Ads Top

Goede start voor nieuwe tramlijn 22 in Utrecht


Tram 22, de nieuwe lijn tussen Utrecht C.S. en Utrecht Science Park, maakte in december 2019 een positieve start. De stiptheid van deze tramlijn was in de eerste weken goed, waarbij zo’n 97 procent van de trams op tijd vertrok. Dit blijkt uit de Jaar- en Trendrapportage 2019 van de provincie Utrecht en aanvullend onderzoek onder reizigers.

Rituitval van trams op de lijn Utrecht/Nieuwegein/IJsselstein steeg vorig jaar sterk. Dit had te maken met een verbeterde registratie door de vervoerder van de rituitval en het toegenomen aantal storingen met de oude trams op deze lijn. Met de komst van de nieuwe trams en de vernieuwing van de trambaan verwacht de provincie dat minder storingen zullen optreden.

Het rapportcijfer voor de nieuwe tramlijn 22 tussen Utrecht C.S. en Utrecht Science Park komt uit op een 8,1, zo blijkt uit enquêtes die in het eerste kwartaal van dit jaar zijn gehouden onder reizigers.

Men is vooral aangenaam getroffen door het gemak bij het instappen (9,2), de netheid en het comfort van de trams (8,7) evenals de snelheid van de reis (8,3).

De ruimte in de trams en het gemak dat worden ervaren tijdens de rit klinkt duidelijk door in de positieve reacties. Een verbeterpunt dat vaak  wordt genoemd, is de informatie bij vertragingen.

Het onderzoek laat zien dat 68 procent van de reizigers tramlijn 22 gebruikt voor onderwijs en voor de rest (27 procent) voornamelijk voor werk. Uit het onderzoek blijkt ook dat 68 procent van de reizigers gebruik maakte van U-OV buslijn 12. De nieuwe reizigers komen vooral van andere OV-lijnen. Voor een beperkt deel gaat het ook om fietsers en automobilisten die zijn overgestapt op de tram. Dat het aandeel nieuwe reizigers vanuit de auto met 3 procent nog bescheiden is, was te verwachten omdat dit vraagt om een structurele verandering in het reisgedrag en omdat de nieuwe tramlijn in de beginfase nog niet actief wordt gepromoot richting nieuwe reizigers.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.