donderdag 30 september 2021

Startsein WeerMeer campagne door Burgemeester Halsema


Vrijdag 24 september gaf Burgemeester Halsema met de WeerMeer tram het startsein voor de gelijknamige campagne. Na ruim anderhalf jaar van noodzakelijke maatregelen gaat Amsterdam steeds meer open.

WeerMeer is een gezamenlijk campagne van de gemeente Amsterdam, amsterdam&partners, culturele instellingen en ondernemers uit de stad.

In de voertuigen en op de veerponten blijft het dragen van een mondkapje nog wel verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Op haltes en in stations vervalt vanaf zaterdag 25 september deze verplichting net zoals de verplichte 1,5 m afstand houden.

woensdag 29 september 2021

Stella, ANWB, KPN en AXA maken stevige vuist tegen diefstal e-bikes

Fietsdiefstal neemt al jaren op rij explosief toe. Een viertal bedrijven slaat daarom de handen ineen om dit probleem op grote schaal aan te pakken.

Een e-bike met GPS-protectie en een uitgebreide verzekering zijn belangrijke sleutels in deze aanpak.
 
GPS-protectie is effectief, blijkt uit cijfers van fietsopsporingsdienst FRIS Nederland BV. Meer dan 80 procent van de e-bikes wordt teruggevonden dankzij de ingebouwde chip. En vaak levert dit ook nog een kleine tien procent bijvangst op doordat er op de vindplaats nog meer e-bikes gestald zijn.

Stella Fietsen grijpt samen met partners ANWB, KPN en AXA deze kans met beide handen aan en lanceert Zorgeloos Fietsen, een totaalpakket met GPS-module, diefstalverzekering en vijf jaar garantie (ook op de accu). De samenwerking tussen de e-bikefabrikant, fietsverzekeraar, telecombedrijf en de leverancier van GPS-trackers, biedt naar eigen zeggen het goedkoopste en betrouwbaarste totaalpakket in de markt.

dinsdag 28 september 2021

Gaiyo sluit Utrechts vervoersbedrijf U-OV aan


Vervoersapp Gaiyo biedt reizigers in de regio Utrecht meer mogelijkheden aan. Vanaf vandaag verkoopt de app digitale tickets voor de bussen of trams van U-OV.

Gaiyo is een samenwerking aangegaan met U-OV, de openbaar vervoersmaatschappij van Utrecht en omstreken, en verkoopt per heden twee soorten U-OV-tickets vanuit de app; 1-uurs-tickets en dagkaarten. Reizigers van de bus of de tram krijgen na aankoop het digitale toegangsbewijs direct in de app te zien en dienen deze aan de buschauffeur te tonen om toegang te krijgen.

Ter ere van de samenwerking geeft Gaiyo iedereen die, van 27 september t/m 3 oktober a.s., via de app een U-OV ticket koopt eenmalig maximaal €5 reistegoed cadeau. Dit tegoed wordt maandag 4 oktober op de Gaiyo wallet gestort. De actievoorwaarden zijn na te lezen op de website*. Met deze actie wil Gaiyo gebruikers kennis laten maken met een eenvoudige manier van het plannen, boeken en betalen van de OV-reis via de app.

maandag 27 september 2021

Rover: Investeren in OV nodig voor klimaat en woningbouw

Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag bekend gemaakt extra stappen te zetten op het gebied van klimaat en woningbouw.

Reizigersvereniging Rover is blij met de aandacht voor deze grote maatschappelijke opgaven maar mist extra geld voor investeringen in het openbaar vervoer. Juist deze investeringen leveren een belangrijke bijdrage aan het oplossen van de klimaatcrisis en de woningmarktcrisis.

Met de uitbreiding van busbanen, doorfietsroutes naar OV-knooppunten en van fietsenstallingen is voor relatief weinig geld veel te bereiken. Bovendien zijn dergelijke ingrepen snel te realiseren.

vrijdag 24 september 2021

Swapfiets introduceert nieuwe e-bike

Swapfiets introduceert de Power 1. Een nieuwe e-bike die een boost moet geven aan de definitieve doorbraak van de elektrische fiets bij het grote publiek in Europa.

