Ads Top

De historische Verzetstram gaat rijden in Amsterdam

Vanaf 15 mei gaat op zondagen de Verzetstram rijden. Deze historische tram rijdt door Amsterdam Centrum en Amsterdam Oost langs plaatsen die verbonden zijn met de Tweede Wereldoorlog. De Verzetstram is een initiatief van het Verzetsmuseum.

De tram rijdt vanaf het Verzetsmuseum onder meer langs de Hollandsche Schouwburg, waar Joden bijeen werden gebracht voor transport naar de kampen, langs het Tropeninstituut, waar de Duitse politie was gevestigd, het Muiderpoortstation, waar de deportatietreinen vertrokken, het Weteringplantsoen, waar een fusillade plaatsvond, en het Jonas Daniël Meijerplein, waar begin 1941 meer dan 400 Joodse mannen bijeen werden gedreven en afgevoerd, wat aanleiding was voor de Februaristaking. Ook komt de tram langs Artis, waar onderduikers zaten, het voormalige bevolkingsregister, dat door het verzet werd opgeblazen, en de Dam, waar op 7 mei 1945 vele doden vielen bij een schietpartij.

De Verzetstram is een gezamenlijk plan van Liesbeth van der Horst, directeur van het Verzetsmuseum, en Frank Hemminga, onder andere initiatiefnemer van de naamgeving van de Henriëtte Pimentelbrug tegenover het Tropeninstituut.

De tram is eigendom van de stichting Electrische Museumtram Amsterdam (EMA). De historische trams zijn gerestaureerd met de oude technieken en met authentieke elementen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.