bij ProRail

FNV Spoor heeft voor woensdag 28 april tot en met zaterdag 1 mei acties aangekondigd op verkeersleidingsposten van ProRail op verschillende plekken in het land.

Op woensdag 28 april zijn er tussen 6.00 tot 8.00 uur ’s ochtends acties in de regio’s Utrecht, Amsterdam en Alkmaar. Dat betekent dat in deze regio’s dan geen treinverkeer mogelijk is. De overlast die dit voor onze reizigers met zich mee brengt, betreuren wij zeer.

NS neemt maatregelen om in de betreffende regio’s de dienstregeling na de acties zo snel mogelijk op te starten. In de overige regio’s starten de treinen morgenochtend zoveel mogelijk conform de normale dienstregeling.

maandag 26 april 2021

NS stapsgewijs terug naar normale dienstregeling

Met de aangekondigde versoepelingen verwacht NS meer reizigers te mogen verwelkomen in de trein. NS gaat daarom vanaf mei in stappen meer treinen rijden, met als einddoel dat men halverwege juni weer 98 procent van de treinen rijden.

NS begint met de trajecten waar men als eerste de meeste reizigers verwachten. Vanaf 3 mei rijdt er weer vier keer per uur een Intercity tussen Rotterdam en Utrecht en rijden er weer meer Sprinters op het traject Uitgeest – Amsterdam – Utrecht – Veenendaal Centrum.

Vanaf 24 mei zal ook de IC direct tussen Amsterdam en Rotterdam weer vier/vijf keer per uur rijden en rijden er ook tussen Den Haag en Utrecht weer vier Intercity’s en tussen Utrecht en Amersfoort zes Intercity’s per uur.

Vanaf 14 juni rijden weer alle treinen, met uitzondering van het nachtnet bedoeld voor het uitgaansleven en extra forensentreinen bedoeld voor de spits. Op dat moment reizen er nog relatief weinig mensen. Als reizigersaantallen verder doorgroeien en er weer een nachtleven is, zal men op later moment de stap zetten naar een 100%-dienstregeling. Het reguliere nachtnet, inclusief de verbinding naar Schiphol, is NS overigens altijd blijven rijden.

vrijdag 23 april 2021

Stella Fietsen opent gloednieuw E-bike Servicecenter in Leiden

 

Stella Fietsen opent een gloednieuw E-bike Servicecenter in Leiden, waar klanten terecht kunnen voor een onderhoudsbeurt aan hun e-bike. Het is de derde locatie van de e-bikespecialist zonder showroom, om zo meer de focus te leggen op advies en dienstverlening.  

Als het aan Stella ligt, komen er de komende tijd meer servicepunten bij zonder showroom, om zo de klant nog beter te ontzorgen. 

De eerste twee servicecenters, die onlangs de deuren openden, vind je in Alkmaar en Groningen. Leiden is de eerste servicelocatie in de provincie Zuid-Holland.

Is je Stella-fiets toe aan onderhoud? Of wil je je e-bike opfleuren met een nieuwe fietstas? Maak dan een afspraak en kom langs op de locatie aan de Flevoweg 35a, met genoeg ruimte om (gratis) te parkeren voor de deur. Het E-bike Servicecenter is open op doordeweekse dagen van 9.30 tot 17.30 uur en op zaterdag van 9.30 tot 16.00 uur. Stella hanteert de coronamaatregelen van het RIVM.  
 
 

woensdag 21 april 2021

Fietspont achter Amsterdam Centraal gaat weg

De gemeente Amsterdam sluit de fietspont achter Amsterdam Centraal vanwege bouwwerkzaamheden aan de nieuwe fietsenstalling in het water.

De pont gaat op maandag 26 april om 07.00 uur dicht en komt niet meer terug op deze locatie.

Fietsen die niet voor maandag 26 april zijn verwijderd, knipt de gemeente weg.

dinsdag 20 april 2021

Zwart scenario dreigt voor reiziger Brabant

 

Het openbaar vervoer in Brabant is hard getroffen door corona en de gevolgen zullen tot zeker 2025 merkbaar zijn. De zeer forse daling van het aantal reizigers in 2020 en de komende jaren betekent miljoenentekorten op de drie OV-concessies in Brabant voor de vervoersbedrijven Arriva en Hermes.

