Ads Top

150 Jaar Zeeuwse Spoorlijn uitgebreid gevierd

'Gelijk eene bruid zich tooit om hare bruiloft te vieren, zoo tooit zich ook onze stad, om het feest der opening van hare Spoorweg- en havenwerken zoo luisterrijk mogelijk te maken.'

Zo omschreef de Vlissingsche Courant in 1873 de feestelijkheden rond de ingebruikname van de Zeeuwse Lijn. De spoorlijn bestaat op 8 september precies 150 jaar.

Sinds 1873 verbindt de lijn met haar elf stations Zeeuwse en Noord-Brabantse steden en dorpen met elkaar en de rest van Nederland. Op 8 en 9 september vieren NS en ProRail dat uitgebreid.

Op 8 september 1873 werd het laatste stukje spoor tussen Oost-Souburg en Vlissingen officieel in gebruik genomen door koning Willem III. Het was vier dagen feest, met een spetterend volksbal tot besluit. Twaalf jaar was er aan de lijn gewerkt. Een treinrit tussen Vlissingen en Roosendaal duurde in die dagen 2 uur en 22 minuten. Tegenwoordig kan het al in 47 minuten.

Op vrijdag 8 september rijdt vanuit Roosendaal de speciale ‘150 Jaar Zeeuwse Lijn Express’ met genodigden, waaronder 150 Zeeuwen en West-Brabanders, naar Vlissingen. NS zet daarvoor de Koploper in, de iconische trein die al ruim 40 jaar dienstdoet bij NS en begin deze eeuw vernieuwd zijn. In de trein horen de reizigers via het omroepsysteem een historische vertelling over de spoorlijn door Jan van der Male, schrijver van het boek ‘De Zeeuwse Lijn’. Na aankomst in Vlissingen speelt het NS Orkest op het station en wordt de taart aangesneden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.