Ads Top

Reizigersaantallen nog niet hersteld, blijvend ander reisgedrag

In de eerste helft van het jaar groeide het totaal aantal gereisde kilometers bij NS. Dit kwam 24 procent hoger uit vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Deze groei wordt voor een groot deel verklaard doordat in de eerste maanden van vorig jaar nog coronamaatregelen golden. Voor de maand juni van dit jaar groeide het aantal reizigerskilometers met 6 procent in vergelijking met juni 2022. De reizigersaantallen zijn nog altijd fors minder dan voor corona. Op een gemiddelde werkdag nemen 1,1 miljoen reizigers de trein. Voor corona was dit nog 1,3 miljoen reizigers.
 
Het reisgedrag van treinreizigers is blijvend veranderd. Doordeweeks reizen structureel minder forenzen met de trein. De dinsdagen en donderdagen zijn daarentegen - zeker in de spits - relatief druk. Veel forenzen kiezen er juist dan voor om naar werk te gaan. In de weekenden zijn de reizigersaantallen weer op het oude niveau. Weekendreizigers leggen doorgaans langere afstanden af dan forenzen, waardoor het totaal aantal gereisde kilometers sneller toeneemt dan het aantal reizigers.

De groei in reizigers is ook te merken aan de zitplaatskans: Het percentage reizigers dat in de spits kans had op een zitplaats was in de eerste helft van het jaar 95,7 procent. In de eerste helft van 2022 waren er door coronamaatregelen fors minder reizigers, waardoor de zitplaatskans toen nog bijzonder hoog was: 98,5 procent.

NS ziet een financieel herstel in de eerste helft van 2023, maar het herstel is nog onvoldoende voor een financieel gezond NS. De opbrengsten zijn in de eerste helft van dit jaar, exclusief overheidssteun, toegenomen tot € 1.853 miljoen (2022: € 1.324 miljoen).

Specifiek kijkend naar de activiteiten in Nederland stegen de vervoersopbrengsten tot 1.417 miljoen (2022: € 1.091 miljoen).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.