Ads Top

Monumentaal seinhuis Roosendaal krijgt nieuwe plaats

ProRail gaat het monumentale seinhuis in Roosendaal in zijn geheel verplaatsen. In april wordt het tussen de sporen weggehaald en 1400 meter verderop weer neergezet. Het eigendom en beheer gaat over naar BOEi die het gebouw gaat restaureren. Deze week wordt gestart met de voorbereidende werkzaamheden.
Seinhuis B, zoals het officieel heet, wordt sinds 1994 niet meer gebruikt. Het karakteristieke gebouw werd in 1907 ontworpen door ir. G. van Heukelom en is sinds 2001 een rijksmonument. Op de huidige plek, midden tussen de sporen, is het gebouw ontoegankelijk. Daarom krijgt het een nieuwe plek naast de monumentale locomotievenloods aan de Bosstraat. Het eigendom gaat over naar BOEi (de nationale maatschappij tot behoud, ontwikkeling en exploitatie van industrieel erfgoed) die op zoek gaat naar een gepaste bestemming.
ProRail gaat de verplaatsing samen met aannemer Bresser uitvoeren op woensdag 10 en donderdag 11 april. De komende weken wordt het gebouw langzaam losgemaakt van de fundering. Uiteindelijk wordt het met behulp van vijzels op een zogeheten SPMT (Self Propelled Modular Transporter) gezet. Deze platte wagen met heel veel wielen, zal het 240 ton wegende gebouw met een snelheid van maximaal 5 km per uur naar haar nieuwe plaats brengen.
De verplaatsing en restauratie van het seinhuis kost 1,8 miljoen euro. ProRail en de provincie Noord-Brabant leveren samen de grootste bijdrage. Verder betalen ook BOEi en de gemeente Roosendaal mee.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.