Ads Top

Spoor in Noord-Nederland krijgt binnen tien jaar modern beveiligingssysteem

Zo’n 270 kilometer spoor in Groningen en Fryslân krijgt vóór 2030 het moderne spoorbeveiligingssysteem ERTMS (European Rail Traffic Management System). Tijdens een werkbezoek aan Groningen ondertekende staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat samen met de provincies Groningen en Fryslân hiervoor de bestuursovereenkomst. De werkzaamheden hiervoor starten binnen vijf jaar.

Met ERTMS wordt het spoor veiliger en duurzamer. Het huidige treinbeveiligingssysteem ATB (Automatische Trein Beïnvloeding) is in het Noorden aan vervanging toe. Door nu niet meer te investeren in het oude systeem, maar eerder dan gepland over te stappen op ERTMS bespaart het Rijk 60 miljoen euro. Dit bedrag wordt nu geïnvesteerd in het ombouwen van de regionale treinen met het modernste beveiligingssysteem en in het opleiden van personeel om met ERTMS te kunnen werken.

Door de komst van dit nieuwe beveiligingssysteem ERTMS kan in de toekomst ATO (automatische treinoperatie, oftewel automatisch bestuurde treinen) worden ingevoerd. ATO is in Groningen en Fryslân in de afgelopen twee jaar al uitgebreid getest. Door ATO kunnen er meer treinen op een bepaald traject rijden, rijden treinen meer op tijd en is er meer comfort voor de reizigers.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.