Ads Top

‘Vrolijke begrafenis’ van geliefde Blauwe Tram

De Tempeliersstraat in Haarlem liep op 31 augustus 1957 vol met een gigantische mensenmassa. Vlaggen hingen halfstok, er werd een lijkrede uitgesproken en de politie had moeite om iedereen in toom te houden. Haarlem nam die zaterdagavond afscheid van de geliefde Blauwe Tram, die zijn laatste rit maakte.

Dit tot groot verdriet van veel inwoners van Haarlem, Amsterdam én Zandvoort. Want ook in die laatste twee plaatsen waren grote afscheidsfeesten voor ‘de blauwe’.

Al in 1899 reden de eerste elektrische trams tussen Haarlem en Zandvoort. Later werd de lijn verder doorgetrokken zodat er een rechtstreekse verbinding ontstond tot aan het Spui. De bijnaam kreeg de tram pas later, toen in 1924 tramstellen met de typisch blauwe kleur op het traject gingen rijden. Het traject werd niet alleen veel gebruikt door forenzen, maar ook door strandgangers die – filevrij – tot aan de kust zoefden.

De route Amsterdam – Haarlem – Zandvoort was onderdeel van een uitgebreid netwerk. Zo reden er ook ‘blauwe trams’ door de Bollenstreek richting Leiden en zelfs helemaal tot aan Scheveningen. Het netwerk werd geëxploiteerd door de Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg-Maatschappij (NZH).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.