Ads Top

OV branche presenteert samenwerkingsinitiatief

Een samenwerkingsinitiatief van bijna alle OV partijen moet de weg effenen voor een landelijk betere afstemming in de openbaar vervoerbranche. Deze en meer afspraken daartoe zijn vastgelegd in het initiatiefstuk ‘Samen op reis: OpStap naar een beter OV’,  dat donderdag wordt gepresenteerd op het Nationaal Congres Openbaar Vervoer. Siebe Riedstra, secretaris-generaal bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, aanvaardt het eerste exemplaar namens staatssecretaris Mansveld. Eerste proefproject van de OV-bedrijven staat gepland in 2014.  Dan gaan verschillende partijen in Noord-Nederland hun afzonderlijke OV aanbod beter op elkaar afstemmen in een integraal netwerk.
Met dit initiatief wil de sector het openbaar vervoer naar een hoger plan tillen. De initiatiefgroep bestaande uit vervoersbedrijven, overheden en consumentenorganisaties wil dat het OV meer dan nu een vanzelfsprekende schakel wordt voor reizigers bij hun keuze, hoe van A naar B te gaan. Door middel van het initiatiefstuk moeten niet alleen creatieve ideeën op tafel komen, maar ook initiatieven worden ondersteund en gestimuleerd. Deze samenwerking kwam tot stand onder leiding van reizigersvereniging Rover en duurzaamheidsorganisatie Urgenda.
Een voorbeeld van zo’n initiatief is het proefproject in Noord-Nederland. In de provincies Groningen, Drenthe en Friesland gaan vervoerders NS, Arriva, en Qbuzz het OV-aanbod op elkaar afstemmen. Zij gaan zorgen voor een betere aansluiting tussen regionaal busvervoer en het spoorvervoer. Deze vervoerders zullen hiervoor samen met de concessieverleners (de provincies) een ontwerp maken, inclusief afspraken over tarieven en communicatie, waaronder reisinformatie. In de dienstregeling van 2014 zullen de verbeteringen hun beslag krijgen. Naast deze pilot zijn er nog meer proefprojecten die alle tot doel hebben om de reiziger sneller en beter van deur tot deur te brengen. Inmiddels zijn er vijftien initiatieven omarmd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verbeteren van het voor- en natransport voor de OV-reiziger, het realiseren van een beter gezamenlijk tariefaanbod en het verbeteren van overstappunten.
De initiatiegroep ziet groeipotentieel voor het OV. Om dat te oogsten is samenwerking nodig in de keten. Door de diverse inspanningen zet de groep in op het verleiden van meer reizigers richting het OV door een hoogwaardig en betaalbaar product aan te bieden. De initiatiefgroep spoort partijen aan om zich aan te sluiten bij dit initiatief en vooral mee te denken en bij te dragen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.