maandag 31 mei 2021

Nieuwe R-net lijnen tussen Leiden-Katwijk-Noordwijk geopend


Reizigers tussen Leiden, Katwijk en Noordwijk kunnen nu tot zes keer per uur met de nieuwe R-net lijnen 430 en 431 reizen. De nieuwe R-net corridor werd op 21 mei digitaal geopend.

Wie met de bus gaat tussen Leiden, Katwijk en Noordwijk reist voortaan sneller en een stuk comfortabeler. Met een druk op de knop openden gedeputeerde Floor Vermeulen, bestuurder Arno van Kempen (Regio Holland Rijnland), wethouder Ashley North (Leiden), wethouder Rien Nagtegaal (Katwijk) en wethouder Roberto ter Hark (Noordwijk) digitaal de nieuwe R-net lijnen tussen Leiden-Katwijk-Noordwijk.

De nieuwe R-netroutes dragen bij aan de bereikbaarheid van Leiden, Katwijk en ESA/Estec in Noordwijk. De bussen van lijn 430 en 431 zijn snel en rijden tot 6 keer per uur, waardoor reizigers een kortere wachttijd hebben en daardoor sneller op hun eindbestemming zijn. Vervoerder Arriva rijdt de R-net lijnen tussen Leiden, Katwijk en ESA/Estec in Noordwijk met bussen in de herkenbare rood-grijze R-net uitstraling. Kijk voor de dienstregeling op www.arriva.nl/rnet(verwijst naar een andere website).

vrijdag 28 mei 2021

Onder parkeren, boven flaneren

 


Vroeger struikelde je rond het Leidseplein en Kleine-Gartmanplantsoen soms over de fietsen en brommers. Dat is nu verleden tijd. Vrijdag 28 mei wordt de ondergrondse fietsenstalling officieel geopend. Samen met de opknapbeurt boven de grond is dat reden genoeg voor een online Leidseplein Festival.

De ondergrondse fietsenstalling heeft plek voor 2000 fietsen. Die staan daar droog en veilig. Dat geeft bovengronds een heel ander beeld. De fietsenmassa daar voelde misschien heel Amsterdams, maar er was soms geen doorkomen aan. Daarom hebben we het Kleine-Gartmanplantsoen flink opgeknapt en voor extra zitruimte gezorgd. Voetgangers hebben er nu alle ruimte. En de hagedissen in het gras? Die zijn er weer.

Het festival begint vrijdag 28 mei om 16.00 uur. Er is live muziek, theater, een debatprogramma, raadsels, backstagebeelden, the making of het Leidseplein en veel meer. De meeste programmaonderdelen staan 2 weken online. U vindt het volledige programma op amsterdam.nl/leidsepleinfestival.

donderdag 27 mei 2021

Nieuwe dienstregeling in Utrecht per 29 mei

Op 29 mei gaat in Utrecht de nieuwe dienstregeling in.

Lijn 1, 3, 7 en 8 rijden op maandag t/m zaterdag overdag elk kwartier, in plaats van elke 10 minuten. Op zaterdag vóór 09:00 uur rijden deze lijnen elk half uur.
Lijn 2 en 4  rijden op zaterdag vóór 09:00 uur elk half uur.

U-linklijnen 34, 73 en 77 rijden tijdens de zomer in de daluren elk kwartier, in plaats van 6x per uur.

woensdag 26 mei 2021

Rechtstreekse nachttrein van Amsterdam naar Wenen en Innsbruck

Sinds deze week kunnen reizigers met de nachttrein vanuit Nederland naar Innsbruck en Wenen reizen. De Nightjet, zoals de nachttrein heet, vertrekt vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar München, Innsbruck en Wenen. Elke ochtend arriveert de Nightjet vanuit Oostenrijk in Nederland.

De Nightjet rijdt in iets minder dan 14 uur via Duitsland naar Oostenrijk. Reizigers kunnen opstappen in Amsterdam (19.30), Utrecht (20.02) en Arnhem (20.37). Na een goede nacht slaap, is het uitgerust wakker worden in München (7.11), Innsbruck (9.14) of Wenen (9.19). 

De nachttrein bestaat uit zes slaaprijtuigen en vier zitrijtuigen en biedt plek aan 500 treinreizigers. Er is keuze uit privé slaapkamers met badkamer, gedeelde slaapkamers met stapelbedden en lig- of zitplaatsen.

dinsdag 25 mei 2021

GO Sharing breidt servicegebied uit naar Zoetermeer

Sinds kort zijn de groene elektrische deelscooters van GO Sharing ook in Zoetermeer terug te vinden. Het bedrijf plaatst 50 deelscooters, die via de GO Sharing app gebruikt kunnen worden.