De vraag naar e-bikes is ongekend groot, maar voor velen vormen de hoge aanschafkosten en het intensieve onderhoud nog een barrière.

De Power 1 brengt daar verandering in. Met een prijs van 49,90 euro per maand, inclusief onderhoud en verzekeringen, is de Power 1 een primeur op de e-bikemarkt.

De Power 1 heeft een stijlvol aluminium instapframe, is verkrijgbaar in verschillende kleuren en weegt maar 26 kilo. Zoals alle fietsen van Swapfiets, is de Power 1 duurzaam ontwikkeld zodat deze lang mee kan gaan. Mocht zich onverhoopt een technisch probleem voordoen, dan is reparatie binnen 48 uur gegarandeerd.

donderdag 23 september 2021

Stella Fietsen opent gloednieuw E-bike Testcenter in Dordrecht


Fietsliefhebbers in de buurt van Dordrecht hoeven nu niet meer ver te reizen om een Stellafiets te kopen.

De e-bikespecialist heeft namelijk een E-bike Testcenter geopend aan de Mijlweg 55E. Je kunt hier terecht voor een proefrit of e-bikeservice.
 
In het Testcenter vind je de nieuwste e-bikemodellen en fietsaccessoires en kun je langskomen voor een vrijblijvende proefrit óf passend advies.

woensdag 22 september 2021

Rover Jong wil rookvrije bushaltes


Maak na de treinen, bussen en treinperrons ook de bus- en tramhaltes rookvrij. Hiervoor pleit Rover Jong, de jongerenbeweging van reizigersvereniging Rover.

Met dit pleidooi sluit Rover Jong zich aan bij de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’, een initiatief van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Uit onderzoek blijkt dat het draagvlak voor dit voorstel hoog is: drie kwart van de Nederlanders steunt het voorstel.

Enkele regionale en lokale overheden hebben al besloten om OV-haltes in hun regio rookvrij te maken. Zo zijn in Amersfoort alle haltes voorzien van een stoeptegel die de reiziger oproept niet te roken en ook in Rotterdam zijn alle haltes rookvrij. Amsterdam, Utrecht en enkele gemeenten in Twente hebben al een aantal rookvrije bushaltes.

In Gelderland is de beslissing genomen dat alle bushaltes rookvrij worden. Maar er zijn ook nog veel haltes waar roken wel is toegestaan.

De Rookvrije Generatie is een initiatief van Hartstichting, Longfonds en KWF. Met als doel kinderen de kans geven rookvrij op te groeien en hen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding te gaan roken.

dinsdag 21 september 2021

Inschrijving voor de nieuwe busconcessie IJssel-Vecht


Vanaf begin september 2021 start de inschrijving voor de nieuwe busconcessie IJssel-Vecht. Het busvervoer wordt nu door Keolis uitgevoerd in de vorm van een noodconcessie voor twee jaar.

De gunning van de concessie IJssel-Vecht werd in 2020 door de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel ingetrokken vanwege onregelmatigheden bij de aanbesteding. De schade die de provincies daardoor hebben wordt nu door Keolis vergoed. De schadevergoeding is vastgesteld op 2,9 miljoen euro.

De drie provincies en vervoerder Keolis hebben een zogenaamde vaststellingsovereenkomst getekend. Hierin is vastgelegd dat de bezwaarprocedure tegen de intrekking van de concessie wordt beëindigd. Ook is bepaald welke schadevergoeding de vervoerder aan de provincies dient te betalen.
 

maandag 20 september 2021

Nederlandse conducteurs NS International leggen woensdag werk neer

 

Nederlandse conducteurs van NS International hebben aangekondigd woensdag te gaan staken op het traject naar Brussel.

Het spoorpersoneel meldde vorige week al actie te gaan voeren.

Of er daadwerkelijk geen treinen gaan rijden, moet nog blijken. Ook machinisten staken niet mee.

