Ads Top

NS-treinkaartjes iets duurder in 2021

NS gaat niet de concurrentie met bus en tram aan door de tarieven op korte afstanden te verlagen.

Rover en de andere consumentenorganisaties in het Locov hadden geadviseerd hier een voorbeeld te nemen aan concurrent Arriva. Wel neemt NS het advies over om de korte afstanden niet extra duur te maken.

Per 1 januari worden 2e klas treinkaartjes gemiddeld 1,5 procent duurder. Dit is in lijn met de inflatie. Internationale tarieven worden met 1 procent verhoogd omdat deze zijn vastgesteld op een moment dat de inflatie nog lager werd ingeschat.

De tarieven voor de eerste klas stijgen met 2,9 procent harder dan de tweede klas. Een experiment waarin de afgelopen twee jaar de tarieven voor eerste klas juist werden verlaagd om zo de tweede klasse te ontlasten, heeft volgens NS onvoldoende opgeleverd.

Oorspronkelijk was NS van plan de prijs op korte afstanden sterker te verhogen dan op lange afstanden. Dit stuitte op bezwaar van Rover en de andere consumentenorganisaties omdat de meeste vervoervraag juist ligt op de afstanden tot circa 40 kilometer. NS heeft daarop besloten het plan te schrappen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.