vrijdag 29 juli 2022

Experiment groene sedumdaken R-netbushokjes Zuid-Holland

Al gezien? De R-netbushokjes met groene sedumdaken in de gemeente Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. Dit is onderdeel van een proef, om te bepalen of een groen sedumdak een standaard mogelijkheid wordt bij de bouw van nieuwe R-netbushokjes. Benieuwd hoe we dit doen? Lees snel verder!

Deze groene daken worden ook wel sedumdaken genoemd. Dit komt omdat het dak gevuld wordt met sedumplanten. Dit zijn vetplanten, die goed tegen wisselende weersomstandigheden kunnen en weinig onderhoud nodig hebben. Ook zijn ze licht van gewicht, wat ideaal is voor een dak.

Een groen dak heeft veel voordelen. Het vangt water op, biedt voedsel voor insecten zoals bijen en vlinders, en werkt verkoelend in de zomer. Met meer groen op het dak dragen we bij aan een gezonde en prettige leefomgeving.

Het komend half jaar wordt onderzocht hoe de planten groeien, hoe het onderhoud gaat en wat de reacties van de omgeving zijn. Op basis hiervan wordt bepaald of een groen sedumdak een standaard mogelijkheid wordt bij het bouwen van nieuwe R-netbushokjes.

donderdag 28 juli 2022

NS start aanbesteding voor nieuwe Sprinters

NS is de Europese aanbesteding van een nieuwe trein gestart. De nieuwe treinen zijn nodig om in te spelen op de verwachte reizigersgroei over enkele jaren en om te voorkomen dat er een tekort aan treinen ontstaat.

NS start met de eerste fase van de aanbesteding, de zogenaamde Request For Information (RFI). Het doel hiervan is de selectie van mogelijke leveranciers. Het sluiten van een contract en daarmee het besluit tot de definitieve aanschaf is voorzien begin 2024. Naar verwachting komen de eerste nieuwe treinen eind 2027 op het spoor.

NS oriënteert zich op een comfortabele en toegankelijke trein die snel kan optrekken en afremmen en geschikt is voor snelheden tot 160 km/uur. NS wil een trein met een ruim en licht interieur, rolstoeltoegankelijke toiletten, wifi, reisinformatieschermen, stopcontacten en USB-aansluitingen in alle coupés, een gelijkvloerse schuiftrede voor betere toegankelijkheid en comfortabele stoelen.

De aanbesteding betreft een eerste basisbestelling die bestaat uit tussen de 8.000 en 18.000 zitplaatsen. Het definitief aantal treinstellen voor deze basisbestelling wordt in de volgende fase bepaald. Daarnaast wil NS graag de mogelijkheid om eventueel aanvullende bestellingen te plaatsen van soortgelijke treinen waarvan ook treinen die naar Duitsland of België kunnen rijden. 

woensdag 27 juli 2022

Sluitstuk op nieuwe regionale lijn Utrecht

Reizigers kunnen sinds 11 juli zonder overstap over de gehele lijn gebruik maken van de tram in Utrecht. In opdracht van de provincie Utrecht is in het centrum van Nieuwegein een nieuwe trambaan en halte gebouwd. De sneltram verbindt nu Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein over het gehele traject.

Met de afronding van de werkzaamheden in Nieuwegein en het Stationsgebied Utrecht CS is een megaproject - de bouw van een compleet nieuwe Utrechtse tramlijn - op het eindpunt aangekomen.

Nadat sinds 2016 een geheel nieuwe tramlijn werd gebouwd tussen het Utrechtse Centraal Station en Science Park ging in 2020 de oude regionale trambaan op de schop in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Niet alleen werd daar een deel van de trambaan gemoderniseerd, ook alle haltes werden verlaagd en verlengd zodat deze aansluiten op het formaat van de nieuwe trams.

Het sluitstuk op al dit werk kwam dit jaar met de vernieuwing van de trambaan en halte in Nieuwegein en de koppeling van de tramlijnen in het Stationsgebied. Er is vanaf nu één doorgaande tramlijn met veel pluspunten voor de reizigers.

dinsdag 26 juli 2022

Bromptons nieuwe elektrische vouwfiets

 


De Britse fietsfabrikant Brompton heeft een nieuwe elektrische vouwfiets uitgebracht. De Electric P Line: Urban. Deze weegt slechts 15,6 kg, met accu, en kan binnen 20 seconden opgevouwen worden.

