Ads Top

Autoriteit Persoonsgegevens moet meer onderzoek doen naar registratie reisgegevens door de NS

De Autoriteit Persoonsgegevens moet meer onderzoek doen naar de manier waarop de NS de persoonsgegevens van haar reizigers verwerkt. Dat heeft de rechtbank bepaald na een klacht van een reiziger. Die is het er niet mee eens dat reizen met een NS-voordeelurenabonnement alleen mogelijk is met een persoonlijke OV-chipkaart.

Op die manier kan de NS nagaan welke reizen iemand allemaal maakt en dat vindt de man een schending van zijn privacy. In de tijd van het papieren treinkaartje was het mogelijk om een voordeelurenabbonnement af te sluiten en dan per rit een apart kaartje te kopen. Op die manier waren bij NS wel persoonsgegevens bekend maar werden de reisbewegingen niet geregistreerd. De man is van mening dat deze oude situatie ook nu nog voor de NS te realiseren is. Door dit niet te doen is sprake van schending van de privacy én loopt de anonieme reiziger ook een voordeel mis ten opzichte van mensen die wel een persoonlijke OV-chipkaart hebben. Dit laatste vindt hij discriminatie.

De uitspraak betekent niet dat het nu mogelijk is om een voordeelabonnement af te sluiten in combinatie met een anonieme OV-chipkaart. De rechtbank heeft de man alleen in het gelijk gesteld als het gaat om het onderzoek dat de Autoriteit Persoonsgegevens moet doen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.