Ads Top

In 2016 OV-chipkaart poortjes op station Leeuwarden

Station Leeuwarden krijgt in 2016 poortjes voor de OV-chipkaart. Het stationsgebouw en de voetgangerstunnel naar de zuidzijde van het station blijven volledig toegankelijk. Ook mensen zonder OV-chipkaart kunnen gebruik blijven maken van de winkels en horeca op het station en van de onderdoorgang naar Huizum. Dat is de uitkomst van intensief overleg tussen gemeente, provincie en NS.

Station Leeuwarden is 1 van 82 stations in Nederland waar NS beheerste toegang gaat toepassen. Dit betekent dat in 2016 OV-chipkaart poortjes geplaatst worden, waar treinreizigers in- en uitchecken. Beheerste toegang leidt tot meer veiligheid op de stations en in de treinen en gaat het zwartrijden tegen. Het ministerie van IenM en NS streven ernaar dat 90% van alle reizigers in- en/of uitcheckt bij een poortje.  In Leeuwarden gaan ook Arriva-reizigers in- en uitchecken bij de OV-chipkaart poortjes.

Wethouder Thea Koster: “In de afgelopen maanden is intensief gesproken over de OV-chipkaart poortjes op station Leeuwarden door gemeente, provincie en NS. In gezamenlijke ontwerpsessies is gezocht naar een oplossing waarbij treinreizigers snel en soepel kunnen in- en uitchecken, én andere bezoekers van het station zich zo vrij mogelijk kunnen bewegen. De poortenrijen worden bij de toegangen tot het perron geplaatst waardoor de interwijkverbinding in stand blijft en het binnenplein voor een groot deel vrij toegankelijk. Om alle reizigersstromen goed te kunnen accommoderen, is er een nieuwe, extra doorgang door het stationsgebouw gepland. Dit is ook de kortste route naar het busstation.”

De komende maanden worden de OV-chipkaart poorten verder uitgewerkt. De planning is dat de poortjes medio 2016 worden geplaatst en in gebruik genomen. Gemeente en NS zullen maatwerkafspraken maken over de beheerste toegang van station Leeuwarden, bijvoorbeeld bij grote evenementen tijdens Culturele Hoofdstad 2018.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.