Met een volle accu (300 Wh lithium-ion) kan je 30 tot 70 kilometer fietsen. Opladen duurt zo’n vier uur, of twee uur met Bromptons SuperFast Charger (apart verkrijgbaar).

In Engeland is hij verkrijgbaar voor 3695 pond (4342 euro). De SuperFast Charger is apart verkrijgbaar voor 108 euro.

maandag 25 juli 2022

GVB lokt reizigers met € 1 dagkaart via app

Nu door de corona maatregelen een deel van de reizigers het ov ontwend is, zet het hoofdstedelijke vervoerbedrijf GVB alles op alles om reizigers terug te winnen.

Om te beginnen mensen die werken of wonen in Amsterdam zelf. Het bedrijf biedt deze zomer een hele dag reizen voor één euro aan in de GVB app. Normaal kost zo’n dagkaart 8,50 euro. Daarmee hoopt GVB reizigers te verleiden eenmalig opnieuw kennis te maken met de tram, bus of metro in Amsterdam.

De GVB-actie staat voor iedereen open die woont of werkt in Amsterdam, Duivendrecht, Schiphol, Amstelveen, Diemen of Weesp. Per postcode / email combinatie mag er één actiecode voor een 1 dagkaart worden aangevraagd, maar die mag de reiziger gebruiken wanneer hij wil, tot 30 september. Aanvragen van de actiecode kan tot en met 26 augustus.

vrijdag 22 juli 2022

Elektrische deelscooters in Alkmaar

De gemeente Alkmaar heeft het deelvervoerbedrijf GO Sharing een vergunning verleend voor de duur van twee jaar. Op 12 juli is het bedrijf gestart met het plaatsen van 125 elektrische deelscooters.

Op een later moment zal het bedrijf het aantal deelscooters uitbreiden en ook elektrische deelfietsen introduceren.

Gemeente Alkmaar heeft een vergunning voor twee jaar aan GO Sharing verleend. In deze vergunning staat dat zij maximaal 350 elektrische deelvoertuigen: 200 scooters en 150 e-bikes mogen plaatsen.

donderdag 21 juli 2022

Bolt introduceert elektrische deelfietsen in Nederland

Bolt introduceert elektrische deelfietsen in Nederland. Een dezer dagen werden eerste tweehonderd exemplaren in Enschede geplaatst. Het bedrijf stelt fietsen ter beschikking waarbij gebruik gemaakt wordt van een methode om overlast en onveilige situaties te voorkomen.

De deelfietsen zijn te huren via de al bestaande Bolt-app. Gebruikers openen de app, scannen de QR-code op de fiets en kunnen direct wegrijden. Ze mogen de fiets terugzetten op een willekeurige plek in het servicegebied, zo lang deze netjes wordt geparkeerd en geen overlast veroorzaakt.

Bolt zet speciale patrouilles in om fout geparkeerde fietsen netjes neer te zetten en te voorkomen dat er te veel e-bikes op een hoop komen of op een andere manier overlast veroorzaken.

Daarnaast hebben de groen gekleurde fietsen van Bolt een aantal veiligheidsmaatregelen. In de beginnersmodus krijgen nieuwe huurders de verkeersregels voorgelegd en heeft de fiets automatisch minder vermogen. En de app heeft in het weekend tijdens de avonduren een ‘alcoholslot’: een slimme test die belet dat dronken mensen een fiets kunnen huren. Alleen gebruikers die voldoende reactievermogen hebben, mogen een fiets ontgrendelen.
 
