Ads Top

Onderzoek naar buscomfort rotondes Vathorst

Er komt een onderzoek naar het comfort en de veiligheid van buspassagiers op de rotondes in Vat­horst. Het ROCOV Utrecht, waarin de afdeling Amersfoort van Rover deel­neemt, laat dit door een onafhankelijk bureau uitvoeren.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Vathorst ‘hoogwaardig openbaar vervoer’ (HOV) zou krij­gen, waarbij zelfs woorden als kabelbaan of een tramlijn zijn genoemd. Dit HOV zou in Vat­horst dwars door de rotondes rijden. Uiteindelijk is gekozen voor een gewone bus, die door diverse maatregelen, zoals vrije busbanen en voorrang bij verkeerslichten, wel snel kan op­schie­ten. In Vathorst is er echter voor gekozen, dat de bussen bij de rotondes gewoon met het verkeer meerijden. Daarvoor wordt de busbaan kort verlaten en moet deze even la­ter weer worden opgereden. Belangrijkste reden voor deze keuze is de verkeersveiligheid.
Inzittenden van de bus krijgen te maken met veel zijwaartse krachten die het reiscomfort na­de­lig beĂ¯nvloeden. Het ROCOV wil weten hoe groot dit probleem is en of het nodig is het bus­ver­keer op de rotondes toch anders af te wikkelen. Daarvan zijn zowel in binnen- als bui­ten­land voorbeelden aan te wijzen. Daarnaast wordt onderzocht of de veiligheid van inzitten­den van rolstoelen (of kinderwagens) door de onrustige bewegingen wordt beĂ¯nvloed. Ook buschauffeurs klagen over de rotondes, die zij vele keren per dag moeten passeren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.