Ads Top

Na gemeente Blaricum nu ook gemeente Huizen een voorstel HOV in ‘t Gooi

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) heeft op 21 maart ingestemd met een brief van provincie Noord-Holland met daarin een voorstel aan de gemeente Huizen. In deze brief wordt een poging gedaan om de bestuurlijke impasse omtrent het project HOV in ’t Gooi te beëindigen.
Het voorstel is vergelijkbaar met het voorstel dat de provincie eerder aan de gemeente Blaricum deed en waar de gemeenteraad van Blaricum op 28 februari mee ingestemd heeft. Met dit besluit zal Blaricum weer toetreden tot het project HOV in ’t Gooi.
De gemeente Huizen en provincie Noord-Holland tekende - samen met de gemeente Laren, Eemnes en Hilversum – in januari 2014 een samenwerkingsovereenkomst. Daarin staat dat er in Huizen en Blaricum een vrije busbaan komt. In het huidige voorstel van de provincie wordt deze vrije busbaan vervangen door de variant Meerijden via de Meent. Deze variant maakt gebruik van de bestaande weg(en), die daarvoor wel op enkele plekken aangepast moet worden. Een doorsteek bij de Regentesse vindt de gemeente Huizen zeer onwenselijk. De vrije busbaan en doorsteek bij de Regentesse worden daarom niet opgenomen in een mogelijk op te stellen provinciaal inpassingsplan.

Op basis van het gezamenlijk onderzoek dat Huizen, Blaricum en provincie in 2015 lieten uitvoeren door de bureaus Arcadis, RoyalHaskoningDHV en Goudappel Coffeng verwacht de provincie dat met de variant Meerijden via de Meent de HOV-verbinding tussen Huizen en Hilversum de komende 10 jaar kan blijven voldoende aan de normen die zij stelt aan HOV-verbindingen. Of dit daadwerkelijk het geval is, zal door de provincie periodiek onderzocht worden. Mocht blijken dat er toch knelpunten ontstaan, zou Huizen zich bereid moeten tonen binnen een half jaar maatregelen voor deze knelpunten uit te werken en te realiseren. Het gaat de provincie om het realiseren van  een hoogwaardige OV-verbinding, de gemeente Huizen bepaalt  zelf welke maatregelen ze treft. In ruil voor deze positie van de gemeente vraagt de provincie wel de medewerking van de gemeente Huizen aan noodzakelijke maatregelen die de provincie moeten treffen op het moment dat de gemeente de knelpunten zelf niet of niet tijdig opgelost krijgt.

Het wachten is nu of de gemeenteraad van Huizen, in navolging van het besluit in Blaricum, met dit voorstel kan instemmen. Als dat het geval is, zal Provinciale Staten eveneens gevraagd worden om het voorstel te omarmen en daarmee de wijziging in het project HOV in ’t Gooi definitief te maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.