Het slot zal de vorm aannemen van een snelle en eenvoudige cognitieve test die de reactietijd meet op drie beeldveranderingen, wetende dat alcohol de reactiesnelheid beïnvloedt. Deze test wordt geopend door de QR-code op de fietsen te scannen, en is verplicht voor alle Bolt-gebruikers die in het weekend, van donderdag tot zondag, tussen 19 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends een fiets willen gebruiken. Als de reactietijd een bepaalde drempel overschrijdt of als de gebruiker besluit de test niet te doen, zal de app de fiets niet ontgrendelen.

woensdag 20 juli 2022

TM Fiets nu ook in Rijswijk

Sinds kort is het nu ook in Rijswijk mogelijk de HTM Fiets achter te laten in een van de 18 dropzones.

Vooralsnog is het daar alleen mogelijk een fiets te huren als deze achtergelaten is in een van die dropzones. I

In de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg is de HTM Fiets al sinds enige tijd een vertrouwd gezicht.

dinsdag 19 juli 2022

Minder treinen Amsterdam Zuid vanwege werkzaamheden

De omgeving van station Amsterdam Zuid verandert deze zomer tijdelijk in een grote bouwplaats. Van 22 juli tot 3 augustus 2022 voert Zuidasdok er grootschalige werkzaamheden uit aan de fundering voor de nieuwe stationspassage.

Dit betekent dat er minder treinen rijden en dat de A4 en A10 Zuid dichtgaan in één richting (vanaf knooppunt Badhoevedorp tot S109 RAI).

Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd, overstappen en omreizen. We adviseren reizigers naar en vanaf Schiphol Airport hun reis goed voor te bereiden. De aangepaste dienstregeling is circa 10 dagen van tevoren verwerkt in de NS Reisplanner.

In elf dagen tijd brengt aannemerscombinatie Nieuw-Zuid in opdracht van Zuidasdok 135 funderingspalen en 80 damwanden aan in de dijk waarop de A10 Zuid en het treinspoor liggen. Dit is nodig om volgend jaar delen van het dak van de nieuwe Brittenpassage in te kunnen schuiven. Om de fundering te kunnen bouwen, moet de A10 Zuid over een lengte van zo’n 100 meter worden afgegraven. Als gevolg hiervan rijden er in deze periode minder treinen van, naar en via Amsterdam Zuid; een aantal rechtstreekse Intercity’s komt te vervallen. Daarnaast is er in de nachten – tussen 01.00 en 05.00 uur - aangepast spoorgebruik op station Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI.

maandag 18 juli 2022

Complete metamorfose stationsgebied Gouda

Station Gouda heeft een flinke upgrade gekregen. Na drie jaar bouwen is het stationsgebied aan de zuidkant van het station opnieuw ingericht.

De verbouwde stationshal, drie nieuwe fietsenstallingen en een nieuw busstation zorgen ervoor dat reizigers makkelijker kunnen overstappen van de fiets op het openbaar vervoer.

Met het nieuwe stationsplein en een nieuw ingerichte openbare ruimte is er nu een waardige entree naar de binnenstad gerealiseerd. Gemeente Gouda, ProRail, NS, provincie Zuid-Holland, bewoners, wijkteam en bedrijven, maakten de transformatie van het gebied samen mogelijk.

De stationshal is verbouwd en beter verbonden met het plein. In de stationshal hebben de winkelruimtes een andere indeling gekregen is het bestaande toilet vernieuwd en is er een extra toilet bijgekomen. Verder zijn de twee bestaande entrees verbreed zodat er meer transparantie ontstaat. Daarnaast is de gevel geschilderd en er is zonwerende beglazing aangebracht.

zaterdag 16 juli 2022

Zomerse vertrektijden in Amsterdam

Tijdens de zomervakantie zijn de scholen dicht en veel mensen zijn met vakantie. Met name in de spits is het dan een stuk rustiger in het OV. Van 17 juli tot en met 27 augustus geldt daarom de zomerdienstregeling.

Trams, bussen en metro’s hebben andere vertrektijden en rijden iets minder vaak.

Tram 27 die in de ochtendspits tram 17 ondersteunt, rijdt de zomerperiode niet.
Bus 18, 21, 22, 43 en 48 hebben op busstation IJzijde (Centraal Station) vanaf 17 juli voortaan een andere vertrek- en/ of aankomsthalte.

Op busstation Noord verandert de indeling voor bussen van zowel GVB als EBS en Connexxion.

