Ads Top

Documentaires Spoorwegmuseum bij RTV Utrecht

RTV Utrecht zendt in mei twee documentaires uit die tot stand zijn gekomen in samenwerking met Het Spoorwegmuseum. Op 3 mei de DocU ‘Beladen Treinen’ over het lot van de Utrechtse Joden in de Tweede Wereldoorlog. Op 26 mei gevolgd door ‘Sporen naar het front’, een indrukwekkend document over het spoor in oorlogstijd. Het Spoorwegmuseum opende vorige maand de tentoonstelling ‘Sporen naar het front’ over de rol van de trein in oorlogstijd. Onlosmakelijk onderdeel hiervan zijn de Jodentransporten per trein naar de vernietigingskampen. Dit onderwerp wordt uitgelicht in de permanente expositie ‘Beladen treinen’. 

Vrijdag 3 mei - DocU: Beladen Treinen 
De Tweede Wereldoorlog heeft ook in Utrecht diepe sporen achtergelaten. Tussen 1942 en 1945 werden 1200 Utrechtse Joden per trein op transport gesteld naar kampen in Vught en Westerbork. Deze treinen vertrokken vanaf het Maliebaanstation, de plek waar het huidige Spoorwegmuseum is gevestigd. In de permanente expositie ‘Beladen Treinen’ gaat het museum in op deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van het spoor en de rol die de Nederlandse Spoorwegen hierin speelden. RTV Utrecht maakte de DocU ‘Beladen treinen’ over het lot van de Utrechtse Joden. Daarin ook het verhaal van de ruim zeventig Joodse kinderen en hun tien begeleiders die afgevoerd werden uit het Centraal IsraĂ«litisch Weeshuis aan de Utrechtse Nieuwegracht. Zeer vroeg in de ochtend, zodat niemand het merkte, werden zij naar het Maliebaanstation gebracht en op transport gesteld. Zij kwamen niet meer terug. RTV Utrecht maakte de DocU ‘Beladen treinen’ in samenwerking met Het Spoorwegmuseum. De uitzending is vrijdag 3 mei vanaf 07.10 uur op RTV Utrecht, daarna ieder uur opnieuw.

Zondag 26 mei – DocU: Sporen naar het front
Toen de spoorwegen zich in de 19e eeuw gingen ontwikkelen, had dat grote veranderingen tot gevolg. Het vervoer van mensen en goederen werd sneller en gemakkelijker en daarmee veranderde ook de oorlogsvoering drastisch. De tentoonstelling ‘Sporen naar het front’ in Het Spoorwegmuseum laat zien welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van oorlogsvoeren en hoe de verschillende treinen werden ingezet bij gewapende conflicten. De expositie omvat een groot aantal internationale bruiklenen, waaronder enkele oorlogslocomotieven, leger- en pantsertreinen en indrukwekkend spoorgeschut. Aan de hand van archiefbeelden en interviews met ooggetuigen en deskundigen geeft de documentaire ‘Sporen naar het front’ een kijk op de invloed die het spoor heeft gehad tijdens oorlogen in het verleden. De DocU ‘Sporen naar het front’ wordt op 26 mei vanaf 7.10 uur uitgezonden bij RTV Utrecht, daarna ieder uur opnieuw.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.