Ads Top

Stationschefwoning Bilthoven straalt weer in Spoorwegmuseum

Het schilderwerk is nog in volle gang, maar de beroemde Stationschefwoning uit Bilthoven is weer opgebouwd en straalt weer vanaf haar nieuwe locatie in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het Bilthovense bouw- en schildersbedrijf Joh. Van Doorn De Bilt BV is nog tot half mei bezig om het gebouw weer in de originele kleuren en dus oude luister te herstellen. 

Het monumentale huis uit 1900 moest wijken voor de spoortunnel bij station Bilthoven, maar bleef na protest van bewoners toch behouden en wel op het terrein van het Spoorwegmuseum dat het markante gebouw graag wilde bewaren. Uiteindelijk is ervoor gekozen om het huis te demonteren en karakteristieke elementen als de houten wenteltrap, de veranda en de dakpannen te bewaren. Zodoende kon het huis weer in oude stijl worden herbouwd op het terrein van het Spoorwegmuseum, naast de draaischijf. Vroeger stonden dit soort huisjes overal in Nederland langs het spoor. Het was normaal dat de stationschef op zijn werkplek woonde, zodat hij 24 uur per dag beschikbaar was voor toezicht. Door technologische ontwikkelingen werd de functie overbodig. Het Spoorwegmuseum is dan ook zeer blij met de komst van zo’n huisje op haar terrein.

De werkzaamheden aan de woning duren nog tot half mei. De woning is dan weer in geheel oude staat hersteld waarbij bouw- en schildersbedrijf Joh. Van Doorn De Bilt BV zowel het binnen- en buitenschilderwerk verzorgt. Het huis krijgt zijn originele kleuren weer terug en daarnaast wordt de oude trap geheel gerestaureerd en in oude stijl teruggebracht.

Bouw- en schildersbedrijf Joh. Van Doorn De Bilt BV is als Bilthovens bedrijf zeer trots op het feit dat zij is uitgekozen om het schilder- en houtrestauratiewerk te verzorgen. Directeur Johan van Doorn: “Een project als deze past uiteraard goed bij ons bedrijf. Wij hebben een naam hoog te houden als het gaat om het restaureren van monumentale panden en als het gaat om vakschilderwerk. Ook het restaureren van houten onderdelen en decoratiewerk is al jarenlang een specialiteit van ons. Denk hierbij aan andere projecten als de Winkel van Sinkel, de universiteitsgebouwen in het centrum van Utrecht en niet te vergeten Paushuize waarmee wij de Nationale Schildersvakprijs 2012 wonnen. Daarnaast zijn wij er natuurlijk trots op dat wij als Bilthovens bedrijf, dit Bilthovense monument weer in ere mogen herstellen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.