De deelscooters zijn 24 uur per dag beschikbaar en 100% elektrisch. De accu’s van de voertuigen worden opgeladen met stroom uit duurzame bronnen. Iedereen met een rijbewijs en de GO Sharing app kan gebruik maken van de deelscooters.

Door het uitbreiden van het servicegebied verbindt GO Sharing de regio’s Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Zoetermeer met elektrisch deelvervoer. Met de deelscooters kan zowel binnen als tussen de regio’s worden gereisd.

vrijdag 21 mei 2021

Cowboy onthult nieuwe e-bike


Het Belgische fietsmerk Cowboy heeft de vierde generatie van zijn e-bike onthuld. De Cowboy 4 levert 50 procent meer trekkracht dan zijn voorganger. Naast het herkenbare ontwerp is vanaf nu ook een frame verkrijgbaar met een lage instap.

De aluminium frames zijn verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: zwart, kaki en zandkleurig.

De C4 en C4 ST zijn allebei vooruit te bestellen voor 2490 euro en worden na de zomer geleverd. De huidige C3 zal worden blijven verkocht naast de nieuwe modellen, voor 2190 euro.

donderdag 20 mei 2021

Fraai opgeknapt station Castricum kan weer jaren mee

 

Met het in werking stellen van het carillon uit 1969 is het vernieuwde treinstation van Castricum donderdag 20 mei officieel geopend.

ProRail, NS, provincie Noord-Holland en gemeente Castricum hebben de afgelopen 2,5 jaar hard gewerkt om het station toegankelijker, ruimer, lichter en comfortabeler te maken. Het resultaat is een station dat weer jaren mee kan, met onder meer een ruime fietsenstalling, een nieuwe kiosk en nieuwe liften.

Het station was na 50 jaar aan vernieuwing toe, zodat het weer voldoet aan de hedendaagse wensen van reizigers en bezoekers. Zo zijn er aan beide kanten van het station luifels gekomen, die zijn gemaakt van stevig wit materiaal dat lijkt op tentdoek. Door een hoge glazen wand aan de kant van het spoor te plaatsen, is een overdekte ontvangstruimte gecreëerd die beschutting biedt aan reizigers en passanten. De perrontunnel heeft een flinke opknapbeurt gekregen, met een veiligere en lichte onderdoorgang.

woensdag 19 mei 2021

Deelscooters in straatbeeld Zwolle

Sinds 3 mei zijn de eerste elektrische deelscooters in het straatbeeld in Zwolle verschenen. Daarmee is een nieuwe vorm van deelmobiliteit beschikbaar voor inwoners en bezoekers van Zwolle. Momenteel werkt de gemeente Zwolle aan nieuw beleid voor deelmobiliteit en ook aan een aanpassing van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) om een en ander goed te regelen.

De gemeente heeft goede afspraken gemaakt met de eerste aanbieder van deelscooters over het gebruik, het onderhoud van de scooters en de afhandeling van vragen van inwoners en gebruikers.

Een deelscooter bestel je door middel van een app. Elke gebruiker moet aan een aantal geldende eisen voldoen (denk aan leeftijd, rijbewijs, enzovoort) en zich eerst registreren bij de aanbieder. Via die app kan de gebruiker, na goedkeuring van de aanmelding, op elektronische wijze een scooter reserveren en gebruiken. Voor het gebruik betaalt je een tarief dat via die app wordt afgerekend. De transactie wordt ook weer via diezelfde app afgesloten.

Er zijn door de gemeente een aantal ‘verboden gebieden’ aangewezen. In die gebieden mogen de scooters niet geparkeerd worden. Denk daarbij aan winkelcentra, parken en het stationsgebied. Voor de gebruiker betekent dit dat de transactie ook niet af te sluiten is als een scooter in zo’n gebied staat. Het uitzetten van een scooter kan pas nadat de klant een foto heeft gemaakt van de geparkeerde scooter. En deze via de app heeft verzonden.

maandag 17 mei 2021

Arnhem krijgt groene bushalte met paspoort

Sinds kort staat een groen en de enige paspoorthoudende bushalte van Nederland in Arnhem. Niet alleen het dak maar ook de zijwanden staan vol bloemen en planten. De abri is circulair gebouwd en er zijn innovatieve duurzame technieken toegepast.