De tegemoetkoming van het Rijk voor het OV (de zogenoemde beschikbaarheidsvergoeding) om het grootste deel van de gevolgen van corona op te vangen, loopt in ieder geval nog tot 1 oktober dit jaar.

Die tegemoetkoming dekt 93 tot 95 procent van de kosten, waardoor de dienstregeling nu al is aangepast om het restant te compenseren.

In 2021 gaat het in Zuidoost-Brabant, West-Brabant en Oost-Brabant om respectievelijk 8, 6 en 4 procent minder bussen. Het ministerie van I&W heeft aangegeven dat verdere financiële steun na 1 oktober geen zekerheid is en dat de decentrale overheden (concessieverleners) en vervoerders transitieplannen moeten opstellen voor na die periode. Uit die transitieplannen blijkt dat als het Rijk de tegemoetkoming staakt, de kans groot is dat het OV in een zeer negatief scenario belandt met verstrekkende gevolgen.

maandag 19 april 2021

ProRail sluit overweg 't Haantje in Rijswijk

Overweg ’t Haantje in Rijswijk is na bijna 174 jaar niet langer meer in gebruik. ProRail en de spooraannemer sloten de overweg in de vroege ochtend van donderdag 15 april. Aanleiding is de verdubbeling van het spoor tussen Rijswijk en Delft Campus. ProRail werkt aan een alternatief: een nieuwe spooronderdoorgang, die bijna klaar is en eind juli open gaat.

De overweg is goed beveiligd, maar er is altijd een risico - hoe klein ook - op ongelukken. Overwegen kunnen bovendien storingen veroorzaken voor trein- en wegverkeer. Daarom ziet ProRail het liefst alle overwegen in Nederland op termijn verdwijnen. De meest veilige overweg is immers géén overweg.

Samen met Strukton werkt ProRail aan een nieuwe spooronderdoorgang RijswijkBuiten. Die vormt zometeen een veilige verbinding tussen de twee woonwijken Parkrijk en Pasgeld. In de onderdoorgang komt aan één kant van de weg een afgescheiden fiets- en voetpad.

Helft elektrische stadsfietsen verzekerd

De helft van de elektrische stadsfietsen in Nederland is verzekerd, wat neerkomt op zo’n 1,9 miljoen verzekerde elektrische stadsfietsen. 

In de meeste gevallen heeft men de verzekering afgesloten bij ANWB. Dit blijkt uit de E-bike Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 6400 Nederlanders.

Verzekerden zijn meestal vrouw, 50-plus met een inkomen van twee keer modaal of meer. Van de hybride fietsen en mountainbikes is een groter aandeel verzekerd (69 procent). Elektrische bakfietsen, vouwfietsen en driewielers zijn in 58 procent van de gevallen verzekerd.

vrijdag 16 april 2021

Geen treinen tussen Gorinchem en Leerdam

ProRail heeft donderdagmiddag iets voor 14:00 uur het treinverkeer tussen Gorinchem en Leerdam stilgelegd. Dat deed men nadat een inspecteur zag dat een aantal klemmen en onderdelen in het spoor niet goed waren bevestigd, of los waren gekomen. Herstel van het spoor zal zeker tot zondag middernacht duren.

Tijdens een inspectieronde langs het spoor ontdekte de inspecteur over een lengte van zeventienhonderd meter afwijkende waardes.

Voor herstel van het bestaande spoor zouden 12.000 bevestigingsplaatjes nodig zijn. Die zijn niet allemaal op voorraad. Het wachten op bevoorrading zou veel te lang duren. Daarom is er samen met de aannemer voor gekozen het aangetaste stuk spoor volledig te vernieuwen.

Tot maandagochtend rijden er geen treinen op dit traject en worden bussen ingezet.

donderdag 15 april 2021

Reizen met de zekerheid van R-net op de MerwedeLingelijn

Qbuzz heeft de treinen op de MerwedeLingelijn een flinke make-over gegeven. De treinen hebben nu allemaal de herkenbare rood-grijze stijl van R-net.

Ook hebben de treinen nieuwe comfortabele stoelen, USB-aansluitingen, oplaadpunten en snelle wifi gekregen. Hiermee is de regionale treinverbinding tussen Dordrecht en Geldermalsen nog aantrekkelijker geworden voor reizigers.

