Ads Top

Busstation vanaf 17 februari aan zuidkant station Zwolle

Op 17 februari 2019 gaat het nieuwe busstation aan de zuidkant van station Zwolle (zijde Hanzelaan) in bedrijf. Vanaf die datum vertrekken er dagelijks 1.800 busritten van deze locatie: 1.200 via de nieuwe Schuttebusbrug en 600 via de Hanzelaan.

Na jaren van voorbereiding en bouwwerkzaamheden door de gemeente Zwolle, provincie Overijssel, ProRail en NS zijn op 9 februari 2019 het nieuwe busstation met 21 haltes en de 245 meter lange busbrug geopend. Via deze bijzondere brug rijden de bussen straks over het spoor van en naar het nieuwe busstation aan de zuidkant van het station.

De busbrug en het nieuwe busstation dragen bij aan een betere doorstroming van het openbaar vervoer in Zwolle. De vele studenten, forenzen en bezoekers vanuit de wijde regio en inwoners van Zwolle hebben hier profijt van. De busbrug en het nieuwe busstation zorgen ervoor dat de verkeerssituatie aan de centrumzijde van het station overzichtelijker, veiliger en rustiger wordt.

Inwoners van Zwolle dachten mee over het ontwerp van de busbrug. Het is daardoor een echte Zwolse brug, die bovendien goed past in de toekomstige stationsomgeving. ProRail heeft als gedelegeerd opdrachtgever namens de gemeente Zwolle de aanbesteding en de bouw van de busbrug begeleid en de brug ingepast in alle werkzaamheden die aan sporen en spooromgeving al lopende zijn. De busbrug is gebouwd door BAM Infra, naar een ontwerp van ipv Delft. De onderzijde van de S-vormige brug is bekleed met bamboe, waardoor de brug goed aansluit bij de nieuwe, groene omgeving van het station. De laatste afwerking loopt nog: de landhoofden van de busbrug worden beplant en voorzien van nestkastjes voor vogels en vleermuizen. In technisch opzicht is de bouw een knap staaltje ingenieurswerk, onder meer omdat er naast de twee landhoofden, maar vier betonnen kolommen nodig zijn om de 245 meter lange brug te ondersteunen.

De bouwwerkzaamheden voor de brug startten in oktober 2017. Ruim een half jaar later werd het 110 meter lange stalen brugdeel, vervaardigd door Victor Buyck, over de bovenleiding van het spoor gereden en op de definitieve plek gelegd. Een complexe en unieke operatie vanwege de combinatie van de S-vorm, de grootte, het gewicht van ruim 1.000 ton en de beperkte ruimte waarbinnen het geheel boven en naast het spoor moest worden verplaatst. Hiervoor moesten Strukton Rail en ProRail destijds eerst nog de bovenleiding over enkele honderden meters aanpassen en verlagen.

Via de busbrug rijden de stad- en streekbussen van en naar het nieuwe busstation aan de zuidzijde van het station. Na ruim een jaar van werkzaamheden door aannemer NTP Groep is het nieuwe busstation klaar voor gebruik. Het eilandperron heeft 21 haltes van verschillende lengtes, zodat er genoeg plek is voor standaardbussen én voor langere bussen. Het nieuwe busstation is een groen busstation. Op het busperron staan 17 zwarte berken die het klimaat en daarmee het comfort op het perron verbeteren. Daarnaast is het perron voorzien van waterdoorlatende bestrating van gebakken klinkers. Hierdoor komt het regenwater rechtstreeks in de bodem terecht en krijgen de bomen ook voldoende water.
Extra bijzonder is de kap van het busstation. Drie Zwolse kunstenaars hebben deze verfraaid met kunst. Op de kap zijn bekende en minder bekende plekken uit Zwolle te zien. Hierdoor is het niet alleen een droge, maar ook een aangename plek voor reizigers. Vanaf 17 februari 2019 vertrekken er dagelijks 1.800 busritten van het nieuwe busstation: 1.200 via de nieuwe busbrug en 600 via de Hanzelaan.

De komende jaren werkt de gemeente Zwolle samen met de provincie Overijssel, NS en ProRail aan de verdere verbeteringen van het Zwolse stationsgebied. Zo wordt station Zwolle, het 2e spoorknooppunt van Nederland, omgebouwd tot een uitstekend toegankelijk en comfortabel OV-knooppunt in een groene omgeving. De bouw van het nieuwe busstation en de busbrug zijn de eerste grote, zichtbare stappen en maken onderdeel uit van de vele investeringen in het stationsgebied tot 2025.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.