De abri is gemaakt om lang mee te gaan, maar is ook modulair. Dat betekent dat de bushalte in onderdelen herbruikbaar is. Vanzelfsprekend gebruikt de halte groene stroom en worden materialen gebruikt met een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk. En je kunt er mooi je mobieltje opladen tijdens het wachten.

De bushalte staat bij treinstation Arnhem Zuid en ziet er anders uit dan 'gewone bushaltes'. Toekomstige bussen voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) gaan er stoppen. Dat zijn snelle en comfortabele buslijnen tussen Arnhem en de regio.

De abri heeft een 'materialenpaspoort'. Dat betekent dat precies is vastgelegd welke materialen gebruikt zijn. Daardoor kan de bushalte bij demontage voor 100% worden hergebruikt: er is namelijk van elk onderdeel precies bekend van welk materiaal het is gemaakt.

Onderbreking tram 6 in Antwerpen

Door spoorwerken op de Belgiëlei wordt tot augustus het traject van tram 6 tussen station Plantin en P+R Olympiade in Antwerpen niet bediend.

Lijn 6 rijdt nu van P+R Luchtbal over Centraal Station (ondergronds) naar Berchem Station. 

Reizigers voor het traject Plantin – Olympiade kunnen gebruik maken van tram 2, die dezelfde haltes bedient (enkel haltes Kruishof en P+R Olympiade worden niet bediend en vervangen door de halte ‘Olympiade’ van lijn 2).

vrijdag 14 mei 2021

Nieuwe kortingtickets om goedkoper met de trein te reizen


Drie nieuwe kortingtickets zorgen ervoor dat reizigers binnenkort minder geld kwijt zijn voor hun treinreis. Deze zijn onderdeel van de strategie van NS om de trein betaalbaar te houden en na corona weer meer reizigers te kunnen ontvangen.

Veel forensen reizen met een abonnement van hun werkgever. Daarom komen er voor werkgevers nieuwe abonnementen die ingericht zijn voor het reisgedrag van hun medewerkers na corona, waarbij werknemers minder vaak op kantoor komen. De nieuwe treinkaartjes en abonnementen zijn tot stand gekomen na uitvoerig onderzoek samen met reizigers en werkgevers.

Het gaat om de volgende drie nieuwe tickets:

Vroegboek-dalticket: een e-ticket (enkel of retour) waarmee je tien procent korting krijgt in daluren wanneer je het ticket minimaal vier dagen van tevoren aanschaft.
Zesrittenkaart: een e-ticket waarmee je zes ritten in daluren kan maken op een vast traject met twintig procent korting. Er kan op het traject in beide richtingen gereisd worden en je hebt zes maanden om de ritten op te maken.
Aangepast groepsticket: met het nieuwe groepsticket kunnen reizigers al vanaf twee of drie personen voor 32 eiro in daluren een enkele reis maken naar elk station in Nederland. Op dit moment kan dat pas vanaf vier personen. Het bedrag om een extra persoon mee te nemen wordt wel verhoogd, van 2 naar 3 euro.

NS verwacht de nieuwe tickets en abonnementen vanaf de zomer staptsgewijs te kunnen lanceren.

woensdag 12 mei 2021

Stella Fietsen opent in maand tijd vijf nieuwe filialen

Een flinke uitbreiding bij Stella Fietsen, want de e-bikespecialist met expansie in België en Duitsland heeft in een maand tijd vijf nieuwe filialen geopend. Ook is het bestaande E-bike Servicecenter in Alkmaar een ophaallocatie voor Stella-e-bikes geworden, de tweede in het land.  
 
Begin april openden drie zogenoemde E-bike Servicecenters de deuren, in respectievelijk Groningen, Leiden en Amsterdam. In zo’n servicecenter kun je als Stella-bezitter op afspraak langskomen voor een onderhoudsbeurt aan je e-bike en wordt op vakkundige wijze service verleend door middel van reparaties en de montage van accessoires. Daarnaast is er een ruim assortiment aan fietsonderdelen, onderhoudsmiddelen en accessoires.

Ook zijn er twee E-bike Testcenters bijgekomen, in Amsterdam en in Emmen, waar je terecht kunt voor de nieuwste e-bikes en accessoires en het maken van een proefrit.

