Ads Top

Kilometers vreten bij spoorvernieuwing Friesland en Groningen

Het spoor in Friesland en in Groningen staat voor ProRail komende week in het teken van vernieuwen van vele kilometers spoor, wissels, overwegen en een compleet spoorviaduct. Tussen Steenwijk en Heerenveen worden met een robottrein in een keer 17.000 dwarsliggers vernieuwd. En tussen Groningen en Nieuweschans wordt juist op vijf plekken tegelijk gewerkt.
Het is ook de week van de afronding. Want zowel tussen Groningen en Nieuweschans/Leer en Veendam als tussen Steenwijk en Heerenveen is afgelopen jaar vaker langdurig gewerkt. Het spoor is op verschillende plekken na deze herfstvakantie dan weer in topconditie gebracht.
Voor reizigers betekent het werk komende week wel hinder want er rijden geen treinen. Tussen Steenwijk en Heerenveen in totaal negen dagen en tussen Groningen en Nieuweschans/Leer vijf dagen. Samen met vervoerders is gekozen voor komende herfstvakantie omdat er dan minder reizigers zijn. Zie voor meer informatie NS.nl en Arriva.nl.
Tussen Steenwijk en Heerenveen wordt vanaf zaterdag vanuit Heerenveen richting Wolvega met de robottrein gewerkt. Die vernieuwd per dag circa 2 kilometer spoor. Het laatste weekend van de vakantie ligt de nadruk op het werk vlakbij station Heerenveen waar een wissel wordt vernieuwd. Om zoveel mogelijk werk in een keer te doen en de hinder voor reizigers te beperken wordt in deze periode ook aan het perron gewerkt bij station Wolvega.
Op het spoor van Groningen naar Nieuweschans/Leer en Veendam wordt op een vijftal plekken gewerkt. Het gaat om circa 1000 meter nieuw spoor bij Zuidbroek, 200 meter nieuw spoor bij Waterhuizen en aldaar ook nog vernieuwing van vijf wissels. Een deel van het schouwpad wordt vernieuwd nabij station Hoogezand-Sappemeer en de overweg Kalkwijk krijgt er nieuwe beplating voor het wegverkeer.
Meest opvallende klus is het vernieuwen van het spoorviaduct over de N33. Er komt een breder viaduct omdat Rijkswaterstaat en de provincie er de autoweg verbreden. Woensdag zal het oude viaduct verwijderd worden en vrijdag het nieuwe erin worden gezet. Het weekeinde is dan nodig voor afwerking.
ProRail zorgt voor 7000 kilometer spoor en beheert 397 stations. Over het spoor worden dagelijks circa 1 miljoen treinreizen gemaakt en rijden er ruim 350 goederentreinen met een gezamenlijke vracht van 115.000 ton goederen. Daarmee is het Nederlandse spoorwegnet een van de drukste van Europa. Er zijn 13 verkeersleidingsposten die het treinverkeer in Nederland aansturen. Bij ProRail werken 4000 mensen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.