Ads Top

HTM komt als duurzaamste stadsvervoerder uit de bus

 

HTM uit Den Haag is de duurzaamste van de stadvervoerders in de drie grootste steden. Dat blijkt uit een vergelijking door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarbij heeft de ACM gekeken naar de criteria kostenefficiëntie en doelmatigheid, duurzaamheid en kwaliteit.

De vergelijking levert een genuanceerd beeld op. Weliswaar scoort HTM het beste op duurzaamheid, maar minder op kostenefficiëntie en doelmatigheid. De RET uit Rotterdam scoort het best op kostenefficiëntie en doelmatigheid, maar het minst op duurzaamheid. Het Amsterdamse GVB is de allrounder met nergens de hoogste of laagste score. Op kwaliteit hebben de drie stadsvervoerders vergelijkbare scores.

De drie grote stadsvervoerders rijden met een onderhands gegunde concessie (de vergunning van de gemeentes voor het uitvoeren van het openbaar vervoer). Zij hoeven niet te concurreren met anderen om deze concessies te mogen rijden. In de Wet personenvervoer 2000 is opgenomen dat de ACM een prestatievergelijking uitvoert, om de stadsvervoerders te stimuleren om de kwaliteit van hun dienstverlening te verbeteren. Het onderzoek voor dit rapport is gedaan in 2019 en 2020, maar de resultaten zijn vooral gebaseerd op de cijfers uit 2019, omdat de coronapandemie te veel invloed had op het onderzoek in 2020.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.