Ads Top

Rover niet positief over afschaffen 'via'-treinkaartje

Rover is niet positief over het besluit van NS om de via-treinkaartjes af te schaffen. De reizigersvereniging vindt dat NS te vaag is over nut en noodzaak van het op dit moment afschaffen van de kaartsoort. Eerder lieten de consumentenorganisaties in het Locov in een advies aan NS weten niet overtuigd te zijn dat het afschaffen van de via-optie nodig is.
Het “via”-treinkaartje wordt door reizigers gebruikt wanneer zij bijvoorbeeld de reis met een bepaalde vervoerder willen afleggen (het traject Arnhem – Sittard bv kan via Eindhoven met NS worden afgelegd of via Venlo met Veolia), bijvoorbeeld omdat een kortere route goedkoper uitvalt. Daarnaast kan het via-kaartje worden gebruikt door reizigers die een station willen aandoen die buiten hun reisweg ligt. Tot slot kunnen reizigers met een trajectabonnement dit abonnement nog met een via-optie aanschaffen. Deze optie maakt het abonnement goedkoper dan het los aanschaffen van de trajecten langs het “via”-station.
NS vangt een deel van het per 17 juli af te schaffen via-kaartje op door op een aantal trajecten ( Dordrecht-Geldermalsen, Tiel-Elst en Zutphen-Hengelo) waar meerdere vervoerders reizen, automatisch het goedkoopste tarief te rekenen. Voor de reizigers op deze trajecten is dit een prima oplossing. Reizigers op andere trajecten, mensen die buiten hun reisroute een station willen aandoen en trajectabonnementhouders, hebben er echter met name ongemak van om niet langer één via-kaartje te kunnen kopen. Voor trajectabonnementhouders vreest Rover bovendien hogere kosten.
NS laat weten dat het afschaffen van de via-optie nodig is om dit najaar nieuwe producten te kunnen introduceren. Rover betreurt het dat er nog geen duidelijkheid is over de inhoud van deze “nieuwe producten”. Rover had hierover graag eerst met NS in gesprek gewild en heeft er weinig begrip voor dat het afschaffen van het via-kaartje nu versneld wordt doorgevoerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.