Ads Top

NS test slimme innovaties om vernieling met graffiti tegen te gaan

 

Camera’s die bij het zien van beweging een signaal afgeven. Sensoren die beweging, geluid van een spuitbus en het vrijkomen van drijfgassen waarnemen. Een drone die ingezet wordt om beelden te maken. En een nieuwe app voor medewerkers zodat gelijk na het zien van graffiti melding gedaan wordt. Het zijn nieuwe innovaties die NS op verschillende plekken test.

Aanleiding is een toename van vernieling van de treinen met graffiti. In 2020 is ruim 142.000 m2 graffiti aangebracht op de buitenkant van de treinen, dat is een toename van 65% sinds 2015. Deze vorm van vandalisme zorgt in de eerste plaats voor toenemende hinder voor reizigers: treinen moeten van het spoor voor schoonmaak en zijn daardoor niet inzetbaar. De vernielingen door graffiti kostte NS in 2020 meer dan 10 miljoen euro.

Samen met de politie werkt NS aan het verder uitbreiden van de aanpak tegen graffiti. In deze aanpak staat het verzamelen van zoveel mogelijk informatie en het vroegtijdig ontdekken centraal. De meeste graffiti wordt aangebracht daar waar treinen stil staan op de opstelterreinen. Om daar vroegtijdig te kunnen ontdekken dat er iemand op het terrein is en graffiti gespoten wordt, worden de camera’s en sensoren getest.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.