Ads Top

Nieuwe Cuyperstrap Amsterdam Centraal verbindt stationshal met metro

Na anderhalf jaar van werkzaamheden is maandag de Cuyperstrap op station Amsterdam Centraal in gebruik genomen. Wethouder Sharon Dijksma van Verkeer, Vervoer, Water en Luchtkwaliteit opende samen met Vervoerregio Amsterdam, NS, ProRail en GVB de (rol)trap in de monumentale centrale hal van het station voor het publiek.

Daarmee is er nu ook een binnendoor verbinding van het station naar het ondergelegen metrostation.

In 1955 werd nagenoeg op dezelfde plek in de monumentale stationshal ook een trap gebouwd die via een tunnel onder de weg door naar het voorplein leidde. Toen de entree van het station in 1980 werd verbouwd, is deze weggehaald.

Om tijdens de bouw de overlast voor reizigers tot een minimum te beperken, is er een doos om het werkterrein heen gebouwd en door NS voorzien van een lichtkunstwerk dat meekleurde tijdens evenementen. Het vormde tevens het welkomstbaken van het Amsterdam Light Festival afgelopen winter.

De Cuyperstrap maakt onderdeel uit van het project De Entree. Dat voorziet in de vernieuwing van het gehele gebied aan de centrumzijde van Station Amsterdam Centraal. Het stationsgebouw zelf blijft ook in ontwikkeling. Zo gaat ProRail binnenkort de monumentale centrale hal, waar de Cuyperstrap op uit komt, vernieuwen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.