Ads Top

Booggeluid spoor aangepakt

Samen met bewoners heeft de gemeente Hilversum zich hard gemaakt voor een oplossing om de hinder van snerpende treinen nabij de Noorderweg terug te dringen. Om dit zogenaamde booggeluid te verminderen, plaatst ProRail in het weekend van 22 september ruim 35 vetpotten (spoorstaafconditioneringssystemen genoemd) langs het spoor. Wethouder Nicolien van Vroonhoven hoopt dat de hinder door booggeluid hiermee wordt opgelost.

Booggeluid is het snerpende geluid dat soms te horen is als een trein de bocht door gaat. Dit booggeluid is in Hilversum ontstaan bij de uitbreiding van station Hilversum in 2008. De wissels zijn toen verlegd en de spoorboog is krapper gemaakt. Wethouder Nicolien van Vroonhoven: “De vetpotten spuiten een biologisch afbreekbare vloeistof op de rails. Daarmee ontstaat minder wrijving tussen wielen en rails. Daarmee wordt het snerpende geluid verminderd. Ik hoop dat hiermee de hinder door het booggeluid wordt opgelost.”

Op donderdag 27 oktober 2016 zijn ruim 30 Hilversummers, samen met wethouder Nicolien van Vroonhoven, naar Den Haag gegaan om het ernstige geluidoverlast van de spoorbogen onder de aandacht te brengen van de leden van de Tweede Kamer. Eind 2016 kreeg ProRail van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu de opdracht om het booggeluid aan te pakken. Hiervoor is vanuit het Rijk geld vrijgemaakt. Het geld wordt gebruikt om op verschillende de locaties waar omwonenden het meest last hebben van deze vorm van geluidhinder, zoals Hilversum, Leiden, Nijmegen en Soest, de overlast aan te pakken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.