Normaal gesproken rijdt de IC Brussel twaalf keer per dag de route Amsterdam - Brussel en vier keer per dag vanuit Den Haag HS naar Brussel, en omgekeerd.

zaterdag 18 september 2021

ProRail doet onderzoek naar de oorzaak van de telefoniestoring


ProRail doet onderzoek naar de oorzaak van de telefoniestoring op het spoor van donderdag 16 september. Om treinen veilig te kunnen laten rijden, is communicatie tussen de treindienstleiders van ProRail en machinisten essentieel. Door de storing werkte dit niet optimaal. Om die reden werd besloten om het treinverkeer tussen 17.30 en 19.00 uur landelijk stil te leggen.

Dit specifieke systeem wordt voor ProRail verzorgd door Mobirail. Door de storing in dit systeem was die communicatie niet mogelijk op een stabiele manier.

De eerste voorlopige onderzoeksresultaten laten zien dat de storing van donderdag 16 september een andere oorzaak kent dan de eerdere telefoniestoring op 31 mei.

Voor het telefoniesysteem staan er voor ProRail serverruimtes in Rotterdam en Amsterdam. Wanneer er zich in bijvoorbeeld Rotterdam een probleem voordoet heeft de locatie eerst zelf een back-up mogelijkheid. Mocht dat niet werken, dan is Amsterdam een tweede back-up. Dit geldt ook andersom. In mei werkte er geen enkele back-up, waardoor er voor langere tijd geen treinverkeer mogelijk was. Na deze storing zijn er maatregelen genomen om die situatie te voorkomen.

Op donderdag 16 september lijken de problemen te zijn ontstaan in de telefonieservers in Rotterdam. De back-up in Rotterdam zelf werkte niet, maar de tweede back-up in Amsterdam werkte wel. Tussen de overschakeling van het reguliere systeem naar deze tweede terugvaloptie zat echter een periode waarin het telefoniesysteem nog niet stabiel werkte. In die periode is besloten om het treinverkeer te staken.

vrijdag 17 september 2021

Verbazing in Rotterdam over schrappen metrolijn A

Vorige week maakte de RET bekend dat vanwege onderhoud- en reparatieproblemen de dienstregeling wordt aangepast. Tot nader order rijdt metrolijn A niet. Dat is de metrolijn van Ommoord naar Vlaardingen.

In Ommoord rijdt een pendelmetro naar Graskruid waar overgestapt kan worden op andere metro's.

In de politiek is de verbazing over deze onverwachte actie groot, meldt RTV Rijnmond. Raadsleden waren zelf vorige week woensdag nog op bezoek geweest bij het vervoersbedrijf, maar hebben toen niets gehoord over het vervallen van de lijn tussen Binnenhof en Vlaardingen.

donderdag 16 september 2021

ACM: Arriva mag met drie nieuwe treindiensten rijden


Arriva krijgt van de ACM op basis van Europese wetgeving groen licht voor drie nieuwe treindiensten waar de vervoerder vanaf 2023 mee wil gaan rijden. Het gaat om wekelijkse nachttreinen tussen Groningen en Schiphol en tussen Maastricht en Schiphol en een dienst tussen Apeldoorn en Amersfoort die vijfmaal per dag rijdt.

Deze diensten vallen niet onder een door de overheid gegunde spoorconcessie. Zulke diensten mogen op basis van Europese wetgeving sinds 2021 als zogenoemde opentoegangsdienst worden aangeboden, mits zij geen aanzienlijke negatieve impact hebben op een bestaande concessie.

De ACM concludeert na onderzoek dat daarvan geen sprake is: de maximale negatieve impact op de winstmarge van de hoofdrailnetconcessie, die wordt geëxploiteerd door de NS, is 0,03 procentpunt. Arriva mag van de ACM dus met zijn nieuwe treindiensten gaan rijden.

Het is de eerste keer dat de ACM zo’n toets uitvoert. Spoorvervoerders kunnen sinds januari 2021 opentoegangsdiensten aanbieden. Die moeten ze wel eerst melden bij de ACM, waarna houders van bestaande spoorconcessies en de verleners van die concessies de gelegenheid krijgen de ACM te vragen om te onderzoeken of er sprake is van een aanzienlijke negatieve impact op de concessie.

