Ads Top

Elektrische bus rijdt tussen Groningen Airport Eelde en Stad

In Groningen en Drenthe gaan dit jaar waterstofbussen en elektrische bussen van Qbuzz rijden. De eerste exemplaren werden vrijdag 10 februari onthuld in Groningen door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66).

Beide typen bussen stoten geen CO2 uit en passen daarmee in het beleid van de provincies Groningen en Drenthe, die steeds schonere bussen willen laten rijden.

Twee elektrische bussen gaan als Airportlink rijden tussen het centrum van Groningen en Groningen Airport Eelde. De bussen worden ook ingezet als stadsbus in Groningen, ter versterking van bestaande lijnen. De waterstofbussen worden de komende maanden getest. Twee van dit soort bussen gaan in december rijden, wanneer de nieuwe dienstregeling ingaat, op streeklijnen in Groningen en Drenthe.

Waterstofbussen kunnen dezelfde afstand afleggen als dieselbussen. Ook het tanken van waterstof gaat net zo snel als het tanken van diesel of benzine. Hiervoor moeten nog wel speciale tankstations aangelegd worden. Voorlopig wordt er getankt bij EnTranCe op het Zernike Science Park.

De ontwikkeling van openbaar vervoer op basis van groene waterstof is onderdeel van het plan van de Noordelijke Innovation Board, voor de ontwikkeling van een groene 'waterstofeconomie' in Noord-Nederland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.