Ads Top

Smeerpotten voor Ede tegen geluidshinder bij spoorbochten

Het spoor in Ede maakt een slinger door de stad. Door die lange bochten in het spoor ontstaat op sommige plekken een piepend en snerpend geluid. Dat heet booggeluid. Om het booggeluid te verhelpen, installeert ProRail een smeerinstallatie.

Met smeerpotten langs het spoor brengen we een biologisch afbreekbaar smeermiddel aan op het spoor. Daarmee verminderen we de wrijving tussen de treinwielen en het spoor, de oorzaak van het piepende geluid. De smeerpotten, of stationaire spoorstaafconditioneringssystemen zoals het officieel heet, worden vooral in bochten en bij wissels geplaatst. Wanneer een trein langs een smeerpot rijdt, smeert de trein het smeermiddel uit over het spoor. De toepassing van smeermiddel heeft geen invloed op de rest van het geluid dat een trein maakt.

Booggeluid kan optreden als een trein door een krappe bocht rijdt. Het draaistel van een trein draait niet mee in een bocht. Daardoor slippen de wielen aan de ene kant van de trein over het spoor. De wielen aan de andere kant kunnen dan tegen de spoorstaaf schuren. Afhankelijk van het type trein, de snelheid en de grootte van de bocht kan dit een piepend geluid veroorzaken. Dat geluid noemen we booggeluid. Om het geluid te verminderen, installeren we een smeerinstallatie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.