Ads Top

Eisen nieuw OV-contract Zuidoost-Brabant

De provincie Noord Brabant bereidt een nieuw contract voor om het Openbaar Vervoer (OV) in Zuidoost-Brabant begin 2016 opnieuw aan een busvervoerder te gunnen. De provincie wil met een nieuw OV-contract ‘het beste OV voor de reiziger, nu en in de toekomst dat betrouwbaar, solide en schoon is’. 

Het huidige contract voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant met vervoerder Hermes loopt af in december 2016. Daarom is het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) in 2013 gestart met de voorbereiding van de aanbesteding van een nieuwe concessie. Per 1 januari 2015 zijn de wettelijke vervoerstaken van het SRE overgegaan naar de provincie Noord-Brabant. Sindsdien heeft de provincie de voorbereidingen voor het nieuwe OV-contract voor Zuidoost-Brabant overgenomen. Het nieuwe OV-contract, ook concessie genoemd, gaat 11 december 2016 van start.

Uitgangspunt voor het nieuwe OV-contract is dat voor de periode van 10 jaar een OV-netwerk wordt aangeboden dat gebaseerd is op de daadwerkelijke vraag van reizigers naar vervoer, met comfortabel materiaal dat zoveel mogelijk zero-emissie is. Gedeputeerde Van Heugten: “We zoeken een ambitieuze en innovatieve vervoerder die de komende 10 jaar zorgt voor aantrekkelijk en efficiënt vervoer van onze reizigers. In het Programma van Eisen staan onze uitgangspunten en wensen voor dat contract.” De basis voor het OV in de regio blijft op orde met een goed doordacht kernnetwerk dat in nauw overleg met de gemeenten tot stand is gekomen. HOV-lijnen en doorstroomassen vormen de ruggengraat van het OV-netwerk. Reguliere buslijnen sluiten zo veel mogelijk aan op de HOV-lijnen. En de bestaande buurtbussen zijn opgenomen in het kernnetwerk als succesvolle vervoersoplossing voor lijnen met beperkte vervoervraag.

“Daarnaast stimuleren we vervoerder met dit concept-Programma van Eisen om nog betere producten te leveren voor de reiziger. Vervoerders krijgen bijvoorbeeld ruimte om al snel innovatieve technieken als emissievrij vervoer in te zetten met als ambitie dat in 2025 al het vervoer zonder schadelijke uitstoot rijdt. Ook dagen we de vervoerders uit om zelf actie ondernemen om meer reizigers te trekken. Dat kan bijvoorbeeld met hele actuele, innovatieve en betrouwbare reisinformatie en klantvriendelijke service aan te bieden, zodat dit het OV eenvoudiger in gebruik maakt voor de reiziger. En we verwachten van de vervoerders dat deze rekening houden met de internationale oriëntatie in het gebied,“ aldus Van Heugten.

De komende weken kunnen potentiële vervoerders, gemeenten, reizigersorganisaties en andere belanghebbenden op het concept-Programma van Eisen reageren. De inspraakperiode duurt tot en met 18 mei 2015. Meer informatie over het concept-Programma van Eisen is te vinden op www.Brabant.nl/OVZuidoost.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.