Ads Top

KU Leuven schakelt duurzame mobiliteit in hogere versnelling

Op maandag 5 mei nam de KU Leuven een eerste fietsherstelboog in gebruik. Studenten en personeelsleden vinden er het nodige materiaal om hun fiets zelf te onderhouden en herstellen. De universiteit stelde bij deze gelegenheid ook een aantal andere initiatieven voor op het vlak van duurzame mobiliteit. Zo kunnen personeelsleden die geregeld de verplaatsing maken naar campussen buiten Leuven sinds kort voordelig gebruik maken van de Blue Bike-fietsen van de NMBS. Ook het woon-werkverkeer aan de KU Leuven wordt steeds duurzamer, getuige de 4.000ste bedrijfsfiets die binnenkort de weg op gaat. Voor studenten lanceert vzw Velo een degelijke fiets met huurkoopcontract.

Vanaf deze week kunnen studenten en personeelsleden hun fiets zelf herstellen aan het eerste Velo Fixstation, dat een plaats kreeg aan de fietsenstalling van het fitnesscentrum Univ-Fit. Fietsers kunnen hun tweewieler ophangen aan een verankerde boog en vervolgens aan de slag gaan met de tools die aan de boog bevestigd zijn. Tegen het einde van het jaar zullen drie fietsbogen geïnstalleerd worden. Het is de bedoeling om het project na evaluatie nog verder uit te breiden.

Daarnaast voorziet vzw Velo vanaf volgend academiejaar een fiets speciaal voor studenten. Op basis van een huurkoopcontract beschikken zij gedurende vier jaar over een degelijke fiets die op het einde van de rit van hen is. Bovendien zorgt Velo op kosten van de KU Leuven voor onderhoud en herstellingen. De LeV-fiets werd speciaal ontwikkeld voor studenten en is voorzien van een degelijke beveiliging. De student betaalt het eerste jaar 300 euro waarborg plus een jaarvergoeding van 80 euro. De volgende drie jaar kost de fiets 100 euro aan jaarvergoeding. Na vier jaar is de student eigenaar van een degelijke, goed onderhouden fiets voor in totaal 680 euro.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.