Ads Top

Nieuwe aanpak tegen storingen trams

Het trambedrijf van de provincie Utrecht zet in samenwerking met Strukton Rail een nieuwe techniek in de strijd tegen storingen tijdens de winter aan het tramsysteem. Om ijsvorming op de bovenleiding van de trambaan te voorkomen, is over het gehele traject van de tramlijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein de rijdraad voorzien van een bijzondere spray. IJs hecht daardoor minder snel aan de bovenleiding. Het is voor het eerst in Nederland dat deze innovatieve techniek IceGuard op een dergelijke schaal wordt toegepast.

Strukton Rail heeft er nachtwerk van gemaakt om deze bijzondere spray over de gehele tramlijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein aan te brengen. Een speciaal railvoertuig reed daarvoor ’s nachts over de trambaan en spoot deze spraylaag op de bovenleiding. Het werk is in de nachtelijke uren uitgevoerd om het openbaar vervoer niet te belemmeren. Bovendien kon dan de stroom van de bovenleiding worden afgehaald.

De inzet van IceGuard is een proef, gebaseerd op eerdere testresultaten. Strukton Rail heeft op de remise in Nieuwegein de techniek onder diverse weersomstandigheden al getest met een positieve uitkomst. De spray bleek, ondanks passage van meer dan 1800 trams, goed te blijven hechten. Door het beschermende effect van IceGuard hechten condens en waterdruppels minder goed aan de rijdraad. Trams kunnen zo veel sneller en gemakkelijker ijzel van de bovenleiding afhalen. Voor de provincie Utrecht aanleiding om de nieuwe techniek nu over de gehele tramlijn intensief in de praktijk op de proef te stellen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.