Check je zomerse vertrektijd en plan alvast je reis vanaf 17 juli in de planner op deze site of in de GVB app.

vrijdag 15 juli 2022

Per trein naar de Vierdaagse in Nijmegen

Tijdens de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten rijden zowel NS als Arriva vanaf zaterdag 16 juli een extra en aangepaste dienstregeling.

NS en Arriva rijden extra vroege en met langere treinen om wandelaars naar de start te brengen.

Een speciaal nachtnet zorgt ervoor dat feestvierders weer met de trein naar huis kunnen. Ook staan er veel extra NS en Arriva-medewerkers klaar op station Nijmegen om iedereen een warm welkom te geven en wegwijs te maken.

Van zaterdag 16 tot en met vrijdag 22 juli rijden er extra treinen op de NS-trajecten Zwolle-Arnhem-Nijmegen, Utrecht-Arnhem-Nijmegen en ’s-Hertogenbosch-Nijmegen.

Op vrijdag 22 juli kunnen reizigers gebruik maken van de speciale NS-pendeltreinen die de hele dag tussen Arnhem en Nijmegen rijden. De normale dienstregeling op dit traject is op deze dag aangepast.

Arriva zet extra (nacht)treinen tussen Arnhem Centraal en Doetinchem, Tiel, Nijmegen en Venray in. Daarnaast rijden er langere treinen tussen Nijmegen en Venlo

Van dinsdag 17 juli tot en met vrijdag 22 juli wordt er  voor de wandelaars een extra rit in de ochtend ingezet tussen Elst – Tiel en Arnhem - Doetinchem

donderdag 14 juli 2022

NS: mijd traject Geldermalsen - Utrecht

NS geeft reizigers tussen Geldermalsen en Utrecht het dringende advies om dit traject tussen 14 juli en 5 augustus te mijden. Dit raakt ook de doorgaande Intercity’s tussen Zuid-Nederland en Utrecht.

Aanleiding: de grootschalige werkzaamheden die ProRail hier uitvoert in combinatie met het landelijke tekort aan buschauffeurs. Busbedrijven geven aan onvoldoende bussen te kunnen leveren, waarbij het tekort in de spits het grootst is.

Reizigers die toch op pad gaan, worden geadviseerd om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen of een omreisroute te gebruiken.

Reizigers die om willen reizen, kunnen dat doen via Breda of Nijmegen. De extra reistijd is één uur. Ook op deze routes kan het extra druk zijn, mede vanwege extra reizigers tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

ProRail werkt dit jaar op veel plaatsen aan het spoor. Recent nog in Noord-Nederland bij Meppel. NS was toen niet tevreden over de beschikbaarheid van het trein-vervangende busvervoer. Dit werd veroorzaakt door een tekort aan buschauffeurs, mede als gevolg van de krappe arbeidsmarkt. NS werd hierdoor helaas ook overvallen. Direct daarna zijn de werkafspraken met de busbedrijven aangescherpt, om voortaan de kans op overlast te beperken. Toen is ook besloten om – als er toch een tekort aan bussen is – vroegtijdig bij de reizigers aan te geven wat ze kunnen verwachten. Dat moment is nu gekomen.

woensdag 13 juli 2022

Transportmuseum deze zomer open

Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep zal de komende zomervakantie de deuren van enkele van haar meest waardevolle collectiestukken openzetten zodat onze bezoekers terug kunnen gaan in de tijd!

Sinds de aanschaf en de afgelopen conserveringsperiode is het immens populaire TEE-treinstel deze zomer open voor publiek. Trots wil het museum laten zien hoeveel vorderingen de enthousiaste (en fanatieke) club vrijwilligers heeft gemaakt. In het restauratierijtuig kan gekeken worden naar de keuken en de restaurantvoorzieningen en in de twee passagiersrijtuigen kan men kijken naar de coupés en hoe netjes ze (voorlopig) weer zijn opgeknapt. Naast het TEE-treinstel zijn ook de eerste Amsterdamse Metro (De Zilvermeeuw) én de oudste Haagse PCC-tram open voor het publiek.

