Ads Top

Elektrische bussen op transferiumlijnen 's-Hertogenbosch

Op transferiumhalte Pettelaarpark in 's-Hertogenbosch is het startschot gegeven voor het gefaseerd inzetten van minimaal 10 elektrische bussen in de dienstregeling. Momenteel rijden er vier elektrische bussen, waarvan één IPT bus (geladen door middel van inductie) en drie pantograafbussen (geladen door middel van een pantograaf). Al jaren werken de provincie Noord-Brabant, gemeente 's-Hertogenbosch en Arriva samen met het testen van elektrisch vervoer en is er veel ervaring opgedaan. Zo rijden er naast deze bussen in de binnenstad kleine elektrische bussen. De ervaringen worden gebruikt om uiteindelijk in 2018 minimaal 10 elektrische bussen in de dienstregeling van 's-Hertogenbosch te laten rijden.

Op deze buslijn rijden drie pantograafbussen. De accu wordt bij de transferiumhalte De Vliert opgeladen met een pantograaf, net als bij de tram of trein. Dit gebeurt tijdens het in- en uitstappen van de reizigers. Zo kan de bus de hele dag blijven rijden. 's Nachts laadt de batterij op in de vestiging van Arriva, zodat de bus elke ochtend volledig opgeladen vertrekt.

Op lijn 80 rijdt de IPT bus. De bus wordt draadloos geladen met behulp van inductie. Dit is hetzelfde principe dat wordt toegepast bij het laden van een elektrische tandenborstel. Bij transferiumhalte Pettelaarpark zitten laadplaten in de weg, waar de bus boven moet staan om op te laden. ’s Nachts laadt de batterij op in de vestiging van Arriva, zodat de bus elke ochtend volledig opgeladen vertrekt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.