Ads Top

ProRail: Aantal gevallen van koperdiefstal historisch laag

Koperdiefstal op het spoor komt al jarenlang steeds minder voor. Toch blijft het tegengaan van koperdiefstal een van de topprioriteiten van ProRail. De overlast voor reizigers is namelijk erg groot. Ook de kosten voor ProRail en de risico’s voor de dieven zijn hoog. Deze week reden er tot ongeveer half 10 minder intercity’s tussen Eindhoven en Amsterdam als gevolg van de koperdiefstal.

Maar tegenwoordig komt dit een stuk minder vaak voor, in 2021 was er sprake van 32 koperdiefstallen per jaar. Het hoogtepunt van de koperdiefstal op het spoor werd in 2012 bereikt. Dat jaar werd er ruim 500 keer geprobeerd koper te stelen. Tien jaar later, in 2022, is dat aantal teruggebracht naar 12.

Dat komt onder andere door een speciaal programma dat ProRail lanceerde in 2022: een landelijke aanpak koperdiefstal.

Al eerder sloegen ProRail, het ministerie van Justitie & Veiligheid, de metaalbranche en het Openbaar Ministerie de handen in een met actie ‘Koperslag’. Zo is het voor schroothandels verplicht geworden naar een identiteitskaart te vragen als iemand koper aanbiedt. De Metaal Recycling Federatie verspreidt berichten onder schroothandelaren wanneer bijvoorbeeld koperen kunstwerken of urnen van begraafplaatsen zijn gestolen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.