Ook in het pareltje van de collectie, de Douglas DC-2 uit 1934, kunnen mensen rondkijken en in de Fouga straaljager mogen bezoekers zelfs even plaatsnemen. In de DC-2 reis je terug naar hoe passagiers, in luxe, bijna 100 jaar geleden reisden en in de Fouga kunnen volwassenen en kinderen zich even een straaljagerpiloot voelen.

Naast de Twin-Coach bus van Maarse en Kroon uit de jaren veertig zijn er twee unieke bussen te bezichtigen:

De Koninklijke bus waarin toenmalig Koningin Juliana en Prins Bernhard door Nederland rondreden (inclusief toilet en bar) én de hypermoderne ‘Superbus’ die door Wubbo Ockels bedacht en gemaakt is.

Daarnaast zal het museum, indien er voldoende belangstelling is, rondritten in historische bussen maken (3 euro per persoon). Kinderen kunnen een speurtocht doen, spelen met speelgoed, springen op het springkussen of vliegtuigjes vouwen en gooien. Iedereen kan altijd een vrijwilliger aanspreken als men uitleg wil over een object in het 7.500 m² grote museum.

dinsdag 12 juli 2022

Nieuwe digitale informatieborden bij haltes in Zuid-Holland

De digitale informatieborden (DRIS-displays) bij haltes in de provincie Zuid-Holland worden vanaf begin november 2022 tot en met maart 2023 vervangen.

De digitale informatieborden zijn verouderd. Het werk gebeurt buiten de spits, zodat reizigers er zo min mogelijk last van hebben. In opdracht van de provincie Zuid-Holland verzorgt Q-lite het hele proces van ontwerp tot aan installatie op straat.

Ruim 200 haltes waar nu nog geen digitaal informatiebord staat krijgen de komende maanden een nieuw digitaal informatiebord. Dit zijn haltes waar bijvoorbeeld veel reizigers gebruik van maken of haltes waar belangrijke voorzieningen in de buurt zijn. In totaal worden er ruim 850 nieuwe digitale informatieborden geplaatst. Samen met de digitale informatieborden langs de R-net haltes, welke blijven staan, komt het totaal op ruim 1.000 stuks.

Op dit moment staan er in de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee, Drechtsteden- Molenlanden-Gorinchem en in Zuid-Holland Noord ongeveer 1.300 digitale informatieborden. Bij een aantal bushaltes wordt het oude digitale informatiebord wel weggehaald, maar komt er geen nieuwe terug. Dit is bij haltes waar weinig mensen gebruik van maken. Reizigers vinden de dienstregeling dan in het bushokje of aan de haltepaal bij de bushalte. De dienstregeling staat ook op www.9292.nl.

maandag 11 juli 2022

GO Sharing stimuleert gedrag rond deelvervoer met vernieuwde app

GO Sharing heeft zijn app vernieuwd. De nieuwe GO Sharing app, die werd ontwikkeld in samenwerking met Label A, heeft een compleet nieuw uiterlijk gekregen. Daardoor werkt de nieuwe app een stuk intuïtiever.

Zo is er een duidelijker onderscheid tussen de verschillende deelvoertuigen die gehuurd kunnen worden: de GO Sharing elektrische scooters, e-bikes en elektrische auto’s. Bovendien gaat het zoeken naar een beschikbaar voertuig makkelijker en kan het dichtstbijzijnde voertuig met één klik worden gevonden.

Het huren van een voertuig en betalen van een rit gaat nu nog gemakkelijker. Reserveren kan in minder klikken en het wisselen tussen betaalmethodes gaat sneller. Bovendien is de rijbewijscontrole niet langer nodig wanneer alleen gebruik wordt gemaakt van de elektrische deelfietsen.

In de nieuwe app wordt het servicegebied, het gebied waar de rit met een deelvoertuig beëindigd mag worden, duidelijker weergegeven. Het is een van de aanpassingen die na uitvoerige analyse en dialoog met gebruikers en gemeenten tot stand is gekomen. Gebruikers moeten nog steeds een foto maken van het geparkeerde deelvoertuig om de huur te kunnen beëindigen, maar deze moet in de nieuwe app in een fotokader passen.

vrijdag 8 juli 2022

Snellere en veiligere spoorverbinding tussen Heerhugowaard, Alkmaar en Zaanstad

De Europese Unie heeft een bedrag van 3,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verbeteren van de spoorverbindingen tussen de regio Alkmaar en de regio Amsterdam. Het geld komt uit het Connecting Europe budget.

