Ads Top

NS en ProRail brengen natuur op stations in kaart

NS en ProRail brengen natuurwaarde op alle stations in Nederland kaart. Beide bedrijven willen graag groen en duurzaam ondernemen en bovendien is de verwachting dat reizigers groene stations hoger waarderen. Momenteel ontbreekt het echter aan informatie over wat er groeit en bloeit rondom stations. Daar moet verandering in komen. In alle stationsgebieden in Nederland is daarom een EcoCheck uitgevoerd.

NS heeft een EcoCheck ontwikkeld die de waarde van de aanwezige natuur in stationsgebieden meetbaar maakt. In april 2024 is de nulmeting gestart, de resultaten hiervan helpen om richting te geven aan verbetering en een gerichte aanpak. NS en ProRail willen op deze manier positief en effectief bijdragen aan biodiversiteit, klimaatadaptatie en reizigersbeleving.

De verwachting is dat reizigers en omwonenden een station omringd door stedelijk groen waarderen en dat het een positief effect heeft op gezondheid en welzijn. Daarbij draagt groen niet alleen bij aan meer biodiversiteit en een prettige stationsomgeving, maar helpt het ook bij klimaatadaptatie. Bijvoorbeeld door het versterken van de bodem of het opvangen van regenwater in periodes van droogte of hevige regenval.

De EcoCheck is een meetmethode die de waarde van de natuur op en rond de stations in kaart brengt. In april is de inventarisatie op alle stations gestart, de resultaten hiervan zijn nu allemaal verzameld. Nu worden conclusies getrokken en plannen gemaakt. Om de zoveel jaar wordt de meting herhaalt. Met de EcoCheck wordt het gemakkelijker om inzichtelijk te maken wat de huidige situatie is en te beoordelen en wat er moet worden verbeterd om een gewenst biodiversiteitsbeeld te bereiken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.