Ads Top

Provincie Zuid-Holland zet zich in voor landelijke regiecentrale reisassistentie OV

De provincie Zuid-Holland maakt zich hard voor één landelijke regiecentrale voor mensen die reisassistentie in het openbaar vervoer (OV) nodig hebben. Hieronder vallen mensen met een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of andere beperking. Nu moeten reizigers soms contact opnemen met drie verschillende vervoerders voor één reis met het OV. De afspraken over de landelijke regiecentrale voor reisassistentie moeten uiterlijk in 2028 klaar zijn.

Voor mensen met een beperking kan het lastig zijn om te reizen met het OV. Vooral de trein geeft allerlei hindernissen. Denk aan een trap om de trein in te komen of de weg vinden als je niet ziet. Om treinreizen makkelijker te maken, kunnen zij reisassistentie gebruiken. Nu helpt reisassistentie mensen om in of uit de trein te stappen, bijvoorbeeld door een plank neer te leggen voor een rolstoelgebruiker. Het probleem is alleen dat reisassistentie op dit moment per regio wordt georganiseerd. Bovendien is er nog geen hulp om over te stappen van bijvoorbeeld trein op bus. Op grote stations kan dit erg lastig zijn.

Om dit probleem op te lossen, zet de provincie Zuid-Holland zich in voor een landelijke regiecentrale. Daar kunnen reizigers op één plek terecht voor reisassistentie én worden zij geholpen als zij door bijvoorbeeld vertraging een overstap missen. De regiecentrale staat de reiziger de hele reis van A tot Z bij. Deze ondersteuning is hard nodig: Wie nu van Gorinchem naar Scheveningen wil reizen en daar hulp bij nodig heeft, moet verschillende telefoonnummers bellen om de juiste hulp te krijgen. En weer opnieuw bellen voor de terugreis.

De plannen zijn onderdeel van het uitvoeringsprogramma Toegankelijkheid OV 2024–2028 dat de provincie Zuid-Holland in juni 2024 presenteerde. Dit uitvoeringsprogramma komt voort uit het bestuursakkoord met dezelfde naam dat de provincie in 2022 samen met andere overheden ondertekende. In het programma staan maatregelen waarmee de provincie het openbaar vervoer de komende vier jaar toegankelijker wil maken. Om deze maatregelen uit te voeren, krijgt de provincie ruim 2 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit komt bovenop de 6 miljoen euro die de provincie uitgeeft aan het toegankelijk maken van bushaltes. Daarbovenop stelt de provincie een subsidie beschikbaar aan gemeenten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.