Ads Top

Inspirerende ontwerpen voor stationslocaties langs de zaanlijn

Tien professionele ontwerpteams en vijf studententeams van de TU Delft werkten het afgelopen half jaar aan oplossingsgerichte toekomstbeelden en scenario’s voor vijf stationslocaties langs de zaanlijn: het spoortraject Amsterdam-Heerhugowaard. Op 18 juni presenteren zij hun ontwerpen op het gemeentehuis van Zaanstad.

De ontwerpstudie ‘Designing Transit Oriented Development: Kansen voor de Zaancorridor’ is georganiseerd door BNA Onderzoek. De provincie Noord-Holland maakt de studie medemogelijk. Transit Oriented Development’ is een actuele strategie uit de ruimtelijke ordening met betrekking tot de combinatie van vervoer en ruimtelijke ontwikkeling. De Zaancorridor is een regio waar deze benadering veel potentie heeft.

Tijdens de bijeenkomst presenteren de interdisciplinaire teams hun ontwerpen voor actuele vraagstukken rondom de vijf geselecteerde ov-knooppunten: Heerhugowaard, Castricum, Krommenie-Assendelft, Koog-Zaandijk en Zaandam-Kogerveld. De ontwerpteams hebben tijdens een aantal informatie-ateliers met de gemeenten en de NS gesproken over de opgaven voor de stationslocaties. De oplossingen die ze in hun presentatie zullen niet alleen verfrissende oplossingen bieden over de integratie van ruimtelijke ontwikkeling en vervoer, maar ook over verdienmodellen en de toekomst van de Zaanlijn op de lange termijn. De ideeën worden gebundeld in een publicatie.

Naast de deelnemers en opdrachtgevers van deze studie zijn vertegenwoordigers van overheden, vervoersbedrijven en onderzoeksinstellingen uitgenodigd om tijdens de slotpresentatie met elkaar te bespreken wat Transit Oriented Development en het ontwerp daarvan kan betekenen voor de toekomst van de Nederlandse vervoersystemen en de ruimtelijke ontwikkeling.

De partijen die in het kader van dit project samen met de teams de handen ineen hebben geslagen zijn: BNA Onderzoek (BNA is de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus), TU Delft, Provincie Noord-Holland, Vereniging Deltametropool, NS, de gemeentes Zaanstad, Castricum, Heerhugowaard en Stadsregio Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.