Ads Top

Volop leven langs het spoor

ProRail streeft naar meer biodiversiteit in de spoorberm. Zo ook bij Assen, waar een bloemrijk mengsel gezaaid werd met uitsluitend inheemse planten.

Onlangs zaaide Strukton bij station Assen een deel van de berm in met een mengsel van verschillende bloemenzaden. De soorten passen bij elkaar en de variatie is zo groot dat er een mooie en stabiele vegetatie zal ontstaan. Zo dragen we bij aan meer natuur in de stad en het is goed voor bijen en andere insecten.

Inzaaien is nuttig voor situaties waar een nieuwe vegetatie moet komen. Hierbij is het belangrijk dat de vegetatie past bij de lokale situatie en in de omgeving thuis hoort. Verschillende bodemsoorten betekenen andere plantensoorten, wat dan weer verschillende insecten en andere dieren aantrekt. Ook voor de bestaande bermen wil ProRail door beter beheer de natuurwaarde verhogen.

Er is veel leven in onze spoorbermen. Zo werd er onlangs een gladde slang gespot langs het spoor tussen Barneveld en Apeldoorn, leven er kiezelsprinkhanen en openden we in Zuidhorn een groot insectenhotel. Om versnippering van natuur tegen te gaan bouwen we ecoducten zoals bij Kootwijkerzand en Duinpoort, zodat amfibieën, reptielen, insecten, herten en zwijnen veilig het spoor kunnen oversteken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.