Ads Top

Geen begrip voor afschaffen papieren keuzedag NS

Rover ziet niets in het plan van NS vanaf deze maand de papieren “keuzedagen” af te schaffen en voortaan enkel als OV-chipkaartproduct aan te bieden. Keuzedagen zijn beschikbaar voor reizigers ouder dan 60 jaar en juist deze doelgroep omvat nog veel mensen die moeite hebben met de OV-chipkaart. Rover wil daarom dat reizigers de keuze krijgen tussen verchipte keuzedagen en papieren keuzedagen, eventueel op een wegwerpchipkaart.
Reizigers van 60+ kunnen bij hun voordeelurenabonnement van NS een aantal dagen vrij reizen aanschaffen. Vanaf deze maand moeten deze keuzedagen worden geladen op een OV-chipkaart via een kaartautomaat. De gebruiker van de keuzedag moet er daarna ook aan gaan denken per vervoerder in- en uit te checken en niet in te checken voor 08:55 uur. Voor sommige ouderen kan dit alles knap ingewikkeld zijn, verwacht Rover. Een groot deel van de keuzedagreizigers maakt buiten de keuzedagen weinig gebruik van het openbaar vervoer en heeft dus maar beperkte ervaring met de OV-chipkaart.
Rover vindt het onbegrijpelijk dat er geen wegwerpchipkaarten of kaartjes met streepjescode kunnen worden verstrekt aan deze reizigers. NS is momenteel toch een papieren chipkaart aan het ontwikkelen voor de incidentele reiziger, waarom hiermee niet meteen de drempel wegnemen voor de oudere keuzedagreiziger?
Op advies van de consumentenorganisaties heeft NS het proces van het laden van keuzedagen op de OV-chipkaart wel verbeterd. Zo zijn de schermen op de automaat vereenvoudigd en het aantal stappen verkleind. Ook is er een speciale folder gemaakt, met daarin een uitgebreide uitleg en de mogelijkheid om met een speciaal kaartje naar een station te reizen waar men hulp kan vragen bij het opladen van een keuzedag. Het aantal stations waar dit kan is echter zeer beperkt en Rover denkt dat dit voor veel ouderen niet afdoende is.
NS heeft Rover in een gesprek laten weten wel verder na te willen denken over het aanbieden van keuzedagen in de vorm van wegwerp­chipkaarten aan gebruikers die moeite hebben met het laden van keuzedagen op de OV-chipkaart. Rover wil hierover snel in gesprek, aangezien de verchipte keuzedagen al per direct worden ingevoerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.