Het toepassen van het kwaliteitsmerk R-net op de MerwedeLingelijn was een flinke klus. Zo is er ruim 2000 meter kabel gebruikt voor de USB-aansluitingen en stroomvoorziening en zijn er in totaal 125 USB-aansluitpunten gemaakt. In totaal zijn er ruim 1600 stoelen vervangen en per trein is daar zo’n 400 uur aan gewerkt. Om de treinen het herkenbare rood-grijze R-net jasje te geven, is er een half voetbalveld aan folie op de treinen geplakt.

De MerwedeLingelijn krijgt vanaf september een vrij liggend spoor bij station Geldermalsen. Daardoor hoeft de trein niet meer het drukke spoor tussen Utrecht en Den Bosch te kruisen, wat de dienstregeling van de MedeweLingelijn betrouwbaarder maakt. Daarnaast komt er bij station Gorinchem een reizigerstunnel met een hellingbaan of lift voor reizigers met een beperking. Zo worden de perrons toegankelijk voor iedereen. De reizigerstunnel is vanaf december klaar voor gebruik.

woensdag 14 april 2021

NS zet eerder extra strandtreinen in richting Zandvoort

NS gaat van april tot oktober extra strandtreinen rijden naar Zandvoort aan Zee. Dit geldt voor de weekenden en tijdens feest- en vakantiedagen dat er mooi weer wordt voorspeld.

Voorheen reden deze extra treinen alleen van juni tot september. Afgelopen jaren bleek dat er bij mooi voorjaarsweer al eerder structureel behoefte is aan extra strandtreinen, daar spelen we nu op in.

Vorig jaar is NS gestart met de Treinwijzer. Hierin kunnen reizigers vooraf hun reis aanmelden zodat ze inzicht krijgen in de verwachte drukte in de trein. NS rijdt een dienstregeling met als uitgangspunt dat elke reiziger een zitplaats heeft conform de afspraken in het OV protocol van de overheid.

Heb je als reiziger net de rechtstreekse trein van/naar Amsterdam gemist of was deze te druk? Dan is het advies de eerstvolgende trein richting Haarlem te nemen en daar over te stappen op de extra treinen naar Zandvoort aan Zee of op de terugweg naar Amsterdam. De reistijd voor de rechtstreekse trein en de reis met overstap is even lang.

dinsdag 13 april 2021

ProRail: aantal ongevallen en gevaarlijke situaties op het spoor moet omlaag

Het aantal ongevallen en gevaarlijke situaties op en rond het spoor in 2020 bleef hoog. Ondanks het feit dat er tijdens de coronacrisis tijdelijk minder treinen reden en Nederlanders bovendien minder buiten waren. Jaarlijks vinden circa 30 ongevallen met slachtoffers plaats.
 
Het treinverkeer gaat in de toekomst verder toenemen. Doordat we het spoor drukker berijden, neemt ook het risico bij onveilig gedrag toe. Het aantal meldingen van personen langs het spoor is toegenomen van 2505 meldingen in 2019 naar 2530 in 2020. Ook het aantal ongevallen op perrons kent een stijging, waarbij het aantal valincidenten van het perron sinds 2018 zelfs is verdubbeld.
 
ProRail begint vandaag een campagne om meer bewustzijn te creëren onder jongeren over de gevolgen van (on)bewust gevaarlijk gedrag op en rond het spoor. De campagne richt zich op de grote dromen en doelen die deze jongeren hebben: het gevaar zit in een klein hoekje en als jongeren niet voorzichtig zijn, kunnen hun dromen zo voorbij zijn.
--

maandag 12 april 2021

Nieuwe WINK-treinen Arriva

Vanaf 12 april rijden de 18 nieuwe WINK-treinen van Arriva op de Noordelijke treinlijnen, vooral in Friesland en tussen Groningen en Leeuwarden.

Deze nieuwe treinen zijn duurzamer, comfortabeler en door de nieuwe technieken rijden ze nog stiller. Een echte belevenis!

De WINK ontleent zijn naam aan de afkorting Wandelbarer Innovativer Nahverkehrs-Kurzzug, vrij vertaald naar het Nederlands betekent dat flexibele innovatieve korte afstandstrein. De WINK-treinen rijden op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO), een synthetische diesel. HVO is gemaakt van 100 procent afgewerkte keuken oliën die niet meer voor de voedselketen bruikbaar zijn. HVO heeft een CO2 reductie van 90 procent.