Station Nieuwerkerk aan den IJssel krijgt make-over

 

ProRail startte 6 september met het opknappen van station Nieuwerkerk aan den IJssel. Men maakt het station grondig schoon en herstelt beschadigingen. Half november ziet het station er weer fris uit.

Het reinigen van het station gebeurt ’s nachts.

In de nacht van 2 op 3 oktober en van 3 op 4 oktober 2021 rijden er geen treinen op station Nieuwerkerk aan den IJssel. Dan werkt ProRail aan onderdelen die dicht bij de spoorbaan staan, zoals de perronoverkapping.

Elektrische fietsen en auto’s delen in Delft

Aan de Engelsestraat is de mobiliteitshub van Delft Mobility in gebruik genomen. De hub is een plek waar buurtbewoners en andere gebruikers elektrische auto’s en fietsen met elkaar kunnen delen. Via de JustGo app kan iedereen met een account gebruik maken van de deelauto’s en deelfietsen.

De hub bevindt zich op een tijdelijk parkeerterrein op de hoek van de Abtswoudseweg en de Engelsestraat. Er zijn drie elektrische auto’s en vier elektrische fietsen beschikbaar. Met de gratis JustGo app reserveren, openen, sluiten en betalen gebruikers makkelijk en snel de auto’s en fietsen. Voor het gebruik betaalt men alleen per rit. Laden, onderhoud en service zijn inbegrepen. Wethouder Martina Huijsmans nam de hub vrijdag samen met (ook toekomstige) bewoners van de buurt Delftzicht officieel in gebruik.

Het aanbieden van deelmobiliteit past in de ambities van de gemeente om Delft duurzaam bereikbaar te houden. Deze ambities zijn vastgelegd in het Mobiliteitsprogramma Delft 2040. Ook voor Nieuw Delft zet de gemeente in op een duurzame mobiliteitsoplossing. Dat gebeurt door het parkeeraanbod te beperken, en tegelijkertijd alternatieve vormen van vervoer aan te bieden, in de vorm van deelmobiliteit.

woensdag 15 september 2021

Aanbesteding busconcessie IJssel-Vecht van start


De inschrijving voor de busconcessie IJssel-Vecht is gestart. De nieuwe concessie IJssel-Vecht biedt duurzaam, aantrekkelijk en toekomstbestendig openbaar vervoer dat aansluit op de wensen en behoeften van de reizigers. Het busvervoer in de concessie wordt opnieuw aanbesteedt omdat de noodconcessie in december 2022 afloopt.

Het gaat om een gezamenlijke 13-jarige busconcessie van de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel die in december 2022 van start gaat. Vervoerders kunnen tot 14 december een aanbod indienen.

De concessie IJssel-Vecht is het gebied van de huidige noodconcessie IJssel-Vecht, exclusief het deel Veluwe Zuid. Dit deel wordt eerst ondergebracht in een noodconcessie en vanaf december 2024 toegevoegd aan de concessie Rijn-Waal. In december 2023 worden Lelystad en IJsselmond toegevoegd aan de concessie en nieuw is dat Deventer e.o. dan overgaat naar de concessie Berkel-Dinkel

dinsdag 14 september 2021

Nieuw in NS-app: plan een reis vanaf hier


In de NS-app zit nu de functie In de buurt. Hiermee is in één oogopslag te zien welke opties voor openbaar vervoer er in de directe omgeving zijn.

Bij het openen van de app is In de buurt te vinden in de navigatiebalk onderin het scherm. Klik erop en een kaart toont de dichtstbijzijnde bushalte, tram-, metro, of treinstation. Daarnaast toont In de buurt waar OV-fietsen staan en geeft meer informatie over de voorzieningen op het station.

NS wil in de toekomst nog meer vervoermiddelen toevoegen, denk bijvoorbeeld aan deelscooters of -auto’s.

In de buurt verschijnt in de nieuwste update van de NS-app en is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

maandag 13 september 2021

Rover-Den Haag wil P+R-verbinding naar Mall of the Netherlands


Parkeren op een P+R-terrein en dan makkelijk met de tram naar The Mall of the Netherlands in Leidschendam: hiervoor pleitte Rover-Den Haag eerder dit jaar in een gesprek met wethouder van Eekelen van gemeente Leidschendam-Voorburg.

