Ads Top

Meer ruimte voor fietsers en voetgangers bij station Hollands Spoor

In de tweede helft van 2014 start de herinrichting van het Stationsplein en het brede deel van de Stationsweg (tussen Stationsplein en Hoefkade) bij station Hollands Spoor. Door de aanpassingen komt er meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Ook komen er nieuwe, ruimere tramhaltes om voldoende plek te bieden aan het groeiend aantal reizigers. Eind 2015 moeten de werkzaamheden klaar zijn. Dit staat in het voorstel dat het college vandaag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Het Stationsplein wordt een overzichtelijk en veilig verkeersplein waar vooral langzaam verkeer en openbaar vervoer wordt afgewikkeld. Voor autoverkeer wordt eenrichtingsverkeer ingesteld, in de richting van het Rijswijkseplein. Hierdoor wordt het totale verkeersbeeld in het stationsgebied rustiger en komt er veel meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Ook ontstaat zo de ruimte om van het brede deel van de Stationsweg een aantrekkelijk plein te maken met groen en ruimte voor terrassen.

Voor fietsers worden op het Stationsplein en het brede deel van de Stationsweg fietspaden en fietsstroken aangelegd. Ook de bestaande smalle fietsstroken in de bocht bij het Rode Dorp worden breder. Het aantal fietsenstallingen bij het station wordt uitgebreid met 2500 plekken. De gemeente werkt samen met NS en ProRail aan een nieuwe stalling aan de Laakzijde van het station.
De huidige tramhaltes bieden te weinig plek voor het groeiend aantal reizigers. Daarom komen er aan weerszijden van de stationsingang twee brede, overkapte perrons. Niet alleen bieden deze meer ruimte, ook is er meer beschutting voor wachtende reizigers. De nieuwe perrons worden voorzien van displays met actuele reisinformatie.

Om het groeiend aantal reizigers in de jaren tot 2020 te kunnen vervoeren, gaan er nieuwe, ruimere trams rijden in Den Haag. Deze RandstadRail-achtige voertuigen bieden een gemakkelijke instap, meer comfort en meer zitplaatsen. Voor de nieuwe trams moeten de  tramrails bij Hollands Spoor worden aangepast.

De herinrichting van het Stationsplein en de Stationsweg zijn onderdeel van de transformatie van het gebied rond Hollands Spoor. In het gebied ontstaat steeds meer een mix van wonen, uitgaan en bedrijvigheid. Zo vordert de renovatie van het Rode Dorp gestaag en komen er studentenwoningen aan de Hoefkade. Op de begane grond van het belastingkantoor komt een Albert Heijn. Deze ontwikkelingen en meer staan in de voortgangsrapportage over het gebied die deze week naar de gemeenteraad is gestuurd.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.