Ads Top

Regio’s pleiten in Den Haag voor versterken openbaar vervoer

Zonder goed openbaar vervoer (OV), valt er weinig meer te reizen. Investeer daarom in het OV en daarmee in de bereikbaarheid van de regio’s. Dat is de boodschap die provincie Gelderland en 6 Gelderse regio’s vanmiddag richtten aan kabinet en Tweede Kamer.

Een Gelderse delegatie overhandigde  een speciale OV-chipkaart en riep het Rijk op om samen met provincie, regio’s en gemeenten te investeren in het OV. De Gelderse gedeputeerde en wethouders spraken in Den Haag met staatssecretaris OV Vivian Heijnen en een aantal kamerleden over de grote druk waaronder het OV in Gelderland staat.

Het OV in Gelderland staat onder grote druk. Provincie en regio’s hebben de afgelopen jaren al fors moeten snijden. Als er niets gebeurt, wacht een tekort van 27 miljoen euro in 2027. Dit wordt vooral veroorzaakt door gestegen brandstofprijzen en personeelskosten waarvoor de provincie amper wordt gecompenseerd door het Rijk.

Geen investering betekent dat nog meer buslijnen in steden, dorpen en landelijk gebied worden geschrapt met grote gevolgen voor (kwetsbare) inwoners, scholieren, studenten, forensen en recreanten. Het zet de leefbaarheid van steden, dorpen en landelijk gebied steeds verder onder druk, terwijl het aantal inwoners en ondernemers blijft toenemen; de komende jaren bouwen we 104.000 nieuwe woningen. Als de bereikbaarheid van de regio’s afneemt, heeft dat ook directe gevolgen voor de economische ontwikkeling en dus voor de brede welvaart van Gelderland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.