Ads Top

Tunnel Spoor Hurdegaryp stap dichterbij

De bouw van een spooronderdoorgang in Hurdegaryp (Friesland) komt steeds meer in zicht. Het college van Gedeputeerde Staten besluit garant te staan voor ongeveer de helft van de financiering. De verwachting is dat het Rijk het overige deel bijdraagt.

De onderdoorgang wordt aangelegd voor het project Extra Sneltrein Groningen – Leeuwarden. Dit wordt gedaan om aan de eisen voor overwegveiligheid te voldoen die het Rijk stelt als er extra treinen gaan rijden. Het is de bedoeling dat er vanaf de dienstregeling 2018 een extra sneltrein per uur in beide richtingen rijdt. Door de tunnel verandert ook de aansluiting van het dorp op de geplande rondweg Hurdegaryp. Dit is een project dat onderdeel uitmaakt van De Centrale As. De tunnel zorgt voor meer verkeersveiligheid. Maar ook voor een betere bereikbaarheid voor de inwoners van Hurdegaryp.

Het plan voor de tunnel bestaat op dit moment uit een schetsontwerp. Dit werkt de provincie in overleg met de gemeente Tytsjerksteradiel verder uit. Gedeputeerde Johannes Kramer: “Dêrneist wurdt it plan ôfstimd mei de bewenners fan dit doarp. Ek belûke we de plannen fan de Sintrale As yn de sketsen. Der bestiet dus in mooglikheid dat de sketsen noch op ûndielen wizigje”. Op dinsdag 1 juli organiseert de provincie samen met de gemeente een informatieavond voor alle inwoners van Hurdegaryp. Dit is een belangrijk moment om ‘het gevoel’ bij de schetsen te inventariseren.


Het college van Gedeputeerde Staten stelt voor om een tunnel aan te leggen die de kruising Rijksstraatweg – Stationsweg/Westeromwei verbindt met de Rondweg Hurdegaryp. Die is aan de noordkant van het spoor gepland. De onderdoorgang is bedoeld voor zowel autoverkeer als fiets- en voetgangers. De tunnel vervangt de overwegen Rijksstraatweg en Slachtedijk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.