Met de subsidie wordt op lokaal niveau onderzoek mogelijk naar het vervangen van spoorkruisingen door viaducten en tunnels.

Om de snelheid en veiligheid op deze route, ook wel Zaancorridor genoemd, te verbeteren, hebben partijen voorgesteld bestaande kruisingen te vervangen door tunnels en/of viaducten. Het gaat om de volgende locaties:

Helderseweg in Alkmaar
stationsgebied Heerhugowaard
Guisweg in Zaanstad.

Het onderzoek is naar verwachting over ongeveer twee jaar afgerond. Dan kunnen de betrokken regio’s opnieuw een Europese subsidie aanvragen voor de uitvoer van de werkzaamheden.

donderdag 7 juli 2022

Inrijden op kenteken bij ruim 50 P+R locaties

Vanaf nu is het bij 53 P+R locaties mogelijk om in en uit te rijden met behulp van kentekenherkenning. Alle betaalde P+R locaties zijn, in samenwerking met Q-Park, inmiddels voorzien van een nieuw systeem dat dit mogelijk maakt. Met kentekenherkenning wil NS parkeren bij stations voor reizigers sneller en makkelijker maken.  

Bij binnenkomst wordt het kenteken van de auto gescand. Daarna kan een reiziger parkeren en direct door naar de trein. Betalen kan vervolgens tijdens het uitrijden en vanuit de auto. Het kenteken wordt gescand en het bedrag verschijnt op het display.

Door een OV-chipkaart of e-ticket aan te bieden, wordt automatisch reizigerskorting berekend. Vervolgens is het betalen met betaalpas, creditcard of NS-Business Card en de reiziger kan zijn weg vervolgen. Voor P+R abonnementhouders is het extra makkelijk, bij zowel het in- als uitrijden wordt het kenteken herkend en gaan de slagbomen direct open

woensdag 6 juli 2022

Sportwinkelketen lanceert mobiel fietsatelier in Vlaams-Brabant met pechverhelpingsdienst

Decathlon slaat de handen in elkaar met pechverhelpingsdienst Touring. De sportwinkelketen breidt met de samenwerking zijn mobiele fietsateliers uit naar de provincie Vlaams-Brabant.

Dat betekent dat consumenten na de provincies Antwerpen, Namen, Waals-Brabant en Henegouwen hun fiets voortaan ook in elke stad of gemeente in Vlaams-Brabant aan huis kunnen laten herstellen op afspraak.
 
Sinds eind maart 2022 herstelt Decathlon fietsen aan huis op afspraak in de provincies Antwerpen, Namen en Waals-Brabant. En die mobiele fietsenmakers slaan duidelijk aan bij de consument. Na amper twee maanden ontvangt de sportwinkelketen per week gemiddeld zeven oproepen over de drie provincies heen om een kapotte fiets te repareren. Ondertussen heeft Decathlon ook in Henegouwen een eigen mobiele hersteldienst gelanceerd en kunnen Limburgers hun fiets laten herstellen op de Corda Campus.  

dinsdag 5 juli 2022

Hermes blijft bussen en treinen rijden in regio Arnhem-Nijmegen

 

Hermes (Connexxion) blijft vanaf 11 december 2022 het bus- en treinvervoer verzorgen in de vervoersregio Arnhem-Nijmegen. Dit is het resultaat van de onderhandelingen over de noodconcessie voor twee jaar. De dienstregeling blijft hetzelfde als in 2022. De bestaande bussen en treinen worden ingezet. Hermes blijft bussen en treinen rijden in regio Arnhem-Nijmegen.

In de noodconcessie worden wel vernieuwingen doorgevoerd zoals de aanschaf van 10 trolleybussen die zonder bovenleiding kunnen rijden voor de Rijnlijn tussen Arnhem en Wageningen, betalen met je bankpas en afstemming met andere aanbieders van mobiliteitsdiensten.

