Ads Top

502 miljoen euro extra voor vernieuwing dubbeldekkers


Komende tijd trekt NS 502 miljoen euro extra uit voor de complete vernieuwing van 45 dubbeldekkers. Het gaat hier om 242 rijtuigen van het type VIRM 2/3 met in totaal zo’n 24.500 zitplaatsen. De beoogde investering komt bovenop de huidige vernieuwing van 81 dubbeldekkers VIRM 1, de aanschaf van 118 Sprinters SNG en 79 Intercity’s Nieuwe Generatie.

Roger van Boxtel, president-directeur van NS maakte het besluit vandaag bekend tijdens de presentatie van het jaarverslag 2017, dat speciaal voor de gelegenheid plaatsvond in de trein-moderniseringswerkplaats van NS in Haarlem. De vernieuwde dubbeldekkers gaan vanaf 2021 het spoor op en kunnen dan weer zo’n 20 jaar mee.


Met het besluit komt het totale bedrag dat NS in het vernieuwen en uitbreiden van haar treinvloot investeert op 3 miljard. Daarnaast worden ook de onderhoudsbedrijven aangepast, zodat ze geschikt zijn om de nieuwe treinen te onderhouden. De 45 dubbeldekkers zijn straks weer als nieuw met comfortabele stoelen, moderne verlichting en oplaadvoorzieningen in 2e en 1e klas. Net als bij de eerdere vernieuwing, is de ambitie om 96 procent van al het materiaal dat hierbij vrijkomt te recyclen of te hergebruiken.


Het jaar startte met de grootste wijzigingen in de dienstregeling in tien jaar. De tienminutentrein tussen Amsterdam en Eindhoven kende in december een soepele start en zorgde voor 15% meer zitplaatsen. Ook verliep de introductie van de 58 nieuwe sprinters, type Flirt, naar wens. Hierdoor verbeterde de treinreis voor de NS-reiziger: 91,6% van de reizigers kwam in 2017 op tijd, in 2016 was dit 90,6%. De kans dat een reiziger in de spits kan zitten, bleef met 95,1% gelijk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.