Ads Top

Compensatie voor busreizigers in Flevoland

Provincie Flevoland gaat busreizigers compenseren. Het gaat om busreizigers die door de invoering van nieuwe tarieven per 1 juli 2017, meer dan 12,- euro per maand meer moeten betalen. Uit nieuwe berekeningen blijkt dat sommige reizigers met een 2-sterrenabonnement maandelijks 20 tot 30 euro meer gaan betalen. Dit is meer dan aan het college van Gedeputeerde Staten bij de besluitvorming in april 2017 werd gepresenteerd. Daarom is besloten om de reizigers in ieder geval tot 1 juli 2018 te compenseren voor de onverwachte extra stijging.

Het verschil uit de berekeningen komt door het feit dat de OV-zones in Flevoland groter zijn dan in de rest van het land. In het nieuwe tarievenstelsel is het zonetarief vervangen door een kilometertarief en dit valt dus voor een aantal Flevolandse reizigers ongunstig uit. Het betreft nu vooral scholieren die tussen Urk en Emmeloord en tussen Biddinghuizen / Swifterbant en Dronten reizen. Er wordt nog onderzocht of er nog andere groepen zijn die hiermee te maken krijgen. Voor scholieren was al een compensatieregeling in het leven geroepen, maar dat blijkt dus nog onvoldoende te zijn. Reizigers die kunnen aantonen dat zij meer dan 12 euro per maand meer moeten betalen voor hun nieuwe abonnement, komen in aanmerking voor compensatie van het bedrag boven die 12 euro. Vervoerder Connexxion krijgt de opdracht om zorg te dragen voor deze compensatieregeling.

Gedeputeerde Ad Meijer: “In het nieuwe tarievenstelsel gaat het overgrote deel van de reizigers er nog steeds op vooruit. Nu uit deze nieuwe berekening blijkt dat er toch een groep reizigers is die te maken krijgt met een in mijn ogen onwenselijke kostenstijging, vind ik het logisch om een deel van die kosten te compenseren. Het openbaar vervoer in Flevoland moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn en blijven.” De compensatieregeling gaat in ieder geval tot 1 juli 2018 lopen. In de tussentijd zal het nieuwe tarievenstelsel worden geëvalueerd om te kijken of de compensatieregeling ook na 1 juli 2018 een vervolg moet krijgen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.