Ads Top

NS: Tegenvallende reizigersaantallen door COVID

 NS had financieel een dramatisch halfjaar. Zonder overheidssteun en een eenmalige meevaller in het Verenigd Koninkrijk, komt NS in de eerste helft van 2021 uit op een negatief onderliggend resultaat van 601 miljoen euro (2020: € 1.078 miljoen negatief).

In mei vorig jaar maakte NS bekend tot en met 2024 in Nederland naar verwachting 4,7 miljard aan inkomsten mis te lopen. Op dit moment staat de teller al op 2,4 miljard minder inkomsten.

In Nederland zijn de reizigersaantallen in de eerste helft van dit jaar nog lager uitgevallen dan de neerwaarts bijgestelde prognoses van vorig jaar. Waar NS nagenoeg een volledige dienstregeling reed, waren de reizigersaantallen 35 procent ten opzichte van voor Corona toen NS op werkdagen nog 1,3 miljoen reizigers vervoerde.

Belangrijkste oorzaak hiervoor is de door de regering afgekondigde lock-down in december 2020 toen reizigers werd gevraagd alleen noodzakelijke reizen te maken en forensen werden geadviseerd om thuis te werken. Vooral forensen zijn nog niet terug in de trein. Het eerste herstel van de reizigersaantallen komt vooral door de sociaal-recreatieve reizigers. De tweede helft van dit jaar is erg onzeker. NS verwacht licht herstel, omdat studenten weer terug komen en het aantal sociaal-recreatieve reizigers verder groeit. Het woon-werk -verkeer zal naar verwachting echter achterblijven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.