Verder is, naast de bestaande ophaallocatie bij de E-bikefabriek in Nunspeet, nu ook het E-bike Servicecenter in Alkmaar voorzien van een ophaalservice. Klanten kunnen hier hun bestelde e-bike, nadat die naar wens is afgesteld, meteen meenemen. Je vindt de ophaallocatie aan de Diamantweg 11c.

dinsdag 11 mei 2021

Leiden Centraal krijgt XL-reisinformatiescherm


Treinreizigers op Leiden Centraal kunnen vanaf deze week alle vertrektijden en reisadviezen in één oogopslag zien. Er is een groot reisinformatiescherm van ProRail en NS opgehangen van 6 meter breed en 2 meter hoog.

Het reisinformatiescherm toont alle vertrektijden van treinen voor het komende half uur en komt voor de poortjes aan de centrumzijde van het station te hangen. Bij het kiezen van de locatie hebben we rekening gehouden met de leesbaarheid vanuit alle hoeken van de hal en de looproute van de meeste reizigers naar de treinen.

Na Schiphol, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Utrecht Centraal is Leiden Centraal het vijfde station waar een ‘XL-scherm’ hangt. Daarmee hebben alle grote stations zo’n groot scherm, behalve Amsterdam Centraal. Door de vele ingangen van dat station is er geen centrale plek om een scherm op te hangen.

maandag 10 mei 2021

Rover: Maak treinreizen tussen Nederland en België eenvoudiger

Maak het eenvoudiger en voordeliger om een korte treinreis tussen Nederland en België te maken. Dat schrijven Rover en de andere consumentenorganisaties in een advies aan NS International. Zo zou de OV-chipkaart tot in België geldig moeten zijn en moet er een einde moeten komen aan de ‘grenstoeslag’.

Wie met de stoptrein via Roosendaal of Maastricht de Belgische grens oversteekt, moet vaak ook de nodige barrières overwinnen. Zo zijn bepaalde tickets alleen te koop in Nederlandse of juist Belgische kaartautomaten, kortingen verschillen aan beide zijden van de grens en de ‘grenstoeslag’ maakt het reizen extra duur. Wat Rover en de andere consumentenorganisaties betreft, komt daar nu een einde aan.

Rover adviseert NS en de Belgische spoorwegen NMBS bovendien om beide dezelfde kortingstarieven te hanteren en dezelfde tickets te verkopen in de kaartautomaten. Op dit moment is bijvoorbeeld het weekendretour alleen te koop in Belgische kaartautomaten. De nieuwe jongerenkorting die beide vervoerders willen invoeren is in België 30% maar in Nederland 20 procent, terwijl de nieuwe ouderenkorting zelfs alleen in België geldig is. In de Belgische kaartautomaten zijn alle Nederlandse bestemmingen met uitzondering van Roosendaal en Maastricht niet te koop, waardoor reizigers afhankelijk zijn van e-tickets of op de grens opnieuw langs de kaartautomaat moeten.

vrijdag 7 mei 2021

Gazelle opent in Haarlem haar zesde Experience Center


Gazelle heeft de deuren geopend van haar Experience Center in Haarlem. Op deze plek kunnen consumenten terecht voor het testen van alle elektrische Gazelle-fietsen.

Productspecialisten geven er deskundig en persoonlijk advies. Daarnaast staat daar het volledige assortiment e-bikes uitgestald. Deze elektrisch ondersteunde fietsen zijn beschikbaar voor proefritten.

Mensen die een specifieke e-bike voor een iets langere tijd willen testen, kunnen kiezen voor de Gazelle Experience Tour. Het concept daarvan werkt simpel: de testrijder reserveert online of bij het Experience Center de gewenste testfiets. Die haalt hij of zij af in het Experience Center voor een proefweek in de thuisomgeving. De uitgebreide test helpt om de fiets nog beter te kunnen ervaren. Er zijn beperkte kosten aan de Gazelle Experience Tour verbonden. Die worden in mindering gebracht als de testrijder later besluit de fiets aan te schaffen.

donderdag 6 mei 2021

Metropoolregio Rotterdam Den Haag stelt maatregelenpakket OV vast

 

De 23 wethouders Mobiliteit van de Metropool Rotterdam Den Haag hebben het transitieprogramma OV vastgesteld. Het programma biedt het hoofd aan de enorme financiële opgave waar het OV door de coronacrisis voor staat.

Het transitieplan bevat voor de RET maatregelen op het gebied van de dienstregeling, sociale veiligheid en de bedrijfsvoering.