Eerder dit jaar is het nieuwe winkel- en uitgaanscentrum The Mall of the Netherlands geopend bij Den Haag. Rover-Den Haag en het METROCOV zien kansen om de bereikbaarheid van dit nieuwe winkelcentrum te verbeteren door snelle tramlijn 19 hiervoor in te zetten. Zo pleit Rover onder meer voor een tramhalte op het kruispunt van de Laan van Leidschenveen met de Donau. Ook zou het voor automobilisten mogelijk moeten worden hun auto op de P+R van het ADO parkeerterrein te parkeren en hun reis te vervolgen met tram 19. Daarvoor ziet Rover graag dat er een combiticket Parkeren + Tram komt.

Ook zou er een halte bij de Overgoo moeten komen voor tram 19 met ruime mogelijkheden om de fiets te parkeren. Zo kunnen reizigers uit Leidschendam-Zuid gemakkelijker reizen binnen en buiten de regio. Dit staddeel is op dit moment verstoken van openbaar vervoer.

vrijdag 10 september 2021

Eerste nieuwe M7 metro aangekomen in Diemen


Na een reis van zo’n 2000 kilometer is de eerste nieuwe M7 metro vanuit Spanje in de GVB hoofdwerkplaats Rail (HWR) in Diemen aangekomen.

De gloednieuwe metro vertrok in drie delen vanuit de Spaanse stad Irun per boot naar Rotterdam. Binnen een kleine 2 weken legde de M7 zo’n 2000 kilometer af.

Na de bouw van de metro heeft CAF al verschillende statische testen in de fabriek uitgevoerd. Dit zijn testen waarbij de metro stilstaat en van alles wordt doorgemeten. Daarna volgden dynamische testen op de testbaan in Spanje. Hierbij is onder andere gekeken naar de aandrijving van de metro, het remmen en geluid.

GVB heeft eind 2018 een contract gesloten met CAF voor de levering van 30 nieuwe metro’s van het type CAF Inneo voor Amsterdam. Bij GVB krijgen ze de typeaanduiding ‘M7’, een doornummering van de bestaande vloot.

donderdag 9 september 2021

Testen met trein op batterij

ProRail, Arriva en de provincies Overijssel, Gelderland en Fryslân testen met een innovatieve batterijtrein. Zo’n test is nog niet eerder gedaan in Nederland.

Op drie niet-geëlektrificeerde spoortrajecten (Almelo-Hardenberg en Leeuwarden-Harlingen, Leeuwarden-Stavoren) testen we dit najaar met een WINK-trein van Arriva die (deels) elektrisch gaat rijden. Door technische aanpassingen te doen aan de trein kan deze in plaats van op diesel ook op een batterij rijden. Mogelijk komt er ook nog een test op het traject Zevenaar-Doetinchem.

Op dit moment zijn er in Nederland nog geen batterijtreinen toegelaten en beschikbaar. Daarom laat Arriva een van haar WINK-treinen uit de regio Noord door Stadler aanpassen. Deze treinen hebben al een pantograaf en batterijen om energie op te slaan die vrijkomt tijdens het remmen. De batterij waarin nu de remenergie wordt opgeslagen, gaat dan als tractiebatterij fungeren. Dit houdt in dat die batterij voor een ander doel wordt benut, namelijk het laten rijden van een trein.

De voorlopige planning is om de testen dit najaar uit te voeren.
 
Voor de testritten wordt een gemodificeerde WINK-trein van Arriva gebruikt. Deze trein rijdt op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) en kan zowel met als zonder bovenleiding rijden. Tijdens de testritten worden metingen gedaan die hoofdzakelijk zijn gericht op het meten van de snelheid waarmee de batterij ontlaadt en weer oplaadt tijdens het rijden met verschillende snelheden. Ook vinden er testen plaats om te kijken hoe de omschakeling van bovenleiding naar batterij (of dieselmotor) werkt en andersom. Verder onderzoeken we hoe de trein accelereert bij vertrek onder de bovenleiding en hoeveel stroom wordt verbruikt.  
 
