Ads Top

Hoe lees je eigenlijk een perronbord?

Waar voorheen alleen de tijd en bestemming op de perronborden stonden, is tegenwoordig de informatie op de borden flink uitgebreid. Zo is bijvoorbeeld te zien in welke richting de trein vertrekt, wat voor trein het is en hoe lang de trein is. NS krijgt regelmatig vragen van reizigers die zich afvragen hoe zij de informatie moeten interpreteren.

Linksboven op het perronbord is de vertrektijd van de trein te zien. De vertrektijd wordt afgewisseld met het aantal minuten voordat de trein vertrekt.
Rechtsboven in de hoek staat wat voor soort trein het is en het logo van de vervoerder die de trein rijdt.
Onder de vertrektijd volgt de eindbestemming van de trein. Het kan voorkomen dat er twee plaatsnamen staan met daartussen een pijltje. De eerste plaatsnaam is een belangrijke tussenbestemming waar de trein stopt. De tweede plaatsnaam geeft de eindbestemming van de trein weer.
Onder de tussen- en eindbestemming staan alle stations weergegeven waar de trein stopt.
Aan de afbeelding van de trein is op te maken uit hoeveel delen en coupés de trein bestaat. Hierdoor kan de reiziger een inschatting maken van hoe lang de trein is.
De letterbordjes op te trein corresponderen met de bordjes op het perron. Zo is precies te zien waar de trein langs het perron komt te staan. Ongeveer 20 stations zijn van letterbordjes voorzien.
Als laatste staat links of rechts van de trein een pijltje. Dit laat zien in welke richting de trein vertrekt. Dit pijltje is als volgt te interpreteren: in het voorbeeld zie je een pijltje naar links. Als je recht voor de trein staat, betekent dit dat de trein de linkerkant op gaat. Dit kan handig zijn voor het geval je liever niet achteruit rijdt of als je graag voor- of juist achterin wil instappen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.