Belangrijkste maatregelen op de korte termijn
De vervoerkundige maatregelen zijn een aanpassing van de dienstregeling die begin dit jaar inging. Er komen ritten bij bus en tram te vervallen. Bij metro is het voornemen om juist weer op te schalen in de spits. W

Vermindering inzet sociale veiligheid. De MRDH legt de RET een besparing van 25% op voor sociale veiligheid. Dat gebeurt door het werk van metrobeheerders voortaan vooral te richten op ondergrondse metrostations en door mobiele teams in te zetten bij tramritten zonder conducteur. In de praktijk betekent dit minder externe inhuur van tramconducteurs en het omscholen van een deel van de metrobeheerders tot conducteur.

De RET treft maatregelen in de bedrijfsvoering. Hierin weegt het behoud van werkgelegenheid zwaar mee. Er zijn al veel besparingen doorgevoerd en er wordt nog een efficiencyslag gemaakt. De RET bespreekt daarnaast met de vakbonden en OR hoe besparingen op de arbeidsvoorwaarden kunnen plaatsvinden zonder dat dit medewerkers direct financieel raakt. Verder is de RET met de bonden in gesprek over een regeling voor vervroegd uittreden.

woensdag 5 mei 2021

Fietsenstalling Arnhem Centraal krijgt upgrade

Van 23 april tot eind juni zijn er minder plekken beschikbaar in fietsenstalling Stationsplein (Centrumzijde, naast het station Arnhem Centraal) door onderhoud.

In de stalling worden nieuwe fietsrekken geplaatst, met betere looproutes en  bewegwijzering.

Tot en met eind mei kun je alleen gebruik maken van een deel van de plaatsen op de bovenverdieping. Vanaf eind mei kan de gehele bovenverdieping weer gebruikt worden. De benedenverdieping is gedurende de gehele periode tot eind juni gesloten.

Alle rekken worden ook iets breder: zo passen de meeste fietsen makkelijker in de nieuwe standaardrekken. De nieuwe fietsenrekken zijn gebruiksvriendelijker, makkelijker te onderhouden en duurzamer. Ze zijn te herkennen aan een rood handvat.

dinsdag 4 mei 2021

Onderzoek naar openbaar vervoer in Bilthoven

De provincie Utrecht en vervoerder U-OV doen in samenwerking met de gemeente De Bilt onderzoek naar het gebruik van het openbaar vervoer in Bilthoven. Zij peilen onder reizigers en bewoners wat de beste routes zijn en hoe hier beter invulling aan gegeven kan worden. De bijbehorende enquête staat sinds vandaag online.

In Bilthoven-Noord rijden de buslijnen 77 en 78. Lijn 77 rijdt vaak en met grote bussen tussen Utrecht en station Bilthoven. In de enquête wordt gevraagd wat de beste route is voor deze lijn.
Lijn 78 is een vaste buslijn die De Leijen en Centrum II (De Kwinkelier) verbindt met station Bilthoven. Lijn 78 wordt zo weinig gebruikt dat we denken dat deze lijn niet goed aansluit bij de behoefte van reizigers. In de enquête vragen wij wat u vindt van een alternatief voor deze lijn.

maandag 3 mei 2021

Trams rijden andere route vanwege werkzaamheden Stationsplein


Van maandag 3 mei tot en met woensdag 20 oktober 2021 rijden trams een andere route vanwege werkzaamheden aan de oostkant van het Stationsplein.

In een groot werkgebied van de Middentoegangsbrug tot en met de Kamperbrug werkt de gemeente onder andere aan de aanleg van nieuwe tramsporen en –haltes. Dit hoort bij het project De Entree.

De werkzaamheden hebben gevolgen voor het verkeer en de routes en haltes van de trams. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:

Tram 24 en 26
De trams rijden van 3 mei tot en met 20 oktober 2021 via de westkant van het Stationsplein. Lijn 24 stopt van 7 juni tot en met 30 oktober tijdelijk op de Prins Hendrikkade bij Hotel Victoria. Tram 26 stopt aan de IJzijde. Kijk voor meer informatie over de gewijzigde routes op gvb.nl.

Metro-ingang oost
De metro-ingang aan de oostkant van het Stationsplein is afgesloten.

Fietsenrekken
De fietsenrekken tussen de Kamperbrug en de Odebrug zijn aan beide kanten van het water verwijderd. Fietsparkeren kan aan de westkant van het stationsgebied op de Prins Hendrikkade of in de fietsflat. Aan de oostkant kan dat tijdelijk op de Prins Hendrikkade aan de waterkant tegenover de Sint Nicolaaskerk en bij de Odebrug.

Looproute
Er is over Stationsplein oost alleen een looproute aan de waterkant. De Kamperbrug is van 16 juli tot en met 22 augustus ook afgesloten voor voetgangers.
Meer weten