De treinen zijn verder voorzien van accu’s die energie opslaan en afgeven. De energie die vrijkomt tijdens het remmen, wordt opgeslagen in grote batterijen en vervolgens gebruikt  om de systemen in de trein te laten draaien op stations, zonder dat de trein daarvoor stationair hoeft te draaien. Daardoor zijn de treinen stiller. Ook zijn de treinen voorbereid om in de toekomst elektrisch te kunnen rijden op een (deels) geëlektrificeerd spoor.

Binnen in de trein zie je op de dubbele reisinformatieschermen altijd de voortgang van je reis. En laad je gemakkelijk je telefoon of laptop op, gebruiken we overal LED-verlichting en zijn de hoofdsteunen gemaakt van e-leather. Ook is er een afgesloten stiltecoupé en een werkcoupé met verstelbare verlichting. We scheiden voortaan het afval in de trein en voor noodgevallen is er een AED aanwezig. Deze vind je tegenover het toilet met ruimte om je baby te verschonen.

Enkele perrons zijn nog niet op de juiste hoogte voor deze treinen. Voor de reiziger kan dat op sommige stations gevolgen hebben bij het in- en uitstappen. Daarom past ProRail de komende jaren de perronhoogtes van deze stations aan. In de tussentijd biedt Arriva assistentie aan voor reizigers bij het in- en uitstappen van de trein.

vrijdag 9 april 2021

Kabinet trekt 1,5 miljard euro uit voor doortrekken Noord/Zuidlijn

Het demissionaire kabinet maakt 1,5 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds vrij voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp.

Zodra de metro rijdt is de huidige Airport Sprinter, een stoptrein vanaf CS via Sloterdijk, niet meer nodig en ontstaat er in de Schipholtunnel meer ruimte voor internationale treinen.

De metropoolregio heeft zelf 700 miljoen klaarliggen voor de aanleg van de nieuwe lijn.

Start renovatie gevel en zijvleugels station Naarden-Bussum


9 april start aannemer Dekker bouw & infra met de renovatie van de gevel en zijvleugels van het monumentale stationsgebouw van Naarden-Bussum in opdracht van NS en ProRail.

Naar verwachting is de renovatie in april volgend jaar afgerond. Op dat moment zijn de ruimtes in de zijvleugels beschikbaar voor verhuur.

Daarnaast zijn er plannen om het station nog beter toegankelijk te maken voor reizigers door een nieuwe toegang te creëren aan de westzijde (nu de achterzijde) van het station. Dit zorgt ervoor dat reizigers makkelijker en sneller de perrons en de uitgangen kunnen bereiken. Bij deze toegang komt een nieuwe fietsenstalling en een plein voor Kiss & Ride. 

Ook komt er een nieuw P+R terrein met kentekenherkenning en plek voor 97 auto’s, waaronder 4 plekken met laadpunten voor elektrische auto’s. De voorbereidende werkzaamheden voor het P+R terrein zijn inmiddels gestart. De verwachting is dat het P+R terrein deze zomer klaar is. Na de zomer begint ProRail met de aanleg van de Kiss & Ride, fietsenstalling, nieuwe westelijke toegang en aanleg van groen. Al deze werkzaamheden zullen naar verwachting juni 2022 zijn afgerond.

De overlast voor reizigers en bewoners zal beperkt blijven, omdat het meeste werk zal plaatsvinden buiten de looproutes van de reizigers. Er wordt zowel buiten als binnen gefaseerd gewerkt. Dit betekent dat er steeds op andere plaatsen hekken worden neergezet om enerzijds de werkzaamheden af te schermen en anderzijds de overlast voor de reizigers tot het minimum te beperken.

donderdag 8 april 2021

Met nieuwe kap en klok weer bij de tijd in Geldermalsen

NS Station Geldermalsen heeft een nieuwe klok aan de westzijde. Met de een perronkap heeft het nieuwe zijperron tevens een herkenbare en aantrekkelijke toegang gekregen: de route naar het stationsgebouw is verbeterd en veiliger gemaakt met voldoende beschutting op de perrons, zodat hier op een aangename manier gewacht kan worden op de trein.

