Ads Top

Incidentele treinreis wordt moeilijker en duurder

Consumentenorganisaties zijn ronduit negatief over de veranderingen in het treinkaartjesaanbod per woensdag 9 juli. Vanaf deze datum is het papieren treinkaartje voorzien van een chip. Deze ‘eenmalige chipkaart’ kost standaard €1 extra en is alleen verkrijgbaar tegen vol tarief. Reizen met korting kan vanaf dat moment alleen nog met een OV-chipkaart.

De consumentenorganisaties vinden het verstandig dat het losse treinkaartje niet helemáál is afgeschaft, zoals NS oorspronkelijk wilde. De toeslag van €1 vinden zij echter onacceptabel. Bij een afstand als Amsterdam-Utrecht betekent dit bijvoorbeeld een prijsverhoging van 14%. Dat terwijl de klant geen extra waar krijgt voor zijn extra geld. Het betreft een eenzijdige verhoging.

De consumentenorganisaties vrezen bovendien dat de verplichting om ook met de eenmalige chipkaart in en uit te checken zal leiden tot vergissingen en ongemakkelijke situaties. Op het kaartje staat immers al duidelijk aangegeven waar en wanneer het geldig is, en de poortjes staan (nog) open. “Dit is geen slimme maatregel,” stellen de consumentenorganisaties. “Het eenmalige chipkaartje zal, net als het huidige papieren treinkaartje vol tarief, vooral worden gekocht door incidentele reizigers. Om deze mensen in de trein te houden moeten geen ingewikkelde belemmeringen worden opgeworpen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.