De dienstregeling blijft hetzelfde als in 2022. Dit is een afschaalde dienstregeling omdat het aantal reizigers nog niet op het peil is van voor de corona-pandemie. De dienstregeling wordt opgeschaald als 80% van de reizigers is teruggekeerd in het OV.

In het programma van eisen staan nu ook eisen voor het invoeren van het nieuwe betalen OVpay tijdens de looptijd van de noodconcessie. Hiermee wordt het mogelijk om ritten met een bankpas, creditcard, mobiele telefoon of smartwatch te betalen.

maandag 4 juli 2022

Treinfans krijgen primeur van nieuwe snelle NS-Intercity

3500 treinfans maakten dit weekend voor het eerst kennis met de nieuwste Intercity van NS: de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG). Tijdens de uitverkochte publiekspresentatie langs het perron van Rotterdam Centraal zagen de reizigers hoe de 12-jarige treinfan Thomas Bij den Dijk samen met machinist Geert-Jan Buth het startschot gaven in aanwezigheid van Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur NS en Henri Poupart-Lafarge, CEO van treinfabrikant Alstom.

De Franse treinfabrikant Alstom ontwikkelt voor NS 99 van deze snelle Intercity’s, goed voor in totaal 33.000 zitplaatsen. Met een topsnelheid van 200 kilometer per uur verbindt de ICNG steden en regio’s sneller met elkaar, op de hogesnelheidslijn én conventioneel spoor.

Door extra aandrijving, trekt deze trein sneller op dan gebruikelijke treinen op de hogesnelheidslijn, wat goed van pas komt in het kleine Nederland met relatief veel stops. 20 van de 99 Intercity’s zijn ook geschikt voor het Belgische spoor. Zo kan de verbinding naar Brussel verder worden verbeterd, een lang gekoesterde wens van onze reizigers naar het zuiden.

De trein zal door het hele land steeds meer steden met elkaar verbinden. Dat gaat gefaseerd. De trein gaat eerst over de Hogesnelheidslijn rijden op de route Amsterdam – Rotterdam  - Breda. Daarna ook (deels over de Hogesnelheidslijn ) op de route Den Haag – Rotterdam – Eindhoven en ook over de hogesnelheidslijn van Amsterdam en Rotterdam naar Antwerpen en Brussel. Later rijdt de ICNG ook vanaf de hogesnelheidslijn uit de richting Rotterdam via Amsterdam Zuid door via Zwolle naar Leeuwarden en Groningen. De ICNG zal daarmee de komende 30 jaar een iconisch beeld zijn in het Nederlandse landschap.

NS en Alstom hebben de ambitie om de eerste reizigers voor het einde van dit jaar in een rijdende trein te laten stappen.

vrijdag 1 juli 2022

Nieuwe fase uitwerking plannen Lelylijn

 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe hebben vanuit het Deltaplan Noordelijk Nederland afspraken gemaakt over het MIRT-onderzoek naar de Lelylijn.

Deze nieuwe treinverbinding verbindt Lelystad en de steden Groningen en Leeuwarden waarmee de reistijd tussen de Randstad en Noord Nederland verkort wordt. Er wordt een gezamenlijke werkorganisatie opgericht die het onderzoek gaat coördineren. Het bestuurlijk overleg Deltaplan zal deze werkorganisatie aansturen. Ook bewoners, belanghebbenden en andere regionale overheden zullen bij het onderzoek worden betrokken.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat wordt uitgewerkt hoe de Lelylijn kan bijdragen aan een betere internationale treinverbinding met het noorden van Duitsland. Begin juni heeft Nederland bij de Europese Commissie en het inkomend Tsjechisch EU-Voorzitterschap daarom aangegeven dat Nederland wil dat de Lelylijn wordt opgenomen in het TEN-T netwerk (het Trans-Europese Transportnetwerk). Opname van de Lelylijn in dit netwerk is belangrijk omdat het project daarmee ook in aanmerking komt voor subsidies uit de Connecting Europe Facility, een Europees fonds dat subsidies verstrekt aan projecten die zorgen voor betere transportverbindingen tussen lidstaten.