De metamorfose geeft Station Geldermalsen een uitstraling die hoort bij het groeiend aantal reizigers op dit station en het aantal passerende treinen. Doordat de MerwedeLingelijn zijn eigen perron heeft gekregen, ontstaat er meer ruimte om in 2030 dertig tot veertig procent meer treinen te laten rijden.

Door de bouw van de voetgangerstunnel lopen de reizigers straks veilig onder het spoor door naar de andere kant van het station. De huidige voetgangersburg zal daarna verwijdert worden. De perronkap aan de westzijde gaat richting de afwerkingsfase, aan de oostzijde komt dezelfde bijpassende perronkap.

woensdag 7 april 2021

Nieuwe buurtbus tussen Wijchen en Grave

Vanaf 29 maart 2021 rijdt er een buurtbus tussen Wijchen en Grave. Vanuit Wijchen rijdt lijn 568 via Balgoy en Nederasselt naar Grave en terug.

Bij station Wijchen is er aansluiting op de trein van en naar Den Bosch. Op het busstation van Grave geeft de buurtbus aansluiting op de bus naar Uden én op de buurtbus naar Het land van Cuijk. Ook deze buurtbus wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers.

Vrijwilligers van buurtbusvereniging Rijk van Nijmegen besturen de 8-persoonsbusjes. Reizigers kunnen gebruik maken van lijn 568 van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 18.00 uur. De buurtbus rijdt eenmaal per uur volgens dienstregeling.

Vanuit Wijchen rijdt lijn 568 via Balgoy en Nederasselt naar Grave en terug. Het is openbaar vervoer, iedereen mag er gebruik van maken. Reserveren is niet nodig. In het openbaar vervoer is een mondkapje voor reizigers vanaf 13 jaar verplicht, dus ook in de buurtbus.

dinsdag 6 april 2021

Lijn 5 heeft primeur eerste nieuwe 15G tram in blauw-wit

Sinds dinsdag 23 maart 2021 rijdt er een gloednieuwe 15G tram in de dienstregeling van het GVB. De eerste blauw-witte 15G tram wordt op lijn 5 ingezet.

De nieuwe 15G trams zijn zogenaamde tweekopsvoertuigen. Met aan beide kanten een bestuurderscabine. Er rijden nu maximaal elf 11G voertuigen op lijn 5. Evenzoveel nieuwe 15G trams zijn nodig ter vervanging.

Er zijn 18 nieuwe 15G trams in de kleurstelling blauw-wit in gearriveerd uit de fabriek van CAF in Spanje. In totaal zijn er 43 nieuwe trams binnengekomen, van de in totaal 72 bestelde nieuwe 15G trams.

vrijdag 2 april 2021

Swapfiets trekt verder Europa in

Swapfiets breidt verder uit in Europa. Het Nederlandse bedrijf is sinds deze maand actief in Barcelona en vanaf eind april zullen ook de eerste winkels geopend worden in Wenen.

Recentelijk werd ook Parijs aan het netwerk toegevoegd, en vanaf eind volgende maand zijn de fietsen ook te zien op de wegen van Lyon, Nantes, Straatsburg en Toulouse.

Swapfiets noemt zich ‘s Werelds eerste ‘bicycle as a service’ en heeft 220.000 leden in acht landen.

Voor een maandelijks vast bedrag hebben Swapfiets-leden altijd een werkende fiets. En zijn er onverhoopt problemen, dan wordt de tweewieler binnen 48 uur gerepareerd of direct vervangen zonder extra kosten. Swapfiets is in Nederland beschikbaar in meer dan 50 steden.

donderdag 1 april 2021

Uber rivaal Bolt in Den Haag

Uber-rivaal Bolt is sinds deze week actief in Den Haag. De dienst lanceerde afgelopen juli in Amsterdam en Haarlem en is sindsdien uitgebreid naar ‘t Gooi, Almere en sinds drie weken ook beschikbaar in Rotterdam. In Den Haag start Bolt met enkele honderden chauffeurs.

Bolt rekent chauffeurs tot 50 procent minder commissie en de ritten zijn gemiddeld 10 procent goedkoper.

Passagiers kunnen in de app kiezen of ze met de Premium, XL, Economy and Protect categorie willen rijden. In dat laatste geval garandeert Bolt bescherming tegen het coronavirus.

De Bolt app is te downloaden voor iOS en Android.