De uitkomsten worden gebruikt bij de ontwikkeling van tractiebatterijen voor een batterijtrein. Daarnaast wordt de ProRail-marktconsultatie naar emissievrij treinvervoer verrijkt met de uitkomsten van de praktijktesten en wordt een eerste stap gezet naar toevoeging van batterijtreinen aan de ProRail-catalogus van Zero Emissie treinvervoer. Verder wordt met de resultaten informatie verzameld die van nut kan zijn voor de scenariovorming om tot Zero Emissie spoor te komen in oost-Nederland.

woensdag 8 september 2021

Nieuwe tienminutentreinen gaan al rijden op woensdagen

 


De komende woensdagen testen NS en ProRail de nieuwe tienminutentreinen. In de nieuwe dienstregeling gaat tussen Rotterdam-Den Haag-Schiphol en Schiphol-Nijmegen overdag zes keer per uur een Intercity rijden.

Tussen Rotterdam en Dordrecht gaat zes keer per uur een Sprinter rijden, de eerste tienminutensprinter van Nederland. Deze uitbreiding van het aantal treinen brengt achter de schermen grote veranderingen met zich mee.

Daarom wordt vanaf woensdag 8 september tot aan de start van de dienstregeling in december 2021 op woensdagen getest. De extra treinen en de gewijzigde vertrektijden zijn te vinden in de NS reisplanner.

Met de tienminutentreinen hoef je niet meer te kijken hoe laat de trein gaat. Van vier naar zes Intercity’s per uur betekent voor veel reizigers minder lang wachten en vaker een zitplaats. Tijdens het testrijden kunnen reizigers al gebruikmaken van deze treinen.

dinsdag 7 september 2021

Grotere fietsenstalling bij ov-knooppunt Capelsebrug geopend


De fietsenstalling bij het bus- en metrostation Capelsebrug is flink uitgebreid. Vanaf september zijn er in 430 extra stallingsplaatsen voor (brom)fietsen, scooters en fietsen met afwijkend formaat bijgekomen. In totaal zijn er nu 660 plekken.

Het bus- en metrostation bij de Capelsebrug is een druk OV-knooppunt. Steeds meer reizigers combineren hun metrorit met een fietsrit. Die toename is te zien in de vraag naar  fietsparkeerplekken op deze locatie. Met meer dan 400 extra plekken voor (brom-)fietsen, elektrische fietsen en bakfietsen is er de komende jaren voldoende plek.  De fietsenstalling is gratis en alle dagen geopend van 6.00 tot 01.00 uur. Er zijn toezichthouders aanwezig en er is cameratoezicht. Zonnepanelen op het dak van de beheerdersloge dragen bij aan de stroomvoorziening.

In 2020 bedroeg het aandeel van de fiets in het totaal aantal verplaatsingen 29 procent.  Naar verwachting groeit het aandeel naar 36 procent in 2030 en 38 procent in 2040. Met het groeiend aantal fietsers de komende jaren zijn er in 2030 naar verwachting meer dan 60.000 fietsparkeerplekken nodig en in 2040 zelfs bijna 75.000. 

Foto Henk Bezemer (cc)

Metrosysteem RET start op na storing

De metro’s van de RET, het Rotterdamse OV-bedrijf, reden vanochtend vroeg niet door een technische storing. Ook de stations konden niet worden geopend. De RET riep reizigers op om thuis te blijven of ander vervoer te pakken.

Rond 6:30 startte het metroverkeer weer langzaam op. In de loop van de ochtend zal de metro weer volledig volgens dienstregeling rijden. Zodra er meer informatie is, hoort u meer.

Wat de exacte oorzaak was van de storing wordt nog onderzocht.

maandag 6 september 2021

NS rijdt met Friese Sprinter door van Leeuwarden naar Zwolle


De Friese Sprinter naar Zwolle is terug. Vanaf maandag 6 september kunnen Friese reizigers twee keer per uur rechtstreeks met de Sprinter naar Zwolle. Nu moeten zij nog overstappen in Meppel.

Voor reizigers die vanuit Wolvega, Akkrum of Grou-Jirnsum naar Zwolle en verder reizen, betekent dat een tijdwinst van ongeveer 10 minuten.

Oorspronkelijk zou de verbetering in december ingaan. Dankzij de voortvarende aanleg van nieuwe infrastructuur rond Zwolle door ProRail kan NS de Sprinter Leeuwarden-Meppel al per 6 september doorrijden naar Zwolle.

De Sprinter Leeuwarden-Zwolle rijdt van maandag t/m vrijdag van ’s ochtends vroeg tot 20.00 uur. ’s Avonds en in het weekend rijdt de Sprinter eenmaal per uur tussen Leeuwarden en Meppel.

vrijdag 3 september 2021

Nieuwe Bird e-bike op EUROBIKE 2021

 Bird, kondigt de Bird Bike voor consumenten aan. Deze nieuwe e-bike is exclusief ontworpen voor de Europese markt en werd onthuld tijdens de EUROBIKE 2021-beurs.


De fiets is uitgerust met een Bafang achterwielmotor van 250 Watt. Het gemakkelijk af te lezen LCD-scherm geeft de snelheid, afstand en batterijcapaciteit weer.

Bluetooth-connectiviteit met de Bird-app helpt Bird Bike-bezitters om gemakkelijk de voertuigverlichting in en uit te schakelen, het batterijbereik en andere verbonden functies te bekijken.

De Bird-bike is te koop in Europa vanaf begin 2022. De fiets met A-frame is te verkrijgen in de kleuren Stealth Black, Gravity Gray en Starling Blue. De fiets met V-frame is verkrijgbaar in de kleuren Glacier White en Gravity Gray.

donderdag 2 september 2021

VanMoof haalt 128 miljoen dollar op

Het Nederlandse VanMoof, fabrikant van geavanceerde high tech e-bikes, haalt 128 miljoen dollar aan nieuwe investeringen op. De financiering werd geleid door Hillhouse Investment, een participatiemaatschappij gevestigd in Azië.

De financiering zal worden gebruikt om de productie uit te breiden, aanpassingen van hardware- en softwarecomponenten en om high-tech e-bikes toegankelijker te maken voor consumenten.

Het is de grootste Serie C-financiering voor een Europees e-bike merk. Het totaal opgehaalde kapitaal komt hiermee op 182 miljoen dollar.

VanMoof heeft het afgelopen jaar zijn retail voetprint uitgebreid van 8 naar 50 locaties wereldwijd, waarmee de verkoop vorig jaar verdrievoudigde.

woensdag 1 september 2021

Translink stopt met OV-chipkaartapp

 

Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart, heeft de Android en iOS-app voor de chipkaart uit de lucht gehaald en is ook gestopt met het Twitter-account.

De app was volgens het bedrijf verouderd en te beperkt. De mobiele site wordt in plaats daarvan ingezet.

De OV-chipkaartapp werd 29 augustus al stilletjes uit de lucht gehaald, na een laatste update te pushen naar gebruikers waarin het verwijst naar ov-chipkaart.nl en naar uitcheckgemist.nl.

NS maakt zich op voor drukke maand september


NS maakt zich op voor het nieuwe forensenseizoen. September is traditioneel de drukste maand van het jaar op het spoor.

Sinds maandag rijden ook weer alle forensentreinen: extra treinen die voor corona werden ingezet om piekdrukte in de spits op te vangen. Vanaf deze zomer reed NS al de volledige dienstregeling.

Eind augustus zaten er - vergeleken met dezelfde periode in 2019 - door de week ruim 60 procent van de reizigers in de trein en in het weekend bijna 80 procent. Hoeveel reizigers er in september zullen zijn, is onzeker.

Ondertussen gaat NS ook door met verdere verbeteringen voor de reiziger. In december start de nieuwe dienstregeling met daarin een aantal grote wijzigingen. Zo zal NS op twee nieuwe trajecten tienminutentreinen rijden: tussen station Schiphol en Rotterdam Centraal en tussen Schiphol en Arnhem Centraal. Voor reizigers betekent dat minder lang wachten en vaker een zitplaats. Daarnaast wordt er volop getest met de nieuwe ICNG en komen er steeds meer compleet vernieuwde dubbeldekkers (VIRM) terug op het spoor.